Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Dit is het verschil tussen baking soda en soda

Op leukegeit.nl zie je vaak het begrip baking soda voorbijkomen. Baking soda is een ontzettend handig middel om te gebruiken in en rondom het huishouden. Maar wat is het verschil tussen baking soda en soda precies? Hieronder leggen we het voor je uit!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Baking soda

Baking soda wordt ook wel zuiveringszout genoemd – of natriumwaterstofcarbonaat om het wat technischer te maken. Dit witte, fijne poeder is in principe een rijsmiddel. Door het koolzuur dat vrijkomt zodra het in aanraking komt met zuren gaat het beslag of deeg rijzen. Baking soda is dus geschikt om mee te bakken of koken.

Omdat baking soda een bindende werking heeft, wordt het daarom ook vaak gebruikt in en rondom het huishouden. Bijvoorbeeld om vieze geuren weg te halen, deze binden zich immers aan het zuiveringszout.

Lees ook: dit kun je allemaal doen met baking soda

Schoonmaaksoda

De standaard soda -ook wel schoonmaaksoda of huishoudsoda genoemd- is eenvoudig te koop is bij de drogist of huishoudelijke winkels. De technische term van dit middel is natriumcarbonaat.

Het grote verschil tussen baking soda en soda is dat schoonmaaksoda veel agressiever en bindender is. Schoomaaksoda is wel twee keer zo bindend als baking soda. Vandaar dat dit middel absoluut niet geschikt is om mee te koken of bakken. Let dus goed op welke soda je waar voor gebruikt.

Meer lezen? 10x schoonmaken met soda

Verschil tussen baking soda en soda

Wanneer moet je nou baking soda gebruiken en wanneer gebruik je schoonmaaksoda? De eerste regel voor het gebruik van soda is gemakkelijk:

  • Gebruik alleen baking soda als je gaat koken of bakken. Schoonmaaksoda is te krachtig en te agressief. Het is daarom absoluut niet geschikt om mee te bakken of koken.

Voor schoonmaken in en rondom het huis is het afhankelijk van de viezigheid of de vlek die schoongemaakt moet worden. Aangezien schoonmaaksoda veel krachtiger is raad ik aan om dit middel te gebruiken op en bij heel vieze vlekken. Bijvoorbeeld bij groene aanslag op de tuintegels.

Wil je een vieze geur uit textiel krijgen – zoals bijvoorbeeld een vloerkleed? Dan kun je het beste baking soda gebruiken. Omdat textiel iets kwetsbaarder is dan tegels, is voor het behoud van de stof in dit geval beter om de mildere variant van soda te gebruiken.

Baking soda in huis

Je kunt baking soda dus ook heel goed als schoonmaakmiddel gebruiken – maar hoe doe je dat? Daar zijn verschillende opties voor. Zo kun je een beetje baking soda over stinkende oppervlaktes strooien en dit een paar uur laten liggen. De baking soda bindt de vieze geur aan de soda, waarna je het opzuigt met de stofzuiger. De stank is verleden tijd.

Meng baking soda met heet water en een beetje schoonmaakazijn en er zal een schuimend sopje ontstaan. Dompel een schuurspons onder in het het sopje en maak je huis hiermee schoon. Je huis zal binnen de kortste keren weer blinkend schoon zijn!

Baking soda als beautyproduct

Zuiveringszout is geschikt als rijsmiddel in gerechten en is om deze reden ook veilig om óp je lichaam te gebruiken. Op Pinterest zijn tal van handigheidjes te vinden voor het gebruik van baking soda.

Zo kun je baking soda mengen met koud water en dit op je verbrande huid smeren. Baking soda zal de huid kalmeren en er voor zorgen dat de jeuk vermindert.

Of wat dacht je van baking soda als shampoo? Meng wat van je eigen shampoo met een beetje baking soda en was je haar zoals je dat normaal doet. Je zult hier prachtig en glanzend haar van krijgen!

Waar gebruik jij baking soda of schoonmaaksoda in huis voor? 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

10 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 jab

    kennen jullie het boekje: De 6 natuurlijke wondermiddelen voor dagelijks gebruik? ( bakingsoda, citroen, azijn, klei, honing en zout? Heel veel tips om je huis met natuurlijke middelen te laten glanzen. Ook tips om deze middelen in te zetten bij de lichaamsverzorging. Een aanrader.

  2. 🐐 Billy

    Hi Jab! Nee, dit boekje kenden we nog niet. Dankjewel voor het delen! We hebben het als tip onderaan het artikel ook gezet. 🙂

  3. 🐐 Ann

    Beste,
    Ik heb 2 pakjes waar Natriumbicarbonaat op staat zonder meer, echter op het ene staan toepassingen zoals was, poets enz,… Op het andere staat , enkel voor voeding, wat is dan het verschil? Er staat nergens baking soda, soda ofzo op alleen natriumbicarbonaat, kan iemand mij helpen?

  4. 🐐 andre

    Natriumbicarbonaat is een zoutvervanger en dat is geheel iets anders dan natriumwaterstofcarbonaat(baking soda).

  5. 🐐 Henny Boorsma

    Op Kreta werd mij aangeraden elke dag een theelepel soda op te lossen in frisdrank en dat op te lossen. Bedoelde hij misschien backing soda of zuiveringszout want een schepje pure soda lijkt me, zelfs met mijn lichamelijke problemen niet aantrekkelijk.

  6. 🐐 Kara Van de Velde

    Natriumwaterstofcarbonaat en natriumbicarbonaat is wel degelijk exact hetzelfde. Het zijn gewoon synoniemen net zoals baksoda, zuiveringszout en maagzout. Het zal vast nog wel andere namen hebben ook. Heel verwarrend dus maar allemaal verschillende namen voor hetzelfde product.

  7. 🐐 Victor

    Andre is in de war met mononatriumglutamaay waarschijnlijk. Een smaakversterker, ook wel bekend als vetsin.

  8. 🐐 Victor

    *mononatriumglutamaat

  9. 🐐 Adele

    Is Bakensoda ook goed om de voeten in te badderen

  10. 🐐 Nick

    NaHCO3 oftewel Natriumbicarbonaat en natriumwaterstofcarbonaat zijn dezelfde stof. Natriumbicarbonaat is de triviale naam terwijl natriumwaterstofcarbonaat de chemische naam is.
    Als je 2 verschillende pakjes hebt met dezelfde stof, maar met een ander voorgeschreven gebruik, dan betekend dat dat degene die voor schoonmaak bedoeld is aan veel minder eisen hoeft te voldoen(bijvoorbeeld verontreinigingen) dan degene die bedoeld is om mee te koken. De laatste zal dan ook duurder zijn😉.
    En je kan overigens prima koken met Soda, oftewel Na2CO3. Dit wordt gebruikt in Japanse noodles, pretzels, brood, etc. Echter moet je dan uiteraard Soda hebben die aan meer eisen voldoet dan die in je keukenkastje staat. En je moet goed weten hoe je er mee omgaat. Soda is een sterkere base(hoge pH waarde) dan natriumwaterstofcarbonaat en kan in geconcentreerde vorm schadelijk zijn voor ogen en voor huidirritatie zorgen.
    Grappig weetje: ingeblikte mandarijn partjes (die hele zachte zonder velletje) zijn behandeld met gootsteen ontstopper(Natriumhydroxide of Kaliumhydroxide, hele sterke base) om het velletje op te lossen. En dat is niet iets wat je met je blote handen wilt aanraken 😉

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate