Wat te doen bij een Wespensteek?

Wat te doen bij een Wespensteek?

Veel mensen vinden wespen nare beesten. Ze verstoren je rust als je lekker op een terrasje zit of aan het picknicken bent. Bovendien kan een wespensteek, als je er allergisch voor bent, ernstige gevolgen hebben. Zo handel je bij een wespensteek!

 1. Schraap de angel er met je nagel uit, uitzuigen heeft geen zin.
 2. Koel de wespensteek met een natte doek of met een ijsblokje.
 3. Als je gestoken wordt in de mond, op de tong of in de keel moet je direct een arts raadplegen. Ook als je allergisch bent voor een wespensteek of als je merkt dat je allergische reacties vertoont moet je naar de dokter. Allergische reacties kunnen rode plekken, benauwdheid, diarree, duizeligheid en flauwvallen zijn.Zowel menthol als ijs (gewikkeld in een doek) kunnen jeuk tegengaan als je het direct aanbrengt op de steekwond.
 4. Wespen komen op parfum af, maar hebben een hekel aan ammonia. Leg dit op een schoteltje in de buurt om de beesten op afstand te houden. Wrijf een beetje ammonia op de wespensteek om de pijn te verzachten.
 5. Smeer de wespensteek in met wat sigarettenas (Bah, maar het helpt echt!).

Meer lezen over wespen?

Meer lezen over wespen, bijen en hoe je ermee om moet gaan. Lees ook alles over wespen op Wikipedia.Tags: ,

Reacties

 1. Patrick
  01-07-2008

  Uitzuigen geen zin? Dacht het wel! De angel krabben maakt deze namelijk kapot, waardoor de toxische stoffen in de angel vrijkomen, dan wel gecontreerder wordt in het lichaam. Als de angel wordt uitgezogen is de kans hierop aanzienlijk kleiner.

 2. Rob
  30-07-2008

  Een angel eruit schrapen na een steek van een wesp??

  Ik weet niet of je het weet maar je verward een wesp met een bij. Klok? Klepel?

  Een wesp heeft geen weerhaakjes op de angel dus kan meerdere keren steken. De angel kan hooguit afbreken. Een bij kan maar 1 keer steken waarna hij zijn angel verliest en dood gaat. De angel van een bij kun je er dan weer uitkrabben om te zorgen dat er niet meer gif in je lichaam komt.

  Uitzuigen werkt zowel bij bijen als wespen. Het verwijderd het gif uit het lichaam. Maar zorg dat de angel er dan al uit is!

  De reden dat uitzuigen niet geadviseerd wordt is dat je het gif bij het uitzuigen in je mond krijgt en dus daar in principe problemen kan veroorzaken. Snel uitspugen dus! Of een zuigapparaatje gebruiken dat speciaal daarvoor in de handel is.

 3. annet
  25-07-2009

  Een bij heeft een angel die achter blijft na het steken, een wesp niet!!!

 4. Miep
  17-05-2010

  De Duitsers zijn toch wat verder op dit gebied, die adviseren je de plek te verhitten tot 80 ‘c, omdat het toxisch gif bij deze temperatuur afbreekt.
  Een arts adviseerde mij om altijd een lepeltje met een aansteker in de tas te hebben, zodat je het lepeltje kan verhitten en dan tegen de plek waar je gestoken bent aanhouden, zolang als je het kan volhouden, gegarandeerd dat het helpt.
  Maar er zijn ook apparaatjes in de handel, (ze moeten dan wel heet genoeg worden) die werken op batterij.
  Miep

 5. renate
  14-08-2010

  wat doe je als je bent gestoken boven op je hoofd? koel het nu een uur en heb geprobeert met een zuigertje maar dat lukt niet, dat is te pijnlijk.
  iemand nog suggesties? en hoe kan je zien of de angel er in zit? vooral op je hoofd met al die haren?

 6. Vera
  20-08-2010

  hahha Annet je hebt het helemaal fout,
  ik ben ook door een wesp gestoken en zijn naalt zat er wel in,
  gelukkig is het gif er toch uitl,
  het doet echt heel erg zeer.
  dus hier een tip..!!
  loop NOOIT MET BLOTE VOETEN BUITEN MAAR MET SLIPPERS OF ANDERE SCHOENEN,
  V

 7. piet
  10-11-2010

  ik heb nog een veel groter probleem dit jaar ben ik al 16 keer gestoken , ik sla ze niet gewoon als ik loop of aan het werk ben of bv gewoon langs struiken loop .ik ben radeloos ik weet niet meer wat ik moet doen

 8. piet
  10-11-2010

  was ik nog vergeten zelf midden in de winter als ik in de zon op een terras zit komt er op zeker een op mijn af om mijn te steken ik heb gewoon geen leven meer

 9. Manjo
  13-06-2011

  Wat hierboven staat over de angel is juist: een bij laat de angel los, een wesp niet. Als dat toevallig toch een keer is gebeurd, zoals bij Vera, heeft ze de wesp misschien stukgetrapt op het moment dat ze werd gestoken? Dan zou een stukje dode wesp zijn kunnen blijven hangen.
  Wat niet klopt in het artikel is het gebruik van ammonia op een wespensteek. Ammonia helpt alleen op bijensteken, wespensteken behandel je met azijn.
  Niet slaan naar wespen helpt zeker om niet gestoken te worden, maar je kunt ook zoveel pech hebben als Piet (zie hierboven). Mijn ex had dat ook: als er maar één wesp rondvloog en mijn ex zat gewoon stil, kwam die wesp naar hem toe en stak hem. Ik heb dat meerdere malen zien gebeuren. (Ex bouwde zo op den duur ook een heel zware wespenallergie op.)

 10. Aris
  11-08-2011

  Het kan inderdaad gebeuren dat de angel van een wesp afbreekt en in je huid blijft zitten, maar dit gebeurt zelden. Je moet echt nooit de angel er uit krabben!! Je kan het het best met een zuigapparaat er uit halen, of gewoon met je mond er uit zuigen (kan ook gevaarlijk zijn).

 11. marjam
  20-08-2011

  Nou ik ben net in m’n vinger gestoken, en ga dood van de pijn! M’n vinger is dik en ik kan de angel niet vinden.n maar zie wel een wit puntje. Ik heb al t gif doorgeslikt.. En lees nu net dat dat dus zeker niet goed is om te doen. Wat nu?

 12. Reinier
  25-08-2011

  Ik meen dat de angel van een bij er zo snel mogelijk uit moet omdat het “gifreservoir” met de angel achterblijft na de steek. Klopt dat? een wesp zit wat angel betreft anders in elkaar dacht ik…

  Dat verhaal van die verhitting is interessant .

 13. hylke
  09-09-2013

  ik ben gestoken door een wesp in mijn vinger, wat moet ik doen? heb het gif uitgezogen maar ook wat doorgeslikt, heeft dit ernstige gevolgen voor mij?

 14. Tom
  23-07-2015

  Net in tong gestoken door wesp.
  Is geen pretje

 15. Willy
  06-08-2015

  Er staat op veel internetpagina’s dat de wespenangel niet achterblijft. Wat een onzin ik heb al meerdere malen meegemaakt, waaronder
  10 minuten geleden, dat ik gestoken werd, de wesp uit reflex wegveegde, en dat de angel er in zijn geheeel in bleef zitten.

 16. esther
  09-08-2015

  Nou ik ben net in mijn borst gestoken! Die wesp vloog gewoon mijn beha in.. Angel bleef steken inderdaad. Maar arme piet die is al 16 x gestoken..

 17. Karin
  27-08-2015

  Net gestoken door een wesp achter me oor..angel is eruit gehaald door me man..heb er wat opgedaan,blijft pijn doen…

Laat een reactie achter

Onderdeel van soChicken Studios

Maak je huishouden blij!
GRATIS Gids met stappenplan naar een leuker huishouden

Maak je huishouden simpel en leuk met Stofzuigerzen. Download onze gratis gids met 3 basics voor een leuker huishouden.
Ruim 20.000 lezers gingen je voor!

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.