Schoonmaakroutine vinden – zo houd je het vol

Schoonmaakroutine vinden – zo houd je het vol

Het huishouden is vaak een eentonig, steeds wederkerend klusje. Hoe hou je dit vol? Bekijk onze tips om een goede schoonmaakroutine te vinden!

1. Maak het schoonmaken voor jezelf leuk

Hoewel ik in de intro zei dat schoonmaken en opruimen voor de meeste mensen vaak maar een saaie en eentonige klus is, hoeft dat niet altijd zo te zijn. ‘Je moet zelf de slingers ophangen‘ is een vaak gehoorde uitspraak en ook zeker op het huishouden van toepassing.

Maak het voor jezelf zo leuk mogelijk, waardoor je het schoonmaken en opruimen langer vol kunt houden. Zet een gezellig muziekje op, las pauzes in met een goede kop koffie en iets lekkers erbij en beloon jezelf met een aflevering van je favoriete programma als je klaar bent. Zie het als dagje me-time: immers genoeg tijd om over jezelf en je leven na te denken tijdens als dat soppen en poetsen.

2. Voordelen van een schoonmaakroutine

Het huishouden doe je natuurlijk niet enkel omdat je het zo leuk vindt. Nee, het moet gebeuren. Want in een vies huis vol met rommel kun je natuurlijk niet leven. Probeer daarom zoveel mogelijk de voordelen van een schoon en opgeruimd huis in te zien en hier een routine van te maken.

Door deze voordelen zo veel mogelijk in te prenten, is de ‘need’ om het huishouden te doen en het vol te houden meer aanwezig. Welke voordelen, hoor ik je denken? Wat dacht je van dat frisse gevoel in en rondom je huis, het opgeruimde gevoel in je hoofd, al die calorieën die je verbrand en al die spullen die je terug vindt tijdens het opruimen.

3. Stappenplan

We hebben op Stofzuigerzen al vaak geschreven over het voordeel van schema’s voor het huishouden en hoe je deze het best kunt maken (zoals dit schoonmaakschema). Toch wil ik het nogmaals aanhalen. Door telkens een schema af te gaan, vergeet je geen dingen en komt het langzamerhand steeds meer in je systeem, waardoor je op den duur het schema minder nodig hebt.

Zelf werk ik ook graag met schema’s; of het nou gaat om het huishouden, een planning op m’n werk of mijn sociale leven. Dingen bijhouden, organiseren en opschrijven is bewezen effectief voor een mens. Wedden dat jij nooit meer een huishoudelijk klusje vergeet als je je aan een schema houdt!

Ben je de weg kwijt? Zo krijg je meer structuur en stopt de chaos in je hoofd.

4. Vaste momenten

Routine in iets, bijvoorbeeld het schoonmaken, vind je alleen maar als dingen steeds op dezelfde manier en op hetzelfde moment verlopen. Als jij iedere dag van 9 tot 5 moet werken, week in week uit, dan vergeet jij dinsdagochtend ook niet dat jij op tijd op je werk moet zijn. Dat is hetzelfde voor het huishouden.

Als jij besluit iedere zaterdagochtend het huishouden te doen (of iedere dag om half 6 een kwartiertje aan het huishouden te besteden, net wat jij prettig vindt) wordt dat op een gegeven moment een vast moment in de week. Hierdoor vergeet je het minder snel en kun je op de automatische piloot aan het huishouden beginnen. Het voordeel hiervan is dat je geen huishoudelijke taken meer vergeet, maar dat de taken op zich ook veel sneller gaan. Je weet namelijk wat je precies moet doen en hoe dat gaat. Dit is ook een bepaalde routine.

Aanbevolengeen reacties

Leg je poetsdoek neer en laat een reactie achter.

Laat een reactie achter

© 2017, Stofzuigerzen. Alle rechten voorbehouden.