Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Schone lucht in huis

Een vervuilde lucht in huis kan hoofdpijn, niesbuien en luchtwegproblemen veroorzaken. En dat is het laatste waar je zin in hebt. In dit artikel lees je hoe je schone lucht in huis haalt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Meer schone lucht in huis – niesbuien van dotten stof en katten

Ik heb best wel last van een aantal allergieën – vooral kattenharen en huisstofmijt krijgen me aan het niezen als ik ze de kans geef. Vroeger had ik ook last van hooikoorts, maar dat lijkt de laatste jaren gelukkig minder te worden.

Drie keer niezen mooi weer, zeggen ze. Maar ook al schijnt de zon, ik heb liever minder niesbuien. Sinds ik een aantal jaar geleden een allergietest heb gedaan besloot ik om katten voortaan zo min mogelijk te aaien. Tenzij ze zo schattig zijn als een harig bolletje wol. Dan wil ik het nog weleens vergeten waarna ik steevast per ongeluk in m’n ogen wrijf en eruit zie alsof ik hallucinerende middelen heb gebruikt.

Niet fijn.

Dus ik was blij verrast toen Dyson ons uitnodigde om hun hipperdepippe luchtzuiveraar -de Dyson Pure Hot+Cool Link– te testen.

Dyson luchtreiniger review

schone lucht

Luchtkwaliteit in huis verbeteren

Vanwege mijn met niesbui gevulde verleden heb ik geleerd dat het belangrijk is om de luchtkwaliteit in huis zo hoog mogelijk te houden.

Zo:

  • wordt er thuis schoongemaakt zonder chemische schoonmaakmiddelen.
  • wordt er in ons huis niet gerookt.
  • stofzuigen we regelmatig om zo min mogelijk stof in huis te krijgen.
  • ventileren we het huis continu.
  • komen er meer en meer planten in huis – planten zijn een goede en natuurlijke manier om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.

En nu komt er dus deze luchtzuiverende ventilator bij. Dat komt goed uit, want het was behoorlijk warm de afgelopen tijd. En als het over een paar maanden weer herfst wordt, dan hoeft ‘ie geen stof te vangen. Het apparaat fungeert dan gewoon als kachel. Want naast het verplaatsen van koude lucht, zit er ook een warmte functie op. Ideaal voor onze slecht te verwarmen slaapkamer.

Althans – stof vangen doet ‘ie natuurlijk wel het hele jaar door. Het is een beetje zoals die kleine, schattige hagedisjes in tropische landen die voorbij vliegende muggen uit de lucht plukken. Volgens Dyson vangt de HEPA-filter 99,95% van de allergenen en verontreinigende stoffen van 0,1 micrometer uit de lucht.

Stof uit de lucht opvangen – minder stofzuigen

Je kunt de luchtreiniger bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening. Maar voor de volledige ervaring koppel je deze luchtreinigende ventilator met de makkelijk te bedienen Dyson Link app. Geef het apparaat een leuke naam -zoals windhoos of dustbuster- en bedien het apparaat vervolgens met je smartphone waar je maar wilt.

Dyson app

Via de app kun je onder andere de luchtkwaliteit van de omgeving zien en deze vergelijken met de luchtkwaliteit binnen. In een mum van tijd gaat de Dyson Pure Link net als die schattige hagedisjes aan de slag om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.

Het apparaat lijkt perfect weggelegd te zijn als je net als ik last hebt van allergieën of gevoelige luchtwegen hebt. Verder komt het apparaat van pas als:

  • er in huis wordt gerookt.
  • er huisdieren door je huis waggelen.
  • je niet zo’n groot fan bent van stofzuigen, maar minder stof in huis wilt hebben.
  • of als je buurman een iets te fanatieke BBQ-er is en de wind altijd jouw kant op lijkt te staan.

De sensor van het apparaat is erg gevoelig. Nadat ik het dekbed in de slaapkamer aan het opschudden was, detecteerde de luchtreiniger zoveel stof in de lucht dat hij hard begon te blazen. En het klopt ook, want het stof dwarrelde in het rond. Na een minuut of 10-15 werd het lampje weer groen, en was de lucht in onze kamer weer op norm.

De Dyson Pure Hot+Cool Link reinigt niet alleen de lucht, hij kan je verkoelen en de ruimte verwarmen. Op deze manier heb je er het hele jaar plezier van en niet alleen als je met je voeten in een teiltje zit, omdat het zo heet is buiten.

En dat is allemaal leuk, maar we willen er vooral zelf niet al te veel over nadenken. Daarom is het handig dat je in de app automatische schema’s kunt instellen. Zo checkt het apparaat sinds kort iedere avond om 22:00 uur de luchtkwaliteit in onze slaapkamer en zuivert de lucht indien nodig. We stappen nu elke avond in een gezuiverde slaapkamer.

In de app stel je in hoe schoon je de lucht wilt hebben. Dit bepaalt de drempel waarop het apparaat aanslaat in de automatische stand. Bekijk de Dyson Pure Hot+Cool hier op Coolblue.

Heb jij dit apparaat of een andere luchtzuiveraar weleens geprobeerd? Of ben je dit aan het overwegen? Laat dan zeker een reactie hieronder achter.

Dyson - schone lucht

🐐 Deze blogpost is in samenwerking met Dyson geschreven.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

17 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Mandy

    Ik heb hier nog nooit bij stilgestaan, maar ik lucht mijn slaapkamer wel iedere ochtend. Dat zou toch ook voldoende moeten zijn?

  2. 🐐 Billy

    Hi Mandy, dankjewel voor je reactie. Ik zet ook bijna iedere ochtend de ramen een tijdje open in de slaapkamer. Voor de nodige frisse lucht en ventilatie is dit goed, een luchtreiniger haalt ook verontreinigende deeltjes uit de lucht. En echt, nu al minder stof in de kamer. Blijer kun je me niet maken. ? ?

  3. 🐐 Vroon

    Even een kanttekening waar het planten betreft. De planten zelf zuiveren de lucht wel, maar je moet ze geregeld onder de douche of in de regen zetten om te voorkomen dat het stofnesten worden. En daarnaast geeft de aarde geregeld schimmeloverlast. Als je daar toevallig allergisch voor bent kom je met planten van de regen in de drup.

  4. 🐐 Tess

    Maakt het apparaat veel lawaai? Ik hier interesse in, maar vraag me af of ik er ‘s nachts wakker van wordt als hij aanslaat.

  5. 🐐 Billy

    Hi Tess, de luchtzuiveraar (en ventilator) kent verschillende standen. Als je hem op zijn hoogste stand zet, dan is het geluid natuurlijk wel een stukje harder, maar nog steeds niet storend vind ik. Zeker op de lagere standen hoor je haast niet dat hij aanstaat.

  6. 🐐 Stephan

    Ik heb ook last van huisstofmijt allergie en nies we soms een slag in de rondte. Zoals Vroon zegt stof ik mijn planten regelmatig af, want dat zijn ook echt stofvangers.

  7. 🐐 rens

    Geweldig zo’n luchtreiniger zeker als je allergisch bent.

  8. 🐐 Esther

    Wat leuk wat lief wat aardig van Dyson om jullie uit te nodigen zodat er gratis reclame kan worden gemaakt en jullie ook weer een aardig centje bij verdienen. Helaas kunnen arme mensen zo’n ventilator natuurlijk niet betalen dat begrijpt iedereen. Bah bah.

  9. 🐐 Wil kingma

    gewoon voldoende luchten en stofzuigen.waarom moet het altid geld kosten !

  10. 🐐 Han

    Mooi apparaat, ik had hem al gespot maar kan nergens iets vinden over eventuele filters die vervangen moeten worden, want dat is vaak heel duur. Hoe moet je hem reinigen?

  11. 🐐 Billy

    Hoi Esther, ik ben erg tevreden over deze luchtzuiveraar, maar ik begrijp dat dit apparaat qua prijs niet voor iedereen is weggelegd. Volgens mij staat er duidelijk in het artikel dat dit een samenwerking met Dyson is. We steken veel tijd in het schrijven van alle artikelen, dus ik ben blij dat we dit soort mooie samenwerkingen af en toe aan kunnen gaan. We doen er alles aan om producten te testen in alle prijsklassen, ik vind het dan ook jammer dat je zo heftig reageert. 🙂

  12. 🐐 marieke

    ik vind het juist interessant om hiervan af te weten. Of ik wel of niet ga kopen dat weet ik nog niet. En anders is er altijd nog marktplaats om een tweedehands te kopen.

  13. 🐐 Saskia

    Ik vind het ook leuk dat jullie dit soort testen doen met verschillende apparaten. Ook ik kan me dit financieel niet veroorloven,maar altijd leuk om echte ervaring naast de reclame te lezen ,ben benieuwd naar je ervaring ermee, en wat iemand anders al zei, de hoeveelheid geluid wat ie produceert,succes

  14. 🐐 Sabine

    Het filter van de dyson moet jaarlijks vervangen worden en kost €65,00 . Er zijn ook luchtreinigers met uitwasbaar filter. Veel goedkoper en duurzamer dus.

  15. 🐐 Will

    Het lijkt me een prima apparaat ! Mijn slaapkamerramen staan altijd open, maar stof komt immers ook door open ramen waaien….. Ga zeker nadere informatie opvragen.

  16. 🐐 jab

    helemaal mee eens: veel te duur. Dit is niet voor iedereen weggelegd. En als je het al kunt kopen dan ook nog eens jaarlijks 65 euro voor een filter. Dan maar niet. Ramen open en de robotstofzuiger doet zijn werk ook prima. En misschien wat meer planten die bij een regenbui naar buiten gaan om het stof eraf te laten spoelen.

  17. 🐐 Ingrid

    Ik heb wel eens een luchtzuiveringsapparaatje gebruikt van Philips. Zonder internetfunctionaliteit, want het was alweer vele jaren geleden. Aan het filter kon je zien dat het fijne deeltjes uit de lucht filterde. Daar was geen smartphone voor nodig.

    Probleem van dat apparaat was, dat op een gegeven moment het filter nergens meer verkocht werd. Dat zal helaas met elke volgende ook een keer gebeuren. En zo stapelen we weer onnodig de afvalbergen hoog op, terwijl we eigenlijk juist schone lucht willen.

    De beste oplossing is waarschijnlijk, om te verhuizen. Want in stedelijk gebied is de lucht veel vuiler dan daarbuiten. Maar dan blijft nog steeds de biologische luchtvervuiling door de stofmijt en wie weet wat nog meer voor micro beestjes.

    Ik vraag me af, of die kleine kruipertjes ook worden opgevangen door die Dyson. Komen de beestjes zo hoog? Of is er een grote zuigkracht?

    Misschien is een vloerrobot die zuigt en dweilt en de vloer behandelt met ultraviolet licht een oplossing voor die microbeestjes.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate