Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

6 grote fabels in het huishouden

Feiten en fabels zijn soms lastig te onderscheiden. Ook over het huishouden gaan een aantal fabels de ronde. Tijd om deze fabels in het huishouden te ontkrachten!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Wasgoed slijt sneller in de droger

Niet waar! Wasgoed die je altijd al in de droger stopt (zoals handdoeken en beddengoed) kun je met een gerust hart in de droger blijven stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in.

Met de hand wassen en drogen aan de lucht is vanzelfsprekend beter voor het behoud van de kwaliteit van de kleding, maar zeker met minder kwetsbaar wasgoed heeft de wasdroger hetzelfde effect als een wasmachine. En om nou alles met de hand te gaan wassen.. dat vind ik zelf wel erg ver gaan. 😉

Lees ook: je wasmachine reinigen in 3 simpele stappen
&: de wasdroger reinigen – handige tips

2. De vaat moet je afspoelen na het afwassen

Fout! Voor wie net als ik -helaas- de vieze vaat met de hand moet afwassen is er goed nieuws. De vaat hoef je na het soppen niet meer af te spoelen met ‘schoon’ water. Dat scheelt toch weer een handeling.

Er blijft namelijk zo weinig afwasmiddel op de vaat achter, dat dit geen schadelijk effect heeft op je gezondheid. Helemaal als je de borden en het bestek afdroogt met een theedoek is het gezondheidsrisico minimaal. ✅

3. Spaarlampen zijn ook slecht voor het milieu

Gloeilampen zijn massaal vervangen door led- en spaarlampen, maar over spaarlampen gaat ook een grote fabel rond. Het kwik in spaarlampen zou namelijk behoorlijk slecht zijn voor het milieu. Maar dit blijkt niet het geval.

Er zit maar zo weinig kwik in spaarlampen, dat dit nauwelijks slecht is voor het milieu. Daarnaast worden spaarlampen gescheiden bij de inzameling, waardoor het kwik niet vrij komt.

Nog een voordeel van spaarlampen: bij de producten van deze lampen komt er -in tegenstelling tot het maken van andere lampen- geen kwik vrij. Wil je echt goed zijn voor het milieu en toch een beetje licht hebben? Kies dan voor een led-lamp. Deze lampen zijn het minst slecht voor het milieu. In dit artikel berekende we al eens wat LED-lampen je besparen op jaarbasis t.o.v. gloei- en spaarlampen.

4. Chloor en bleek ontsmetten

Schoonmaakmiddelen zoals chloor en bleek zijn behoorlijk sterk en agressief, maar echt ontsmetten is weer een ander verhaal. Het is dus niet zo dat je een vies schoonmaakdoekje in een bak met chloor of bleek kunt leggen en deze vervolgens vrij is van bacteriën.

Wat beter werkt om je vieze vaatdoekje zo goed mogelijk te ontdoen van bacteriën? Wassen op minimaal 60 graden of het doekje een minuut in de magnetron op vol vermogen doen.

5. Een schoon huis doet allergieën verdwijnen

Een schoon huis is natuurlijk waar we zelf vaak mee bezig zijn. Het heeft een goed gevoel, het staat netjes en het scheelt de nodige stress en ergernissen in huis. Toch zorgt een schoon huis er niet voor dat je allergieën voor bijvoorbeeld huisstofmijt verdwijnen. Helaas.

Een schoon, stofvrij huis kan er wel voor zorgen dat je er op dat moment minder last van hebt. De allergie zal alleen weer terugkeren als je in een vieze, stoffige ruimte bent.

6. Hoe meer schoonmaakmiddel, hoe schoner

En ook dit blijkt een fabeltje te zijn. Tijd om te stoppen met overdreven veel schoonmaakmiddel gebruiken. Het is namelijk zonde van je geld en bovendien slecht voor het milieu.

Een emmer heet water met slechts een klein scheutje allesreiniger is genoeg om -een groot deel van- je huis schoon te krijgen. Ook wordt de geur vaak heel intens als je meer schoonmaakmiddel gaat gebruiken. Dit opsnuiven is natuurlijk ook niet goed voor je gezondheid.

Nog een fabeltje over een sopje: de hoeveelheid schuim zegt niets over hoe goed schoon je kan maken met een sopje.

Weet jij nog andere fabels over het huishouden? En was jij bekend met bovenstaande fabels? We zijn heel benieuwd! 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 marja Ridderhof

    Heb je een gootsteen doekje en heb je wat kokend water over van bijvoorbeeld een eitje koken, leg dan je doekje in de gootsteen en giet het kokende water erover. Laat het gewoon even liggen tot het weer is afgekoeld en knijp dan goed uit. Schoon is je doekje, thermische desinfectie heet dat.

  2. 🐐 Astrid

    Ik maakt mijn huis schoon met azijn. Veel mensen denken dat het dan zuur gaat reuken, juist NIET. Het haalt juist nare geurtjes weg. Regelmatig met een spuitfles , gevuld met water en azijn, over de meubels sprayen en weg zijn de huisdiergeurtjes. Bacteriën blijven (vind ik) langer weg.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate