Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Olijfolie en Liniment – alles over dit wondermiddel

In de periode dat in Nederland met pepernoten gestrooid wordt, zijn er hier andere ronde lekkernijen die rijpen aan de bomen: olijven. 
Lekker, maar wat kun je allemaal met olijven?

🐐 Dit artikel is geschreven door Kérima.

Olijfzachte billetjes met liniment

Ruim zeven jaar geleden trad ik de wondere wereld van moeder binnen. In het ziekenhuis werd me uitgelegd hoe een baby te verzorgen. Er is hier in Frankrijk geen kraamhulp, wel spoedcursussen in het ziekenhuis.

Ik had al wel veel ervaring met luiers verschonen, toch heb ik toen iets heel nieuws geleerd. 
“Wat zit er in dit flesje waar ik de billen van mijn baby schoon moet maken?” 
”Gewoon olijfolie met nog iets.” “Gewoon wàt???” Was mijn eerste reactie. Maar het werkt, superschone zachte babybilletjes. Dat heeft me wel aan het denken gezet over de billendoekjes met al die niet uit te spreken ingrediënten erop.

Hoe maak je liniment?

Dit spul, liniment genoemd, maakt schoon, voedt de huid èn neutraliseert zuur, ideaal dus in een omgeving vaak doorweekt met zure urine! 
En het leuke is, liniment is héél makkelijk zelf te maken! Het beste voor je kindje èn geld besparen, van die combinatie hou ik wel van.

Voor 250 ml van dit liniment heb je nodig:

  • 125 ml olijfolie (biologisch)
  • 125 ml kalkwater
  • halve soeplepel bijenwas

De bijenwas is niet eens nodig, maar maakt het iets dikker en dus makkelijker in gebruik. Wil je het wel toevoegen, smelt dit eerst au bain marie, de olijfolie ook op deze manier iets opwarmen en vervolgens samenvoegen. Vervolgens af laten koelen en voorzichtig en al roerend kleine beetjes kalkwater toevoegen.

Let op: kalkwater is in Nederland lastig te verkrijgen. Probeer het eens bij de apotheek, de kans is groot dat zij kalkwater verkopen.

Het is nu een witte brei geworden, ongeveer zo vloeibaar als shampoo.
 Klaar om in een leeg en schoon spuitflesje doen!

Vervolgens iedere verschoonbeurt een beetje op een groot wattenschijfje doen en hiermee de billetjes schoonwrijven. Wij hebben stoffen doekjes, gewoon een oude handdoek geknipt, kunnen ze ook nog in de wasmachine en dragen we ook nog eens bij aan minder afval. 
Naspoelen is niet nodig, het laat een fijn vettig beschermlaagje achter.

Voor baby’s met luieruitslag schijnt het ook erg goed te verlichten. Eerlijk gezegd kan ik hier niet over meepraten, mijn drie kinderen hebben dit nooit gehad, zelfs niet met de wasbare luiers. Misschien zegt dat wel iets over dat het werkt.

Dit magische goedje poetst niet alleen poep en plas schoon, ook bananerig plakkende handjes en met broccoli besmeurde wangetjes worden weer heerlijk om te knuffelen. Na de maaltijd een drup op een washandje en alle hard geworden substanties (ja ècht, ook snot!) veeg je zo weg.

Heeft je kindje een berg, wit-gelige korstjes op hoofdhuid of in het gezicht? Dit trekt vanzelf een keer weg en hoeft eigenlijk niets aan gedaan te worden.
Wil je het toch wat verminderen, smeer er dan een laag liniment op en laat het intrekken. Rondom de ogen natuurlijk vrij laten. Na zo’n 15 minuten, maar een hele nacht kan ook, met een zacht washandje ronddraaiende bewegingen maken om het los te maken. Bij lange haren, vervolgens borstelen met een kam, de luizenkam werkt erg effectief.

Liniment alleen voor baby’s?

Liniment is zeker niet alleen voor baby’s. 

Mensen van alle leeftijden met diverse huidaandoeningen zoals eczeem zouden veel baat hebben bij dit simpele product, het maakt schoon en het verzorgt de huid. Hierdoor is er minder jeuk en krijgt de huid de kans om zichzelf te herstellen.

Het is te gebruiken voor babymassage, maar ook voorbij de babyleeftijd houden mensen nog van een massage. Het liniment kan in zijn mooie puurheid hiervoor gebruikt worden. Bij mensen vanaf drie jaar geeft een toegevoegde druppel esthetische olie naar keuze, een extra bijzonder effect. Rustgevende lavendel bijvoorbeeld of eucalyptus bij verkoudheid. Er zijn tal van toepassingen te vinden binnen de aromatherapie.

Franse vrouwen zweren er bij

Ook staat dit product al lange tijd in de make-up kasten van veel Franse vrouwen, het is namelijk een perfecte make-up remover. Ook hier weer simpel, goedkoop en effectief.
 Een beetje op een wattenschijfje en hiermee de make-up verwijderen. Hou je niet zo van het vettige laagje dat achterblijft? Veeg daarna je gezicht schoon met wat hydrolaat van bijvoorbeeld roos of lavendel.

Kortom, een simpel product, handig om in huis te hebben. Ben jij al bekend met liniment?

Meer lezen over de opvoeding van de kleintjes?

Lees dan zeker onderstaand boek. Dit complete handboek leert ouders hoe baby s geheel zelfstandig nieuwe vaste voeding kunnen pakken, kauwen, eten en verteren. En het leuke is: Kérima heeft zelf ook meegewerkt aan dit boek!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Veronica

    Hoe kom je aan kalkwater, waar maak je dat van???

  2. 🐐 Billy

    Hoi Veronica,

    Bedankt voor je reactie. Hier is het te verkrijgen in de (natuur)biowinkel, en in de apotheken, volgens mij ook in de grote supermarkten.

    Kalkwater is geen kraanwater, de PH waarde is anders (en het daarom juist zo effectief werkt bij billetjes etc).

  3. 🐐 Mieke

    Kérima gebruikt een halve soeplepel, is dat niet een halve eetlepel?

  4. 🐐 Kérima

    Hallo Mieke,
    Ik heb hier een halve “lepel waar je de soep mee eet” gebruikt.

    In het Frans, heet dit “cuillère à soupe”, die tussen de vorken en messen ligt in de bestekla.

  5. 🐐 Billy

    Kérima heeft van haar scheikundeleraar antwoord gekregen over waar kalkwater in Nederland te koop is:

    Ik heb je vraag gevonden en ik denk dat het kalkwater (calciumhydroxide opgelost in water) te koop is, alleen niet zo bij de supermarkt. Ik denk dat je het kunt proberen bij een apotheek of drogist. Het is totaal onschuldig en wordt doorgaans gebruikt om CO2 aan te tonen (het wordt troebel wanneer je dat er doorheen pompt).
    Je zou ook kunnen proberen om gewoon een school te bellen en aan een schoolassistent bij de natuur-scheikunde te vragen waar zij dat halen. Overigens goed te weten dat het niet eindeloos goed blijft omdat calciumhydroxide kristalliseert wat de concentratie verstoort). Dus goed om daar even naar te vragen, ik weet niet hoelang je het kan gebruiken.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate