Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Slow cleaning – Doe eens lekker rustig aan

Snel even de ramen wassen, vliegensvlug de keuken aan kant maken of binnen een paar minuten je woonkamer opruimen. De nadruk ligt vaak op vlug en snel, maar soms is dat niet nodig. Wij introduceren slow cleaning: stop met al dat gehaast en ga met rust en beleid het schoonmaken tegemoet.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Verander je mindset

De definitie van slow cleaning betekent niet dat je in slakkentempo het huishouden te lijf gaat. Natuurlijk, je trekt meer tijd uit voor het schoonmaken en opruimen van je woning, maar vooral de extra aandacht die je erin stopt is een belangrijk aspect van slow cleaning (het is een soort van mindful je huis schoonmaken).

Door met meer rust en aandacht op te ruimen en schoon te maken, krijg je betere resultaten en ben je bewust bezig met een taak. Hierdoor krijg je meer rust in je hoofd, waardoor je meer aandacht hebt voor belangrijke(re) zaken. Het is dus een knop in je hoofd die omgezet moet worden. Probeer rustig de taken uit te voeren en probeer bij alles wat je doet na te denken hoe én waarom je iets op een bepaalde manier doet. Ook nog eens heel effectief!

Tik, tak, tik tak…

Normaal wil je zoveel mogelijk in zo min mogelijk tijd doen; bij slow cleaning is dat anders! Probeer per opruim- of schoonmaakmoment een tijd in te schatten. Als je snel bent kun je je bed opmaken in twee minuten, maar bij slow cleaning neem je daar iets langer de tijd voor, bijvoorbeeld tien minuten. Zie het als een gedachten afleider om lekker even met één project tegelijk bezig te zijn.

Probeer met aandacht en beleid het bed op te maken en hou in het begin de tijd in de gaten. Het zal even wennen zijn om niet even snel de taken uit te voeren, maar je zult merken dat je er veel rustiger van wordt.

Slow down

Slow cleaning kost tijd en omdat er per schoonmaak- of opruimtaak meer tijd mee gemoeid gaat, moet je de taken over een langere tijd uitspreiden. Een vaste schoonmaakdag past dus ook niet bij het begrip slow cleaning. Wat wel bij slow cleaning past, is iedere dag een taak doen. Doe dit rustig en met beleid (zoals we hierboven beschrijven) en bouw rondom deze taak een rust moment voor jezelf in.

Zo heb je dubbel voordeel; na een irritant lange vergadering op het werk of een chaotische werkdag pak je een moment van rust en zonder al te veel stress wordt je huis weer schoon en opgeruimd. Kun je mooi weer even helemaal zen worden.

Slow cleaning als totaalplaatje

Het begrip slow cleaning is breder dan rustig en op je gemakje het huis schoonmaken en opruimen; het is een afsplitsing van de zogenaamde slow food en slow travel movement, waarbij aandacht is voor lokale producten, de regionale keuken en traditionele bereidingen van gerechten.

In de vorm van slow cleaning moet je denken aan milieuvriendelijke schoonmaakproducten (lees zeker even ons eerdere artikel hierover), zo veel mogelijk uit de natuur, de lokale omgeving en meer het echte handenwerk dan het inzetten van apparaten.

Probeer er een middenweg in te vinden, want ja een stofzuiger is inderdaad een stuk effectiever dan een bezem door je huis halen. Kies de manier die bij jouw eigen voorkeuren en lifestyle past en creëer per week een aantal rustmomenten, waarbij je de viezigheid en troep in je huis te lijf gaat.

Denk je dat slow cleaning iets voor jou is? Of doe je onbewust zelf ook al aan slow cleaning? Laat het ons weten, we zijn érg benieuwd naar je ervaringen!

Meer lezen over het nieuwe nietsdoen?

Onderstaande boeken zijn zeker de moeite waard om eens te lezen. Het laat je zien wat het nut van het nietsdoen is. Precies – dat klinkt heel fijn en dat is het ook.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 vroon

    Zo doe ik het al jáááren. De dagelijkse bezigheden volgens de methode clean as you go (en opruimen as you go) zodat het huis altijd behoorlijk netjes en schoon is. Maar de grotere karweien doe ik rustig en met aandacht en plan er hooguit twee per dag, liefst één. Het voordeel ervan is dat je de boel écht schoon en opgeruimd hebt en dat het inderdaad niet voelt alsof je net hijgend aan het eindpunt beland bent. Zelfs toen ik nog 60 uur per week van huis was (drukke voltijdsbaan en nog een tiener in huis) deed ik het op die manier. Planning is het halve werk. Ik ben het er niet mee eens dat het rustig en met aandacht doen ook werkelijk veel meer tijd kost. Het is eerder een mindset waarbij je niet haast en je op het karwei concentreert.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate