Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

6x terugkerende schoonmaak- en opruimtaken aanpakken

De ramen wassen, het afval scheiden of de administratie: sommige huishoudelijke klusjes komen altijd terug. Maar hoe pak je deze goed, snel en effectief aan? In dit artikel ga je aan de slag met terugkerende schoonmaak- en opruimtaken!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Afval scheiden

Hoe milieubewust we ook willen zijn, afval produceren we zo goed als allemaal. Het is een wekelijks (en zelfs dagelijks) terugkerende klus, daarom is het handig om deze effectief te benaderen. Een handige manier is om in de bijkeuken of garage vijf bakken neer te zetten:

  • Voor ‘groen’ afval (schillen, restjes eten enz.)
  • Voor papier
  • Voor plastic
  • Voor glaswerk
  • Voor overige afval

Zet geen ‘algemene’ prullenbak in de keuken, maar dwing jezelf en je huisgenoten om alles direct te scheiden. Dat scheelt veel (en vies) werk en het is goed voor het milieu.

2. De papierchaos te lijf gaan

Brieven, rekeningen en andere belangrijke papieren, ook dit is helaas een terugkerend klusje en ook nog een heel belangrijke. Zodra je de post krijgt, is het verstandig om dit te sorteren. Leg belangrijke post op een stapel bij de computer of de plek waar je de administratie doet, leg reclamefolders op een stapel en berg overig papierwerk direct op. Zo wordt het geen grote klus en hou je het netjes bij.

3. Direct alles opruimen

Het avondeten is een gezellig moment of even de dag door te nemen, maar huishoudtechnisch gezien een grote klus. Probeer daarom gestructureerd te werk te gaan, daar heb je alleen maar profijt van. Doe vieze pannen en keukengerij meteen in de vaatwasser en ruim voedselresten direct op. Na het eten doe je de vieze borden meteen in de vaatwasser en neem je de tafel goed af met een doekje. Vind een voor jou goedwerkende routine en klaar dit klusje in een fluit van een cent.

4. Wasjes draaien

Ook de was, daar kom je helaas niet onderuit. Een goede tip is om een kleine wasmand te kopen. Hierdoor is deze sneller vol, waardoor je eerder geneigd bent om een wasje te draaien. Zet een timer op je mobiele telefoon en zodra deze afgaat, hang je de was op of stop je het in de droger. Dwing jezelf er toe om dit direct op te ruimen, zo voorkom je dat het blijft liggen (lees ook ons eerdere artikel om te wassen zonder kreukels te krijgen).

5. Het bed verschonen

Hoewel het niet de leukste huishoudelijke taak is, geeft dit wellicht wel het meest voldane gevoel. Persoonlijk vind ik niets lekkerder dan onder frisgewassen lakens in bed te kruipen. Ook voor deze klus zijn heel handige maniertjes. Door je dekbedovertrek binnenstebuiten te doen, de punten van je dekbed te pakken en flink te schudden, is je bed binnen mum van tijd opgemaakt. Nog even de kussens opkloppen en je gaat een heerlijke nachtrust tegemoet.

6. Opruimen

Opruimen is natuurlijk een heel breed begrip, maar ook iets wat regelmatig terugkomt in het huishouden. De gouden tip die ik zelf eens heb gekregen, is om op te ruimen door alle spullen in drie categorieën in te delen:

  • Spullen die je wil houden
  • Spullen die sowieso weg kunnen
  • Spullen die je weg wil geven of wil verkopen

Door al je spullen op een van deze stapels te leggen, wordt het al snel duidelijk welke items in jouw huis mogen blijven en welke weg kunnen. Door dit met al je spullen te doen (bijvoorbeeld je kleding, boeken, woonaccessoires enzovoort) is jouw huis binnen mum van tijd compleet opgeruimd.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Vroon

    De eerste tip is alleen handig voor wat groter behuisden. Bij mij ging, toen ik nog in Amsterdam woonde op een appartement van 60m2, het oud papier, glaswerk en statiegeld, onmiddellijk in de boodschappentas om onderweg gedumpt te worden. Al het andere hoefde toen nog niet gescheiden te worden en ik zou eerlijk gezegd ook niet hebben geweten waar ik zelfs drie bakken zou hebben moeten laten. Nu met een grote bijkeuken in een woonboerderij lukt dat allemaal wel. Verder is clean and tidy as you go op alle vlakken de redder en daarnaast het aanwennen van goede gewoontes waardoor klussen niet meer als een taak voelen maar in een standaard flow zitten.

  2. 🐐 Marjan Westdijk

    Leuke tips! Alleen een kleine wasmand kopen vind ik niet zo’n goede tip. Dan ga je half volle wasmachines draaien en dat is niet goed voor het milieu en je portemonnee. Je kunt beter een paar stapelbare wasmanden/bakken kopen met ongeveer dezelfde inhoud als je wasmachine. Dan kun je direct scheiden op kleur en als de wasmand vol is heb je ook een volle wasmachine. Ik heb bijvoorbeeld al jaren 3 SORTERA bakken van Ikea van 37 liter op elkaar staan in de badkamer. Voor witte, bonte en donkere was. Werkt prima, zeker als je het je kinderen van jongs af aan aanleert.

  3. 🐐 Danielle

    hallo ik ben Danielle en ik wil graag een stappenplan hebben met Opruimen en Schoonmaken van mij Appartement. woonkamer-Keuken-Badkamer-De hal-bijkeuken-Slaapkamer

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate