Tuinieren met Stofzuigerzen

Tuinieren met Stofzuigerzen

Veel mensen gaan in de zomer of in het voorjaar de tuin weer eens lekker aanpakken. Nieuwe planten poten, de bestrating vernieuwen of een terras maken. Wij geven je een aantal leuke en ook praktische tips om meer te genieten van je tuin, het hele jaar door!

Begin je eigen (mini)moestuin

Al vanaf jongs af aan hielp ik mijn opa in zijn grote achtertuin waar hij een grote moestuin had. Sla, andijvie, bramen, aardbeien, tomaten.. Werkelijk alles groeide daar. Helaas heb ik daar zelf niet alle ruimte voor, maar toch heb ik een plek gecreëerd waar ik een mini-moestuin heb gemaakt. In een hoek in onze tuin heb ik een grote bak staan met aarde waar ik het hele jaar door groenten en kruiden verbouw.

Wil je zelf ook een mini-moestuin beginnen, zorg dan dat je begint met makkelijk te verbouwen groenten. Enkele succesgevallen (zo noem ik ze maar) zijn bonen, erwten, sla, paprika’s, pepertjes, tomaten en spinazie. Verder zijn ook de kruiden basilicum, bieslook en peterselie makkelijk om zelf te verbouwen. Let er wel op dat iedere groente kans heeft op ziektes. Zelf vond ik het erg handig om dit boekje te gebruiken, waar je o.a. leert om je ‘zieke’ planten weer gezond te krijgen, maar waar je ook leert hoe je zelf compost kunt maken en hoe je met een minimum aan tijd je tuin toch goed kunt onderhouden.

Plant een aantal fruitbomen

Wanneer je een tuin hebt is het erg leuk om een fruitboom te hebben. Het beste is om een fruitboom te planten in de periode van de herfst tot de lente. Zorg er voor dat de grond in de zomer wat vochtig is, maar niet te nat. In de winter moet de grond een stuk droger zijn. Als je meerdere fruitbomen in je tuin wilt planten, zorg er voor dat ze niet te dicht naast elkaar staan. De fruitbomen kunnen namelijk erg groot worden.

Leg een gazonnetje aan in je tuin

Met een stuk gras in je tuin, kun je ‘s zomers lekker genieten met een handdoek op het gras. Het is dan net of je even weg bent, maar wel dichtbij huis. Tevens is het ook een leuke plek voor kinderen om te spelen (zonder blessures van harde tegels). Je kunt kiezen bij de aanleg van een gazon voor een kant-en-klare grasmat of graszaad. Als je kiest voor graszaad is de beste inzaaitijd april/mei of augustus/september. Zorg dat de grond onkruid vrij is en spit de grond goed om daar waar je je gazon wilt hebben. Vervolgens kan het inzaaien beginnen op een wat vochtige grond. Op deze website vind je een handig 10 stappen plan hoe je eigen gazon makkelijk aan kunt leggen.

Maak zelf je eigen terras

Zit je graag buiten zodra het weer het toelaat? Maak dan je eigen terras in je tuin. Afhankelijk van hoeveel geld je te besteden hebt kun je zelf een terras aanleggen. Helaas zijn wij niet gespecialiseerd in het aanleggen van een terras, maar door de jaren heen hebben we wel een aantal handige tips voor je verzameld waar je rekening mee kunt houden, voordat je een terras aan gaat leggen.

 • Kies voor een redelijk windvrije plek in je de tuin.
 • Bepaal of je een terras vol in de zon, schaduw of andere plek wilt.
 • Zorg er bij de aanleg voor dat het terras niet helemaal waterpas ligt. Anders loopt het water niet goed weg na een hevige regenbui.
 • Kies voor duurzaam materiaal. Op deze manier vergt je terras minder onderhoud en is het nog milieuvriendelijker ook.


2 reacties

 1. Wilme de Roon
  17-06-2013

  Hi Jelle,

  Geweldig om al je tips te lezen (en toe te passen :-)).

  groetjes, Wilme

 2. Annabel
  25-06-2013

  Ik ben deze lente een minimoestuin gestart in bloempotten (ik wou iets dat ik kon verplaatsen, aangezien ik het in mijn achterhoofd had dat ik wel eens zou kunnen verhuizen). En de tomaten hebben nu bloemetjes, mijn sla is klaar voor de oogst en mijn augurken en aubergines groeien ook zeer snel 🙂

  De kruiden hebben wat meer last: basilicum lukt mij nooit en ook deze plant is stuk aan het gaan, de stevia is ook wat aan het uitdrogen (hoewel ik ze regelmatig water geef), tijm, rucola en munt doen het heel goed 🙂

  Een heel ontspannende hobby 🙂

Laat een reactie achter

© 2016, Stofzuigerzen. Alle rechten voorbehouden.

Maak je huishouden blij!
GRATIS Gids met stappenplan naar een leuker huishouden

Maak je huishouden simpel en leuk met Stofzuigerzen. Download onze gratis gids met 3 basics voor een leuker huishouden.
Ruim 20.000 lezers gingen je voor!

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.