Taboe! Maak winst op je verjaardagsfeest – 15 tips

Taboe! Maak winst op je verjaardagsfeest – 15 tips

Wie zegt dat je af en toe niet een beetje commercieel mag denken binnen het huishouden? Als je een verjaardagsfeest moet organiseren kan dat soms aardig in de papieren lopen. Het kan dus geen kwaad om een beetje inzicht te houden in wat je uitgeeft en wat er binnenkomt. Het liefst maak je zelfs winst op je feestje - wij hebben tips om een goedkoop feestje te geven.

Goedkoop feestje geven – zo doe je dat

 1. Nodig veel mensen uit die cadeaus meebrengen. Ideaal zijn mensen die alleen of samenwonen en geen kinderen meebrengen. Zo hoef je minder eten en drinken in huis te halen voor hetzelfde cadeau.
 2. Vraag om geld of cadeaubonnen en geef in je uitnodiging aan waar je dit aan wilt uitgeven. Bedenk een doel waaraan mensen graag willen bijdragen. Mensen zijn geneigd meer geld te geven als ze weten waar je het aan gaat besteden. Kom met doelen als een eigen autotje, je uitzet, een cursus of een eigen laptop. Kies dingen waar mensen het mee eens zijn.
 3. Laat het feest beginnen na het eten, bijvoorbeeld om 20.00 uur. Zo hoef je geen avondeten te regelen, dit scheelt weer in de kosten en zo kun je een goedkoop feestje geven.
 4. Doe bewust inkopen en ga niet voor alleen maar dure merkproducten. Haal goedkope frisdrank en zorg dat hij goed koud is. Weinig mensen zullen merken dat niet die fancy cola is die ze thuis misschien wel hebben. Schenk in de keuken zodat de gasten het merk niet zien. Selecteer vooraf een aantal wijnen die je goedkoop in kunt slaan. Zoek naar de optimale balans tussen prijs en kwaliteit.
 5. Schenk altijd gekoeld water bij wijn. Dit is niet alleen prettig tegen hoofdpijn de volgende dag, maar neemt ook op een goedkope manier de dorst weg.
 6. Je kunt een kan ranja aanmaken en in de koelkast zetten voor de kinderen. Dure drankjes zijn echt niet nodig.
 7. Koeken zijn doorgaans goedkoper dan een paar taarten. Bovendien kun je veel meer keuze bieden aan je gasten.
 8. Wees creatief met je hapjes. Maak er iets leuks van zonder dat het veel hoeft te kosten. Denk aan de presentatie, dat is een belangrijk deel van de smaakbeleving. Als je eigen hapjes maakt kun je zorgen dat ze een beetje voedzaam zijn zoals stokbrood uit de oven, dan eten mensen minder van de andere snacks.
 9. Zorg altijd voor wat goedkope hapjes als gezouten pinda’s en kaasstengels. Deze zakjes kosten praktisch niets dus je kunt ze onbeperkt aanvullen. Als de luxere hapjes op zijn kunnen mensen terugvallen op deze snacks. Goedkope borrelnootjes kunnen smerig zijn, goedkope pinda’s smaken eigenlijk altijd hetzelfde als duurdere varianten.
 10. Maak je eigen eiersalade en maak er direct veel van zodat je het de hele avond aan kunt vullen.
 11. Zet wat gezonde hapjes neer zoals komkommer. Lekker goedkoop en nog gezond ook.
 12. Knakworstjes zijn niet duur en erg geliefd. Voor de vegetariërs in het gezelschap kun je altijd een bakje hummus neerzetten met wat toastjes. Valt altijd in de smaak.
 13. Verlaag de temperatuur als mensen teveel drinken of als je ze weg wilt hebben.
 14. Als je een einde aan je feestje wilt breien kun je de muziek langzaam zachter zetten en uiteindelijk uitschakelen en langzaam minder drankjes aan gaan bieden.
 15. Als je mensen weg wilt hebben moet je wachten tot het moment dat het af en toe stil valt. Vraag vervolgens of ze nog iets willen drinken. Grote kans dat ze zeggen: “Nee bedankt, we wilden net gaan.” Misschien waren ze zonder jouw vraag nog een kwartier blijven zitten, nu geef je ze een directe aanleiding te vertrekken.

Je moet natuurlijk niet te ver gaan

Hoewel het heel slim kan zijn om op de kosten van je verjaardagsfeest te letten moet je er natuurlijk niet te ver in gaan. De mensen op je verjaardag komen langs omdat ze het doorgaans gezellig vinden en van je houden. Ga ze dus niet opeens als commerciële klanten zien. Dat is niet de bedoeling. 😉

Door subtiel te zijn in je aanpak kun je op een vriendelijke manier onopvallend letten op je inkomsten en uitgaven. Houd er wel rekening mee dat je het zelf en je gasten het naar hun zin hebben.

23 reacties

 1. Bjorn
  13-01-2009

  Geweldig! De tips zijn grappig én werken volgens mij echt! Ik vind het bijna jammer dat ik pas over 3 maanden jarig ben 😉

 2. Janee
  22-12-2009

  Probeer met iemand anders samen je verjaardag te vieren en geef dit ook aan op de uitnodiging, je krijgt vaak allbei het cadeau en kan de kosten delen. Probeer met zo weinig mogelijk ingredienten zoveel mogelijk verschillende hapjes te maken. Kijk eerst eens wat je nog in de kast hebt staan en wat je ermee kunt. Zet geen sterke drank in het zicht, wanneer men weet dat je het hebt zullen ze er eerder om vragen, begin met het vragen van wat wil je drinken bij mensen die meestal om fris vragen, de autorijders dus, vaak sluit een ander zich daar dan wel bij aan. Maak een grote pan soep als je toch tijdens etenstijd zit, dit kan erg goedkoop en vult goed.

 3. Barnier
  10-02-2010

  Nu ben ik benieuwd hoe het dit jaar gaat lopen.Mijn man is al 50 geworden en mijn dochter wordt in mei 4.Dit wordt samen gevierd.we willen voor hem geld voor een navigatiesysteem vragen en voor haar een paar spelletjes en kledingbonnen.Hopelijk lukt dit.
  vorig jaar was dit een enorme chaos op mijn dochtertje verjaardag.Ik had duidelijk aangegeven,dat ik met haar verjaardag geld of kledingbonnen wilde,want zij groeit eruit.
  Met als gevolg,dat het kind overladen werd met speelgoed.
  Als het opa en oma is,nou ja,maar iedereen deed het.Met als gevolg dat al het speelgoed op de sint lijst stond en ik het af moest strepen.Ik vond het met sint moeilijk om iets te vragen…Want ze had het allemaal al,dus werd er speelgoed gevraagd voor 4/5 jarige(terwijl ze toen net 3.5 was()

 4. yvette
  28-02-2010

  Als je gasten thee willen, zorg er dan voor dat de theepot goed gevuld op tafel blijft staan. Dan vullen je gasten het vanzelf bij en zullen ze niet snel naar andere drankjes grijpen.
  Verschilde toastjes zijn goedkoop. Dit geeft je gasten wel het gevoel dat ze veel kunne kiezen

 5. kenavo
  23-06-2010

  Ik geef binnenkort een feest voor 50 gasten om de verjaardag van mijn man te vieren.
  We vragen de gasten om een bijdrage in de vorm van een lied, sketch of dans.
  Wij zorgen voor een leuke ambiance in de tuin met een bar met goedkope wijn en bier.
  Ik zet ook mooie kannen water en siroop neer.
  Wie mij vraagt of hij iets mee kan brengen, zeg ik graag een salade of toetje.
  Iedereen zet zijn spullen op tafel.
  Ik zorg voor een grote pan bulgur met een ratatouille en grill worstjes op de barbeque.
  Zonder dat ik mijn toevlucht moet nemen tot de tenenkrommende tips, hebben we allemaal een geweldig feest.

 6. Rita
  09-08-2010

  Écht irritant, mensen die samen hun verjaardag vieren. Doe je dat voor de cadeau’s? Vier het gewoon lekker in je eentje of vier het niét. Ik heb buren die het goed kunnen doen, de een in in oktober jarig, de ander in maart. Vieren ze de verjaardagen van beiden in maart! In zo’n suf achteraf/huiskamerzaaltje, waar je per 4 op keukenstoelen aan een mini-eettafeltje met pluche kleedje zit, schaaltje met borrelnootjes op ’t kleedje, mekaar dom aan te kijken, zodat ze thuis geen zooi hebben. Op de uitnodiging (per mail…) de kadotip met het bekende envelopje, zodat de visite het zaaltje betaalt.

  En echt… ik heb een aantal vriendenstellen die het niet zo breed hebben, die kijken (gelukkig) niet hoe een ander groots uitpakt maar doen gewoon, koffie met koek, wijntje, biertje, frisje, pelpinda’s, chips met een dipsausje, stokbroodje, komkommer en worteltjes met dipsausje en inderdaad zoute stokjes… maar gezéllig dat het er altijd is. Er wordt gedanst op de vierkante meter tot in de late uurtjes, dat zijn écht mijn leukste feestjes!

 7. Rogier
  27-04-2011

  Beste grappig hoor, maar ik hoop dat ik weinig vrienden in mijn vriendenkring heb die dit waardevol vinden. Sommige tips zijn handig, maar het idee dat je op een manier verdient met een goedkoop feestje te geven staat mij niet aan. Al helemaal niet daar het je ‘vrienden’ zijn…..Typisch Nederlands dat hier mensen zo positief op reageren. ;).

 8. Mieke
  02-05-2011

  Misschien had de insteek anders kunnen zijn?
  Als je weinig inkomen hebt en je wilt toch een gezellig feestje is het best wel “benauwd” van te voren, want je wilt ook wel lekkere hapjes en drankjes neerzetten, maar het kost je zeker 2x je weekbudget.
  Dan is een budgettip altijd handig.

  Bij djembé doen we bij feestjes altijd het volgende en dat is altijd een succes en supergezellig met overvloed aan hapjes en drankjes:
  Een cadeau doen we niet, maar iedereen brengt zelf iets lekkers mee (van chips, mini mars, marshmellows voor het vuur, tot een hele salade of pannekoekjes of kaas, worst, rauwkost, gevulde eieren, net waar je zelf zin en tijd voor hebt)en een drankje wat je zelf ook lekker vindt (vb fles wijn, paar flesjes bier, 1 fles cola, fles water, pak sap) en qua hoeveelheid voor jezelf of iets meer.

  Meer cadeau’s krijgen is leuk, maar dat is natuurlijk nooit de insteek om je familie en vrienden uit te nodigen.
  Op 1 staat gezellig samenzijn met vrienden en familie, de rest is aankleding van de avond

 9. Erika
  02-05-2011

  Gadverredamme!
  Als ik op zo’n manier mijn verjaardag moet vieren dan vier ik m net zo lief niet! Als ik ooit bij iemand op verjaardagsvisite zou gaan en ik zou de indruk krijgen dat die volgens deze methodiek een en ander geregeld heeft weet ik gelijk waarom ik gevraagd ben; om t kadootje dus! Niet mijn manier…

 10. Gemini
  05-05-2011

  Ik snap een heleboel van de reacties. Echter ik wil jullie graag ook een andere kijk op de zaak meegeven. Helaas ben ik ‘gezegend’ met een deel familie die incapabel is om liefde te geven. Eveneens is het familie die ik liever niet op mijn verjaardag uitnodig. Echter op het moment zit ik niet in de positie hen niet uit te nodigen. Op dit moment geniet ik dus meer van hun cadeaus dan van hen aanwezigheid en van daaruit kan ik bovenstaande tips dus goed gebruiken. Als je goed met je familie overweg kunt zoveel te beter. Maar in mijn situatie…

 11. Monique
  01-08-2011

  Tja, je kan ook geen verjaardag vieren of gewoon schijt hebben aan de zeikerds en wel vieren en uitnodigen wie je er wel wilt hebben. Ik ben daar niet moeilijk in hoor, ook als mensen onderling ruzie met elkaar hebben en dan komen met, als die komt, dan kom ik niet. Nou prima, blijf lekker weg. Zo blijven er des te meer leuke mensen over waar je het wel gezellig mee kan hebben.

 12. Anonymous
  15-09-2011

  Ik denk dat dit artikel met een knipoog gelezen moet worden (en niet alle 15 tips tijdens je feestje toepassen als je vrienden over wil houden).
  Maar er staan zeker goede en uitvoerbare dingen tussen.
  Nog een paar dingen die relatief goedkoop zijn, komkomerschijfjes, tonijnsalade (zelf maken), brownies en cake.
  En je kunt de gasten als kadotip geld of kadobonnen vragen i.p.v. andere kado’s. Kadobonnen kun je op een volgend feestje ook weer prima doorgeven aan iemand anders. 😉

 13. emmy
  20-01-2012

  Op je verjaardag mag je gratis naar een aantal sauna’s, dus vier je verjaardag niet op de dag zelf maar geniet in de sauna.

 14. iris
  04-04-2012

  schenk drinken in in de keuken zodat je “vrienden” t merk niet zien?? Even serieus.
  Op het moment dat mijn vrienden bij mij komen op een verjaardag weten ze dat ze huismerk krijgen , omdat ik geen A-merk koop standaard. En wat dan nog?
  kinderen krijgen hier altijd limonade.
  Ik zorg altijd voor een hapje en een drankje maar ik geef er ook geen honderden euro’s aan uit.
  Echt vrienden accepteren dat omdat ze dat van je weten , en zullen niet klagen over wat je voor hun doet.
  Geld vragen doen we niet als mensen vragen wat we willen hebben is het antwoord: je aanwezigheid en gezelligheid.
  De verwarming laag zetten omdat je je vrienden weg wil hebben …..fijne vriendschap .

 15. Willem de veroveraar
  14-04-2013

  Iedereen geeft hier commentaar op de tips, maar ze zijn toch maar op deze site terechtgekomen omdat ze willen besparen. Ik ben blij met de tips, de meeste zijn toch bruikbaar en je bent toch altijd vrij om ze te volgen of niet…

 16. taboedit
  08-12-2013

  Zo Nederlands dit he…no offence. Nodig dan maar geen mensen uit als je geld wilt besparen .

 17. rosa
  31-08-2014

  ha , ik vind het wel lachen allemaal !
  en inderdaad , willem de veroveraar , wat doen ze dan hier he |! heb ook zo-n “geweldige “schoonfam. …. pas ik deze tips heerlijk toe , die paar keer per jaar dat ze verplicht op verjaardagsvisite komen ….
  zag ze net zo lief helemaal niet , maar tja , wil manlief weer niet … terwijl hij verders geen hand uitsteekt op een verjaardag … maar dat is weer een verhaal apart :}

 18. anoniem
  16-03-2015

  Er zijn zeker wat kennisen waar ik die balans al bij opgemaakt had.
  Weinig aanbieden en dikke kado’s ontvangen.

  In deze beredenering mag je dus minder geven als je geen alcohol drinkt.

 19. Kiki
  09-06-2015

  Op zich zijn tips om een feest binnen budget te houden, heel positief. Waar het voor mij ‘misgaat’ bij deze tips, is dat je zou kunnen verdienen aan je feest. Dat is dan misschien taboe: van mij mag het dat blijven. Een feest geef je omdat je iets wilt vieren en dat wil delen met de mensen die daarbij horen. Niet om er economisch beter van te worden. Vind ik. Maar: de mensen die hier zeggen ‘als je het zo goedkoop moet doen, kun je beter geen feest geven’, staan er niet bij stil dat er ook mensen zijn die dan nooit een feest kunnen geven. Er zijn mensen die gewoon heel weinig inkomen hebben. Ook over 5 jaar, ook over 10 jaar. Dat een feest geven met goede budgettips toch bereikbaar wordt, is alleen maar fijn.

 20. Rita Koolstra
  22-03-2016

  Leuke tips, en natuurlijk vier je je verjaardag omdat je dankbaar bent en blij.
  Mijn kleindochter wordt a.s. maandag 6 en vroeg als cadeau: zwemmen, want dat is gratis als je jarig bent, kleine econoom 🙂
  Cadeaubonnen is moeilijk door te geven, (wegens uitgave-datum eigen verjaardag:) ) maar je kunt er natuurlijk wel iets leuks voor kopen en de volgende jarige geven. Heb ik nooit gedaan hoor, vind het veel te leuk om er echt iets van te kopen voor mij zelf en dan de gever er voor te bedanken en laten weten wat je gekocht hebt. Maar als je het echt heel krap hebt, zou je het kunnen doen.
  Pindakaassoep is heerlijk (genoeg recepten op internet) en vult goed. Kun je dan weer aanvullen met ‘indische hapjes’ pinda’s, kroepoek en hier smaakt (alcoholvrij) bier beter bij dan duurdere wijn.

 21. Sue
  09-05-2017

  Haha leuk om te lezen 😉

 22. Jeetje
  10-05-2017

  Winst maken op een feestje doet me denken aan de wijnproeverijen bij een kennis. Een vriend van hem was wijnhandelaar en kwam dan gratis een proeverij verzorgen om zodoende wat doosjes wijn te kunnen verkopen. De kennis nodigde een stuk of tien bekenden uit en vroeg een euro of vier per persoon als bijdrage voor de hapjes. Kocht vervolgens wat verschillende kaasjes uit de eurobak van de kaasboer op de markt en wat toast en stokbrood. De aangebroken flessen wijn mocht hij uiteraard ook houden… En zo had hij in ieder geval een leuke avond met na afloop gratis een voorraadje wijn en winst op de hapjes en ook zijn vriend de wijnhandelaar had weer wat doosjes verkocht, want velen voelen zich dan ook nog verplicht om wat af te nemen…

Laat een reactie achter

© 2017, Stofzuigerzen. Alle rechten voorbehouden.

Gratis schoonmaakrooster + eBoek om je huis schoon & opgeruimd te houden!

Tijd besparen in het huishouden? Download dan nu ons gratis eBoek, plus handig schoonmaakrooster.
Meer dan 30.000 Stofzuigerfans gingen je voor!

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.