Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Handig overzicht – uitleg wassymbolen in kleding

In ieder kledingstuk is een label met de wassymbolen te vinden. Soms duidelijk, maar vaak ook een raadsel wat alle symbolen betekenen. In dit artikel geven we je een handig overzicht wat alle wassymbolen in kleding betekenen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Wassen – alle wassymbolen kleding

Een kledingstuk wassen is natuurlijk wel zo fris, maar toch mogen alle items niet zomaar in de wasmachine gewassen worden. Als er een kruis door het symbool staat, mag het item enkel gestoomd worden. Staat er een handje afgebeeld, dan moet het kledingstuk met de hand in een teiltje gewassen worden. Dit is vaak het geval met kwetsbare stoffen met veel bewerkingen.

De wassymbolen met enkel een getal (30, 40, 60 of 95) geven simpelweg de maximale temperatuur aan waarop de kleding gewassen mag worden.

Nog twee belangrijke wassymbolen:

  • Een enkele streep onder één van deze symbolen betekent dat een wasprogramma voor de fijne was of een lichte behandeling geadviseerd wordt.
  • Twee strepen onder het wassymbool betekent dat de was enkel op een fijn programma gewassen kan worden.

Was drogen in de droger – wat mag wel en wat niet?

Over het algemeen ben ik terughouden met het gebruik van de wasdroger – dat vind ik beter voor mijn kleding. Maar items als sokken, sommig ondergoed, handdoeken en beddengoed kan prima in de droger gestopt worden.

  • Zie je een symbooltje van de droger (een vierkant met een rondje erin) met één bolletje, dan mag het item in de droger op een licht programma.
  • Met twee bolletjes in de droger kan het kledingstuk gewoon op een normaal programma gedroogd worden. Is het symbool van de wasdroger met een kruis erdoor afgebeeld? Dan mag het item helemaal niet in de droger.

Hoe warm mag je een kledingstuk strijken?

Het symbool van een strijkijzer geeft in het label aan of je een item wel of niet mag strijken – hier ben je vast al bekend mee.

  • Een kruis door het strijkijzer betekent dat het niet mag.
  • Eén bolletje in het strijkijzer betekent dat je het kledingstuk kan strijken tot maximaal 110 graden.
  • Twee bolletjes in het kledingstuk betekent dat het op maximaal 150 graden gestreken kan worden.
  • Drie bolletjes betekent dat het kledingstuk heet gestreken mag worden op maximaal 200 graden.

Meer lezen over strijken: praktische tips om sneller en makkelijker te strijken

Kleding stomen

Er zijn maar liefst zeven symbolen wat betreft stomen, maar meestal wil je alleen weten of een bepaald kledingstuk gestoomd mag worden niet.

Dus laten we het eenvoudig houden: een doorkruist rondje betekent dat het item niet gestoomd mag worden. Een doorkruist rondje met een ‘W’ erin betekent dat het item alleen gestoomd mag worden met water (dus niet met andere toegevoegde middelen, zoals koolwaterstof).

Kleding bleken

Hoewel je dit symbool waarschijnlijk niet vaak nodig hebt, is het toch handig om de betekenis hiervan wat te verduidelijken. Het symbool voor het bleken van kleding bestaat uit een driehoekje:

  • Doorkruist driehoekje – het kledingstuk mag niet met bleek gehandeld worden.
  • Leeg driehoekje – het item is bestand tegen een bleekmiddel en kan dus wel.
  • Een driehoekje met strepen binnenin – het kledingstuk mag alleen met zuurstofbleekmiddel gewassen worden (en niet met chloor, zoals bij het tweede tekentje).

Ik hoop dat ik je wat wijzer heb mogen maken met de uitleg van de wassymbolen in kleding. Voor de volledigheid tref je hierboven nog een handig overzicht met nogmaals alle uitleg, maar dan met de symbolen erbij.

Heb jij weleens problemen gehad doordat je iets verkeerd had gewassen of iets per ongeluk in de droger had gestopt? Laat zeker even een reactie achter, dat vinden we leuk. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Annick

    Een vraag: welk soort bleekmiddel (buiten javel) kan ik gebruiken om handdoeken (die fel gekleurd zijn) en vaatdoeken (die verschillende kleuren hebben) te bleken? En zijn ze dan ook hygienisch schoon?

    Tnx

  2. 🐐 Elly

    Om handdoeken en vaatdoeken hygiënisch schoon te krijgen is bleken niet nodig. Voldoende heet wassen, dat is 60 graden of meer, is voldoende voor normaal huishoudelijk gebruik. Bleken doet altijd, zoals de naam al zegt, de kleuren verbleken, dus daar zou ik zeker geen gewoonte van maken.
    Wil je zekerheid dat alle bacteriën gedood zijn, dan is wassen op een hogere temperatuur een milieuvriendelijke methode. Controleer wel altijd het wasvoorschrift, of probeer het uit met een handdoek en vaatdoek.
    Trouwens, ook de droger droogt meestal op een temperatuur van 60 graden voor het katoenen goed.

  3. 🐐 YH

    Mijn heerlijke katoenen 4 seizoenen dekbed gewassen op de GEADVISEERDE 95C. Dat is een drama geworden. Allemaal klitten en klonten. Zowel de winkel als de leverancier geven niet thuis.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate