Hoe hou ik geld over? – 5 verrassende tips om geld over te houden

Hoe hou ik geld over? – 5 verrassende tips om geld over te houden

Door geld over te houden wordt de kloof tussen inkomsten en uitgaven niet kleiner, maar juist groter - en dat is een fijn idee. In dit artikel geef ik je 5 verrassende tips die je direct gaan helpen om iedere maand geld over te houden.

‘Hoe hou ik geld over?’ is niet zo eenvoudig als het lijkt

Iedereen wil het antwoord op de vraag “Hoe hou ik geld over?”. En vrijwel iedereen denkt hier hetzelfde over: “Gewoon minder geld uitgaven, makkelijk zat”. Dit klopt natuurlijk als een bus, maar het antwoord op de vraag hoe je dan minder geld uitgeeft daar zijn de meningen over verdeeld.

Daarnaast is het voor veel mensen niet altijd makkelijk om meer geld te besparen op hun uitgaven. In dit artikel probeer ik rekening te houden:

 • als je er al alles aan doet om je uitgavenpatroon zo laag mogelijk te houden
 • als je juist nog wat financiële ruimte hebt om geld over te houden

Naast het beperken van je uitgaven zijn je inkomsten vergroten ook een belangrijk element om financieel wat gezonder te worden. Zeker als je financieel gezien weinig ruimte hebt om geld te besparen, dan is het goed om te kijken om je inkomsten te vergroten.

Hieronder vind je mijn 5 tips hoe ik geld over hou! ⬇️

1. Tel alle kleine uitgaven bij elkaar op

Open nu je bank app op je mobiel en ga alle afschrijvingen af van de afgelopen maand. Bekijk hoeveel geld je hebt uitgegeven aan horeca en kleine aankopen zoals een broodje bij de bakker of een windlicht bij een willekeurige budgetwinkel.

Tel deze bedragen bij elkaar op en bereken hoeveel geld je hebt uitgegeven aan deze kleine, vaak onnodige uitgaven. Alles bij elkaar opgeteld is dit vaak een behoorlijk bedrag. Zet dit geld voortaan opzij en je zult jezelf aan het eind van de maand dankbaar zijn.

2. Hoe kleiner, hoe fijner

Hoe kleiner iets is, des te fijner het wordt – zo luidt mijn motto. Dit gaat niet altijd helemaal op, maar in de meeste gevallen wel. Hoe hou ik geld over? Onder andere door dit:

 • in een klein huis te wonen. Hoe groter het huis, hoe hoger de hypotheek, hoe meer spullen je nodig hebt voor de inrichting, hoe meer ruimtes je moet verwarmen, etc.
 • in een kleine auto te rijden. Een kleine auto is minder duur in aanschaf (en meestal ook in onderhoud), kost minder benzine, minder wegenbelasting en de maandelijkse premie van je autoverzekering is lager dan zo’n dikke SUV.
 • op reis te gaan met een kleine backpack. Ik hoef geen geld te betalen voor mijn bagage, heb minder kleren nodig en ik heb minder waardevolle spullen bij me die geld kosten en ik kwijt kan raken. Daarnaast ben ik ontzettend blij dat ik niet als een pakezel op pad hoef.

3. Spek eerst je spaarrekening

Sinds een paar maanden kun je persoonlijke verhalen lezen van bezoekers van Stofzuigerzen in de nieuwe rubriek open over geld. Bezoekers geven een persoonlijk inzicht in hun inkomsten en uitgaven. Zo gaf J.H. aan dat zij eerst een groot deel van haar salaris op een spaarrekening zet en de rest op de betaalrekening. Het is een erg makkelijke, maar zeer effectieve manier om maandelijks geld over te houden.

4. Samenwonen is goedkoper

Als je gaat samenwonen met iemand die ook een inkomen heeft, dan houd je meer over dan als je alleen woont. Dit heb je natuurlijk niet altijd zelf in de hand, maar het is een serieuze optie om te overwegen. De vaste kosten zijn een stuk lager, doordat je met twee inkomsten slechts één huishouden hoeft te bekostigen.

Woon je al gezellig samen en is het lastig om het hoofd financieel gezien boven water te houden? Dan is het tijd om jezelf te voorzien van wat extra inkomsten. Op deze manier hoef je jezelf niet meer de vraag te stellen hoe je meer geld over houdt aan het einde van de maand.

5. Handen uit de mouwen steken

Door je mouwen op te stropen kun je erg veel geld over houden. Een paar ideeën die je zelf thuis kunt doen (bij jezelf, je partner en/of je kinderen):

 • Een gemiddelde kappersbeurt bij de kapper kost tussen de 15 en 20 euro. Ga je iedere 8 weken naar de kapper dan kost dit je ieder jaar 113,75 euro.
 • Een broodje kopen op het station kost snel al 4 euro. Doe je dit iedere werkdag, dan kost dit je 20 euro per week en ruim 1000 euro per jaar. Smeer je eigen boterhammen met een laagje hummus en wat groenten en je hebt een gezonde lunch die slechts een fractie van die 1000 euro kost.
 • Loop in een paar minuten deze bespaar checklist na. Checklists zijn geweldig, want ze kunnen je echt veel geld laten besparen. Als je hier en daar tientjes kunt besparen op een abonnement, dan tikt dit op jaarbasis aardig aan.

En als je het allemaal even niet meer weet, dan is soep altijd het antwoord. Snijd alle groenten die je nog hebt liggen klein en stop dit in een grote pan samen met een paar liter groentebouillon. Even aan de kook brengen en pureren met een staafmixer. Zo heb je de komende tijd in ieder geval een gezonde en goedkope maaltijd te eten. ✌️

Hoe hou jij maandelijks geld over? Laat dit in een reactie hieronder weten! 🙂

4 reacties

 1. Tempe
  04-08-2017

  1 keer per dag hoofdmaaltijd bv tussen 17.00 en 20.00 dan een beetje koffie en koek.Dan de rest van de tijd alleen water koffie thee, beetje fruit.En niet snoepen tussendoor.
  Vasten dus je valt lekker af en dat is gezond, iedereen eet teveel. Ontbijt lunch dinner tussendoor etc, niet nodig.
  En je houd lekker geld over.Ik was eerst meer dan 325 per maand kwijt aan levensmiddelen, nu ongeveer 200 , voor 1 persoon.Dus met minder eten door de dag kom je ook een eind.
  En investeer in de Crypto’s, kopen als de boel is gecrashed, verkopen op high.

 2. patty
  08-08-2017

  Wat zijn Crypto’s? En hoezo maar 1 maaltijd per dag? Dat is toch niet gezond?

 3. Rosa
  08-08-2017

  Tempe, lekker gezond🙄

  Ik geef 160 per maand uit aan boodschappen en eet gewoon de hele dag door lekkere volwaardige maaltijden en ik val niet af!

  Goede tips!

 4. Marjan
  09-08-2017

  De tip van die ene maaltijd….ik moet er niet aan denken! Goed en lekker eten is voor mij altijd een troost geweest, juist in tijden van grote armoede. Ik heb me altijd bezig gehouden met voedsel en hoe het te vinden en zo aangenaam mogelijk te nuttigen. Soms zit het genoegen in eenvoudige dingen. Goed brood wat in afgebroken stukken in een goede olijfolie gedoopt wordt en bestrooid met een beetje lekker zout….vaal lekkerder dan één of andere snack. Neem de tijd om je eigen brood te bakken…dan weet je wat er in zit en eigengebakken brood is, evenals brood van een goede bakker, vaak ook heel lekker als het oud is. Door groenten van het seizoen te kopen en goed op te bergen (meestal is dat niet de koelkast) en zelf wat kruiden of spruitgroenten te kweken, kun je jezelf op heel veel smakelijks tracteren: rijkdom zonder (veel) geld. Jamie Oliver heeft een serie uitzendingen en een boek aan het onderwerp besteed. Hij stelt ze beschikbaar op internet…daar kun je een hoop kennis uit op doen en misschien dat deze kennis je inspireerd tot verder varieren (sorry, mijn trema doet het niet). Voedsel en je dagelijkse omgeving kunnen je een gevoel van rijkdom of een gevoel van armoede geven. Ik weet nog dat ik de inboedel van m’n broer tijdelijk bij mij op moest slaan. Hij had echt geen geld, maar al z’n spullen waren mooi: met zorg en liefde uitgezocht op vlooienmarkten, weggehaald bij het grofvuil enz. Zorg, aandacht en liefde voor hoe je leeft …dat gaat niet in de eerste plaats over geld, maar wel over rijkdom. Succes er mee!

Laat een reactie achter

© 2017, Stofzuigerzen. Alle rechten voorbehouden.

Gratis eboek om je huis schoon & opgeruimd te houden (+ handig schoonmaakrooster)

Tijd besparen in het huishouden? Download dan nu ons gratis eBoek, plus handig schoonmaakrooster.
Meer dan 30.000 Stofzuigerfans gingen je voor!

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.