Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zelf yoghurt maken

Het is goedkoop en veel lekkerder om je eigen yoghurt te maken. Proef de volle smaak van yoghurt en kom erachter dat het helemaal niet zo moeilijk is als het lijkt om zelf yoghurt te maken.

🐐 Dit artikel is geschreven door Veronique.

Wat kost yoghurt om zelf te maken?

Zelf yoghurt maken is leuk om te doen en het spaart ook nog eens veel geld uit. Biologische Griekse yoghurt is ongeveer 3,20 per liter. Als je die zelf maakt kom je uit op ongeveer 1,20 inclusief elektra. Voor gewone yoghurt is het verschil minder spectaculair, maar de smaak van zelfgemaakte yoghurt is echt super en alleen daarom al is het de moeite waard om het eens te proberen.

Je kunt yoghurt maken in een thermoskan met wijde hals of in een pan in een hooikist. Zelf vind ik dat er dan te vaak wat mis gaat, dus kies ik ervoor om de yoghurt te maken in een machine met 7 potjes. Deze machines zijn tweedehands te koop en ook op een website als bol.com. Je kunt er ook 7 extra potjes bijkopen als je meerdere soorten wilt maken, bijvoorbeeld ook sojayoghurt of geitenyoghurt.

Wat heb je nodig?

Je hebt nodig: Een rustige, trilvrije plek voor de machine, een voedsel­ of vleesthermometer, een garde, een schenkkan, de yoghurtmachine, een steelpannetje en een potje van minstens 150 ml. van de yoghurt die je wilt gaan gebruiken. En een liter houdbare melk (gepasteuriseerde kan ook, maar die moet je dan eerst aan de kook brengen en weer laten afkoelen).

Volle melk geeft het beste resultaat en als je Griekse yoghurt maakt kan je er ook nog 200 ml. houdbare room aan toevoegen om het vetgehalte richting de originele 10% op te krikken, waardoor je een authentiekere yoghurt krijgt.

Heel belangrijk is dat je brandschoon werkt en brandschone spullen gebruikt.

yoghurt maken

De werkwijze om zelf yoghurt te maken is als volgt: Je zet je yoghurtmachine aan met de potjes erin, ingesteld op minstens 12 uur. De machine moet op een rustige plek staan want de yoghurt in wording mag niet gestoten, getrild of geschud worden.

Vervolgens verwarm je de melk, behalve ongeveer 100 ml. tot ongeveer 40 graden, niet te hoog want dan vermoord je je yoghurt bacteriën. Je controleert dit met je thermometer. Erbij blijven want het gaat vrij snel. Intussen roer je de yoghurt in je schenkkan los met de 100 ml. melk, of in plaats daarvan de 200 ml. room. Controleer of de melk in de pan de juiste temperatuur heeft en giet het yoghurtmengsel al roerend met de garde door de melk.

Giet vervolgens in ieder potje ongeveer 160 tot 200 ml. van het mengsel (al naar gelang hoeveel yoghurt je hebt gebruikt en of je wel of niet room erbij gebruikt is de hoeveelheid 1200 tot 1400 ml.). Draai de dekseltjes op de potjes en blijf er vanaf tot de machine klaar is.

Laat de potjes nog een uur in de machine staan zodat ze genoeg zijn afgekoeld om in de koelkast te zetten. Ik maak vaak gelijk na het avondeten yoghurt en zet ze als ik opsta gelijk in de koelkast. De yoghurt hoort stevig te zijn, een zogenaamde standyoghurt.

Het zevende potje eet je niet op maar gebruik je om nieuwe yoghurt mee te maken. Dat kan kan je ongeveer 5x herhalen, als je yoghurt niet goed vast meer wordt, dan moet je opnieuw beginnen met nieuwe yoghurt.

zelf yoghurt maken

Ga jij binnenkort ook zelf yoghurt maken?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Siene brandenburg

    Als ik zo naar die foto kijk zelf yoghurt maken, veel te omslachtig. Een liter pak kost nog geen euro in de winkel. Als je 12 uur moet wachten op je eerste potje, is die lol er wel snel af.

  2. 🐐 Vroon

    Het ligt eraan welke yoghurt je wilt eten, heel goedkope yoghurt die precies smaakt zoals je lekker vindt en die ook nog biologisch is, zoals in bovengenoemd geval, of gewoon de goedkoopste yoghurt van de discounter. Als dat je niet uitmaakt, dan is het inderdaad niet nuttig om zelf yoghurt te maken, maar als je een fijnproever bent, of biologische griekse yoghurt wilt maken dan is het wel de moeite waard en ook nog goedkoper.

  3. 🐐 Marjan

    Voor wie het leuk vindt; Ik kom wel op een melkveeboerderij en de mensen daar maken 1x per week een grote pan yoghurt van zo’n 3 liter (eigen) melk en een scheutje oude yoghurt. De melk wordt verhit tot koken en afgekoeld tot 73 graden, er gaat een beker oude yoghurt in en die moet dan enkele uren staan in een dikke handdoek. ”s Avonds in de koelkast. De volgende dag heb je een pan vol yoghurt waar je een week van kunt eten. En zeer smakelijk; niet zuur.

  4. 🐐 Majoh1966

    1 liter Biologische Griekse yoghurt kost bij AH ongeveer euro 1,09. Hoe kom je dan aan de prijs van euro 3,20?

  5. 🐐 Carin

    Als je aan kefir joghurt plantje kan komen, dan kan je ook yoghurt maken zonder machine.

  6. 🐐 Lisa

    Wat een leuk idee! Dol op griekse yoghurt. Wat is de houdbaarheid van de potjes? Mijn woning (schip) is niet altijd trilvrij namelijk..

  7. 🐐 Vroon

    majoh, ik denk dat jij niet goed kijkt. De gewone biologische yoghurt bij AH is al naar gelang of je mager of vol wilt 1,06 of 1,07. Maar de biologische GRIEKSE yoghurt is oer halve liter 1,49. Dat is per liter bijna 3 euro. Die van mij kost minder dan een derde daarvan. Lisa. De yoghurt is eenmaal gemaakt minstens een dag of 10 tot 14 houdbaar in de koelkast. Voorop staat wel dat je brandschoon werkt. Wie erg slordig is met hygiëne krijgt yoghurt die makkelijker beschimmeld. Of het trillen van het woonschip veel effect zal hebben weet ik niet. Ruw stoten of bijvoorbeeld op een lopende wasmachine zetten gaat in ieder geval met zekerheid niet.

  8. 🐐 Vroon

    Marjan. De reden waarom dat werkt is omdat het in een grote pan gaat die hoger wordt verhit dan eigenlijk voor yoghurt ideaal is en daardoor en door de deken of dikke handdoek lang genoeg warm blijft. Wie plek heeft voor een pan van drie liter in de koelkast en voldoende gezinsleden heeft om het op te krijgen, kan het ook zo doen. Voor kleinere hoeveelheden mislukt er nog wel eens wat. Thermossen ed. Ik heb het allemaal geprobeerd, maar toch mislukte het geregeld en moest ik alles weggooien, in het beste geval in panenkoekenbeslag gebruiken. De potjes methode is voor kleinere huishoudens en kleinere hoeveelheden veel makkelijker en betrouwbaarder.

  9. 🐐 Henneke

    Ik was op zoek naar recepten om zelf griekse yoghurt te maken en kwam zo op jouw blog terecht. Heel leuk om te lezen en inderdaad niet te ingewikkeld.
    Toch een paar vragen.
    De yoghurt machine zorgt voor een constante temperatuur. Wat is het verbruik daarvan als je die 12 uur aan moet laten staan? Kan het ook zonder zo’n machine?
    Wat me ook een beetje tegenstaat zijn de plastic dekseltjes of sla ik nu teveel door? 🤪 zijn die bpa, pvc en weekmaker vrij?
    Waar haal jij je biologische room?

  10. 🐐 Sébastiaan

    Griekse bio yoghurt bij AH kost op dit moment zelfs 3,40 per liter.
    Lekker zelf maken, of koop anders in ieder geval de prijswinnende griekse bio yoghurt van Weerribben zuivel.

    Ik ga lekker met mijn yoghurtmaker aan de slag!

    Merci

  11. 🐐 Ineke

    Ik ga direct bezig. Dank voor deze tips

  12. 🐐 Eveline

    Hoe lang duurt het met de stroomloze yoghurtmaker om Griekse yoghurt te maken? Ik zit erover te denken om een yoghurtmakeraan te schaffen, maar twijfel tussen de twee types.

  13. 🐐 Willy

    Fabrieks yoghurt wordt behandeld met stoom vóór het in de potjes gaat. Hierdoor blijft het langer goed.
    Alle bacterién zijn natuurlijk dood.
    Wat eet je dan, iets wat eruit ziet als yoghurt,aar het niet is.

  14. 🐐 Willy

    Fabrieks yoghurt wordt behandeld met stoom vóór het in de potjes gaat. Hierdoor blijft het langer goed.
    Alle bacterién zijn natuurlijk dood.
    Wat eet je dan, iets wat eruit ziet als yoghurt, maar het niet is.

  15. 🐐 Inez

    Ik maakte mijn yoghurt volgens bovenstaand recept altijd in bewaarde glazen groentenpotjes met schroefdeksel van ongeveer 250 ml. Deze afgesloten potjes zette ik dan in een bak met kussens en een kruik er onderin. Een soort hele grote theemuts of hooikist. ‘s Avonds maken en de volgende ochtend de koelkast in. Dat ging prima en het kost geen stroom. Nu heb ik uiteindelijk een yoghurt machine gekocht met 7 potjes plus 7 extra potjes. Ideaal. Neemt minder plek in beslag en de porties zijn precies goed. Ik heb ook overwogen om de potjes op 40°C de hele nacht in de oven te zetten, maar vond dat toch niet handig en of dat zo veilig is weet ik ook niet. Ik maak het in de machine zonder de dekseltjes op de potjes, die draai ik erop als het klaar is. Het resultaat is dan beter.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate