Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

11 tips om je huis warm te krijgen

Het weer is inmiddels zo omgeslagen dat het koud is. Dikke muts, sjaal en een winterjas aan helpt voor buiten, maar binnen kun je andere dingen doen. Lees de tips in dit artikel eerst, voordat je de thermostaat omhoog gooit. Dat scheelt je een hoop geld en brengt direct wat gezelligheid in huis.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Gezelligheid met kaarsen

Letterlijk en figuurlijk een warm huis? Steek een aantal kaarsen aan. Hoewel ze de verwarming niet geheel vervangen, warmen ze de woonkamer behoorlijk op. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. Daarnaast staat het ook nog eens gezellig en knus.

Kies ook eens voor een geurkaars. Tegenwoordig zijn er allerlei lekkere (herfst-)geuren verkrijgbaar. Wat dacht je van appel/kaneel of vanille?

Tip: Let wel een beetje op met de hoeveelheid kaarsen die brandt. Kaarsen stoten vrij veel fijnstof uit. Niet zo gezond – zorg dus altijd voor wat ventilatie in de kamer.

2. Trek de gordijnen dicht

Bijna iedereen heeft gordijnen hangen voor het raam. En doe ze zo vroeg mogelijk dicht. Hoewel dubbelglas veel kou in huis tegenhoudt geven gordijnen een extra beschermlaagje. Dit zorgt ervoor dat je de warmte binnen houdt en de kou lekker buiten blijft.

3. Zet de open haard aan

Zet lekker de open haard aan als het koud is. Een paar blokken hout kost niet zoveel, maar levert je wél een warme -en gezellige- avond op. Een open haard of kachel kan trouwens ook overdag gewoon branden. Zo lang je in de buurt blijft, is dit ook heel effectief om overdag lekker warm te blijven.

4. Afsluiten die boel – maar wel met mate

Probeer alle deuren (en ramen natuurlijk, maar dat is vanzelfsprekend) dicht te houden. ’s Avonds kom je nauwelijks meer in de keuken, dus probeer deze deur dicht te houden. Zo hou je de warmte in de woonkamer, waar je het over grote deel van de avond te vinden bent.

Naast het sluiten van ramen en deuren is enige ventilatie wel vereist natuurlijk. Zorg dat er altijd wat circulatie van lucht in de ruimte is.

5. Je woonkamer warm – de slaapkamer fris houden

Je woonkamer wil je zo warm mogelijk hebben, maar dat moet niet zo zijn voor de slaapkamer. Volgens verschillende onderzoeken is 17 graden de perfecte temperatuur om in te slapen. Zet de ramen een paar uur per dag open en hou de verwarming laag in de slaapkamer.

Nu is 17 graden best koud, dus iets verwarmen kan wel. Maar maak het niet te warm in je slaapkamer, zo slaap je beduidend minder goed.

6. Jezelf inwikkelen

Kruip lekker op de bank en bouw je in met lekkere kussens en een dekentje. De kamer mag dan misschien wel koud zijn, maar daar hoef jij geen last van te hebben. Wikkel jezelf lekker in in een fleece kleed – zo krijg je het snel lekker warm in huis.

7. Gun jezelf een chocolademelk-opwarmertje

Gordijnen dicht, verwarming aan en lig je lekker onder een dekentje? Dan duurt het vaak nog even voordat de ruimte helemaal is opgewarmd. Om die tijd warm te kunnen overbruggen zet je een lekkere kop thee of warme chocolademelk voor je zelf. Zo word je van binnen in ieder geval lekker warm. ☕️

8. Bunker jezelf in

Je deuren en ramen zijn dicht, maar toch heb je het gevoel op de tocht te zitten. Hoe kan dat toch? Controleer of er in de deurpost naar buiten toe geen koude wind naar binnen glipt. Is dit toch het geval? Probeer dan door middel van een tochtstrik deze gleuven dicht te maken. Ook een tochtstrip aan de onderkant van je deur houdt heel wat kou tegen.

Wil je dit last minute oplossen? Dan kun je er ook een sjaal voor leggen. Helpt ook prima. 👍

Nog meer tips om je kou uit je huis te halen? Lees dan zeker ons eerdere artikel hierover.

9. Haal de zon naar binnen

Het mag misschien wel koud zijn – dat betekent niet dat de zon niet meer schijnt. Zorg er dus voor dat de gordijnen op de zonkant van je huis overdag open staan. Zo kunnen de warme zonnestralen je huis binnen dringen en zorgen voor wat extra warmte.

10. Multi-functioneel

Een kleed op de grond staat gezellig en voelt ook nog eens warm aan, aan je voeten. Daarnaast zorgt een kleed ervoor dat de warmte niet verloren gaat door de vloer.

11. De keuken induiken

Duik op die koude herfstdag de keuken in. Omdat je in beweging bent blijf je zelf lekker warm, én de warmte van de oven warmt je keuken een beetje op. Als de koekjes of cake klaar zijn, zet je de ovendeur lekker wijd open. Zonde om de warmte te laten zitten, als het ook je huis (deels) op kan warmen.

Wat doe jij om je huis op te warmen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

8 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Claudia

    Nu staan de ramen nog dag en nacht open (want anders wordt ik ziek, heel raar), maar ik ben benieuwd hoe het gaat zodra het gaat vriezen. Ik moet goed kunnen ventileren!

  2. 🐐 Jazzthezendog

    Bijvoorbeeld een regenpijp (in de kleur van de wand geschilderd) in een hoek van de kamer plaatsten met een klein vennetje bovenaan, (een geruisarme natuurlijk). Zo transporteer je de warme lucht die onder het plafond hangt weer naar beneden, heel prettig in een hoge ruimte maar ook in een gewone huiskamer.

  3. 🐐 leukegeit

    Wat een goed idee, bedankt voor je reactie! Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar kan me voorstellen dat dit helpt om het thuis wat warmer te krijgen.

  4. 🐐 Astrid

    Voor de mensen die geen open haard of pot kachel hebben nog een tip:
    Met 2 stenen bloempotten in ver schillende maten (met gat in de bodem) en een waxinelichtje kun je een heerlijk haardje maken. Het waxinelichtje gaat op een veilige plaats (ovenschaal stenen kaarsenplateau o.i.d.) Daarover heen gaat de kleine bloempot (op zijn kop), zorg wel voor voldoende zuurstof van onderaf. Dus de bloempot op de rand van de ovenschaal laten rusten of “pootjes” maken van waxinecupjes. sluit het gat van de bloempot af met een munt of een waxinecupje. Keer de grote bloempot om en laat hem over de kleine bloempot zakken. De buitenste bloempot wordt niet zo heet als de binnenste, maar verspreid wel de warmte.

  5. 🐐 Nick

    Mensen vergeet niet dat een huis heel koud en kil kan aanvoelen, doordat de luchtvochtigheid (zeker tijden de winter) zeer laag kan zijn. Die kan je omhoog krijgen door de badkamerdeur open te laten na een warme douche of bad. Als je water kookt in de keuken (voor bijvoorbeeld pasta), laat de dampkap uit, zodat de condens zich door het huis kan verspreiden. Ook sommige huisplanten kunnen sterk bijdragen aan een goede luchtvochtigheidsbalans (en luqhtzuivering) in huis. Hierdoor kan een ruimte/huis op 21 graden met een goede luchtvochtigheid even warm als 23 graden in een huis met kurkdroge lucht aanvoelen.
    Natuurlijk zijn er ook speciale luchtbevochtigers voor die je kan kopen. Een goede/juiste bevochtiger kan wel prijzig uitvallen natuurlijk.

    Succes!

  6. 🐐 Maggy

    Ik bewaar dozen en leg ze uitgevouwen plat op de koude laminaatvloer. Desnoods plak ik het vast met brede tape. Staat niet mooi, maar zo heb ik minder last van koude voeten.

  7. 🐐 Triestan

    Een frame van wit hout met net als een schilderij radiatorfolie eomheen en overheen spannen met aluminiumtape. Heel handig om ‘nachts ramen en deuren mee af te schermen. qua vliegenhor. Bovenin kun je een gleug maken met twee withouten balkjes en daar duw hem in en laat zakken. eventueel de zijkanten afwerken met overlappend aluminiumplakband. Foliekant aan de binnenkant zodat de warmte niet weg kan.

  8. 🐐 Ryanne

    Door een koude vloer kan je zelf ook koud worden. Lekker warme sloffen kunnen ook al flink verschil maken.

    En om 2 hierboven genoemde tips te combineren: kartonnen dozen onder een kleed: dubbele isolatie, en minder lelijk dan alleen karton… (wel anti-slip eronder, tenzij je van de warmte in het ziekenhuis wil gaan profiteren…)

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate