Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

5 tips voor een opgeruimde kelder

Je kelder opruimen - het is vaak maar een raadsel hoe je het beste je kelder kunt opruimen. Vandaag ontrafelen we het mysterie met vijf handige tips voor het opruimen van je kelder.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Vochtige kelder – hoe pak je dat aan?

Bij de kelder opruimen is het belangrijk dat je de temperatuur van deze ruimte in acht neemt. Een kelder is vaak een vochtige plek in huis, daarom kun je hier niet zomaar van alles in opslaan. Sowieso is het verstandig om te kijken of een ontvochtiger helpt om het vochtprobleem in je kelder op te lossen.

Het is niet zo handig om kleding of meubels van textiel op te slaan in je kelder. Het vocht trekt in het materiaal van deze spullen, waardoor dit kan gaan stinken of zelfs gaan rotten.

Berg in de kelder dus alleen items op die niet onderhevig zijn aan temperatuurverschillen. Plastic speelgoed, gereedschap of glazen items kunnen bijvoorbeeld heel goed worden opgeslagen in de kelder.

2. Kelder is moeilijk bereikbaar

Voordat je van alles naar de onderste ruimte van je huis brengt, moet je je realiseren dat het ooit ook weer eens naar boven moet. En we weten allemaal dat spullen naar beneden brengen makkelijker gaat, dan naar boven.

Breng dus geen dingen naar beneden die je nog geregeld nodig gaat hebben of die met geen mogelijkheid – vaak via een klein trapgat – naar boven zijn te halen. Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar ik spreek uit ervaring dat dit een onaangename verrassing is als iets niet meer naar boven wil.

3. Licht in de duisternis

De kelder is een vochtige, donkere ruimte waar je niet graag komt. Dat kan één van de redenen zijn dat jouw kelder totaal niet opgeruimd is. Om het jezelf gemakkelijker te maken en jezelf aan te sporen om toch ook deze ruimte onder handen te nemen, is het verstandig om goed licht hier op te hangen.

Houd de deur een paar uur open (tegen de vaak muffe lucht in de kelder) en hang een lekkere luchtverfrisser op. Zodra deze ondergrondse ruimte minder griezelig en goor is, zul je hier sneller naar binnen stappen om eens goed op te ruimen. En wie weet vind je nog een paar oude schatten.

4. Kelder opruimen en indelen

Net als in het artikel over het opruimen van de zolder, is ook in de kelder een juiste indeling heel belangrijk. Zo kun je gemakkelijker iets terugvinden zonder eerst alles te moeten verschuiven.

Zet de minst belangrijke dingen helemaal achteraan en de belangrijker dingen (de zaken die je bijvoorbeeld nog geregeld nodig hebt) steeds verder naar voren.

Het is handig om een soort pad te maken en zowel links als rechts van dit pad spullen neer te zetten. Zo kun je overal goed bij en houd je het opgeruimd en behoud je het overzicht in de kelder.

5. Opruimen is ook spullen wegdoen

Hoewel de kelder een heel handige ruimte is om veel spullen in op te slaan, is dat direct ook een groot bijkomend risico. Een vaak gehoorde zin is dan ook: “In de kelder staat niemand iets in de weg, dus laten we het daar maar opbergen.” Hoewel hier een kern van waarheid in zit, is het risico dat de hele kelder op een gegeven moment vol staat met spullen die niemand meer wil hebben of nodig heeft.

Ga tijdens het opruimen van deze ruimte dus extreem kritisch door alle spullen heen.

  • Wat heb je nog echt nodig?
  • Wat kan echt weg?
  • En wat kan er weggegeven/verkocht worden?

Probeer je niet te laten leiden door emotie, want al die jaren miste je dit item ook niet.

Je kelder minimaliseren – dat ruimt lekker op

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer overzicht en meer ruimte in je kelder? In de praktische online cursus Minder meuk, meer leuk van soChicken vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer ruimte en meer voldoening – besteed het aan dingen die je blij maken!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Marleen

    In de kelder kom ik nooit omdat de trap té gevaarlijk voor mij is geworden wegens het ouder worden.
    We bewaren er bier en water en verf. Niets dat kan vocht opslorpen zoals papier.
    ook enkel zelden te gebruiken poetsmiddelen zoals boenwas en white spirit.
    Marleen

  2. 🐐 Tamara

    Een kelder is toch voornamelijk bedoeld om voedsel (voorraad) in op te bergen?
    Het is eigenlijk een milieubesparende ruimte omdat je er spullen kunt zetten die niet direct in de koelkast bewaard hoeven, of zelfs daar in kwaliteit door achteruitgaan zoals tomaten en eieren, maar ook aardappels en andere groenten en voorraad drinken natuurlijk en potjes broodbeleg…..
    daarvoor is toch een kelder bedoeld?

  3. 🐐 Claudia

    Onze kelder (huis uit 1952) is best ruim, maar ook koud en vochtig. Wij hebben voordat we hem in gebruik namen de gruizige betonmuren betegeld met witte 10×10 tegeltjes en de vloer in de betonverf gezet. Beneden en boven een bullseye lamp opgehangen en (Ikea) magazijn stellingen geplaatst, waarop veel spullen staan in doorzichtige hele grote en kleinere plastic bakken. Verder hebben de vorige bewoners er een handige trap in gemaakt. Eerst 3 treden naar beneden, dan een plateau en weer 3 treden naar beneden. Wij hebben er nog een groot handvat voor minder validen geplaatst, zodat je je als een aap makkelijk naar beneden slingert.
    Wij bewaren er onze voorraad conserven, bier, wijn en frisdrank, potten en pannen, vazen. Keuken- en huishoudapparatuur, koelboxen en thermosflessen, bakvormen, voorraad schoonmaakproducten, schoenpoets etc. Een vochtvreter helpt niet echt, maar het raampje kan op een kiertje open, mocht het qua vocht muf worden. Ik doe soms ook wel eens een koffiefilterzakje vullen en dichtnieten met wat zout als vochtvreter in een plastic bak. Decospullen (nepbloemen) kun je er ook bewaren, maar deze hebben soms een sopje nodig, om ze zonder muffe geur te gebruiken.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate