Wasdroger reinigen – 4 tips om rekening mee te houden

Wasdroger reinigen – 4 tips om rekening mee te houden

De wasdroger reinigen is niet iets waar je direct aan denkt. Waarom eigenlijk niet? De droger wordt vaak gebruikt, maar het schoonmaken ervan wordt meestal vergeten. Bekijk onze 4 tips om rekening mee te houden met het reinigen van je droger.

Het gevaar van pluizen in de droger

Hoewel veel mensen fan zijn van de wasdroger (hallo zachte handdoeken), schuilt er toch een gevaar in dit apparaat. Een droger heeft namelijk kans om vlam te vatten. Doordat de machine door middel van hete lucht de kleding droog maakt, in combinatie met pluisjes en stofjes van de kleding, kan er dus brand ontstaan.

Door regelmatig je wasdroger schoon te maken verklein je het risico op brand. En zo moeilijk hoeft dit niet te zijn – hieronder vind je 4 tips om je droger te reinigen.

1. Wasdroger vrij van pluizen houden

Iedere keer nadat je de wasdroger gebruikt is het verstandig om alle pluisjes uit het filter te halen. Haal met een vinger een zigzaggende beweging over het filter en verwijder alle stof met je vinger.

Eens in de zoveel tijd is het goed om het filter wat uitgebreider schoon te maken. Maak een sopje met heet water en een (natuurlijk) schoonmaakmiddel. Pak een spons en wrijf zachtjes over het filter, zodat je voorkomt dat het filter kapot gaat. Spoel het schoongemaakte filter goed af met heet water, zodat de zeepresten niet in de machine en in je kleding terecht komen.

Maak de filter goed droog met een schone doek en je droger is weer klaar voor gebruik. Het is aan te raden om het filter in de droger eens per half jaar goed schoon te maken.

Lees ook: je wasmachine reinigen in 3 simpele stappen

2. Waterafvoer controleren

Er bestaan twee verschillende soorten wasdrogers – de condensdroger en een afvoerdroger.

De afvoerdroger werkt simpel: het vocht wat uit de was komt, wordt afgevoerd naar buiten (de afvoer). Deze hoeft dus slechts af en toe schoongemaakt te worden met doekje, zodat eventuele viezigheden uit het water niet in de afvoer achterblijven.

Bij een condensdroger wordt het vocht uit de kleding vaak opgevangen in een bakje die je na iedere wasbeurt leegt. Vergeet niet om het bakje ook eens in de zoveel tijd schoon te maken.

3. Condensor droger schoonmaken

Bij condensdrogers moet het roestvrijstalen rooster van de condensor regelmatig schoon gemaakt worden (aan de onderkant van het apparaat). Een condensor zorgt ervoor dat het stoom dat ontstaat als de was wordt gedroogd omgezet wordt in water.

De condensor maak je schoon door deze goed af te spoelen onder de kraan en vervolgens droog te maken. Probeer dit ook geregeld te doen, omdat hier veel pluisjes in terecht kunnen komen. Wanneer de condensor nooit schoongemaakt wordt zullen pluisjes achterblijven en is de kans op brand een stuk groter.

4. Onzichtbaar vuil

Hoewel de trommel van je wasdroger er eigenlijk nooit vies uitziet, is het toch goed om deze eens in de zoveel weken schoon te maken met een nat doekje en wat schoonmaakazijn.

De wasverzachter uit de kleding laat vaak een dun laagje achter op de trommel die je niet kunt zien, maar er wel degelijk zit. Hierdoor kunnen de elektrosensoren in de machine minder goed hun werk doen en bestaat de kans om schade aan je droger.

Hoewel een wasdroger een ideaal apparaat is, kost het behoorlijk wat energie en is het minder goed voor het behoud van de kwaliteit van je kleding. Ik laat daarom mijn gewassen kleding en wasgoed lekker in de buitenlucht drogen. Scheelt me een hoop energiekosten. 🙂4 reacties

 1. DJ
  11-04-2017

  En hoe reinig is een was/droog combinatie?

  Groetjes

 2. jab
  11-04-2017

  maar…. een wasdroger gebruik je niet zo vaak. Alleen als het plensweer is. Lekker de was buiten hangen( azijn als wasverzachter). Dus minder schoonmaak en beter voor je was, je wasdroger en je portemonnee.

 3. Stofzuigerzen
  12-04-2017

  Hoi DJ, de tips zijn ook toepasbaar bij een was/droog combinatie. Alleen bevinden sommige elementen zich op een andere plek. 🙂

 4. DJ
  13-04-2017

  Dank voor reacties.
  Het reinigen gebeurt automatisch met water tijdens het drogen. Toch vind ik regelmatig afval in de pluisfilter.
  Klopt niet met de gebruiksaanwijzing.
  Ik zal contact opnemen met de leverancier.
  Groet,
  DJ

Laat een reactie achter

© 2017, Stofzuigerzen. Alle rechten voorbehouden.

Gratis schoonmaakrooster + eBoek om je huis schoon & opgeruimd te houden!

Tijd besparen in het huishouden? Download dan nu ons gratis eBoek, plus handig schoonmaakrooster.
Meer dan 30.000 Stofzuigerfans gingen je voor!

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.