Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Goedkoop en gezond eten – 5 tips

Als je denkt dat gezonde voeding een dikke portemonnee vereist dan houd je jezelf goed voor de gek. Gezonde voeding hoeft niet duur te zijn, het kan zelfs nog veel goedkoper uitpakken dan een ongezonde levensstijl. Wij geven je 5 tips om goedkoop en gezond te eten!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

1. Eet minder vlees

Vlees is duur, en vaak zelfs één van de grootste kostenposten binnen de boodschappen. Kies voor minder vlees (en vis) voor een gezonder lichaam, een gezonde planeet en een hele gezonde bankrekening! Wat? Je bent bang dat je voedingsstoffen zult missen? Vul je dieet aan met meer peulvruchten, noten, zaden, zuivel, sojamelk en af en toe een vleesvervanger en slik regelmatig een omega 3 supplement, dan hoef je helemaal niets tekort te komen (& maak eens deze heerlijke vegaburger).

2. Investeer je besparing in biologische producten

Eet meer groente, en gebruik het geld dat je bespaart op vlees om verse biologische groente in te slaan. Koop niet meer dan je nodig hebt, en kies voor groenten die nu in het seizoen zijn, die zijn namelijk het goedkoopst. Wil je echt goedkoop groente inslaan? Haal je groenten dan op de markt.

Wist je trouwens dat zowel pot- als diepvriesgroenten van even hoge kwaliteit zijn als verse groenten? Bovendien vind je in de supermarkt steeds meer biologische groenten in pot (zoals maïs en bonen) en in de vriezer (zoals erwtjes, broccoli, bloemkool en wortels). Ook fruit dat normaal vrij duur is (zoals bramen, frambozen en bosbessen) vind je in het vriesvak voor veel minder geld. Probeer groente in blik echter te beperken. Het metaal geeft namelijk stoffen af aan je voeding.

Kies ook voor biologische melk en biologische eieren. Eet desnoods iets minder eieren, en drink iets minder melk als je de iets hogere prijs wilt compenseren. Vergeet bovendien niet dat in het houdbare schap ook biologische melk en biologische sojamelk te vinden zijn. Een stuk goedkoper, en net zo gezond!

3. Laat de rotzooi liggen en eet puur

Pure producten zijn producten die direct uit de natuur komen en dus niet of nauwelijks zijn bewerkt in fabrieken. Een broccoli is een puur product, een kant-en-klaar broccoli schotel is sterk bewerkt. Een gebrande walnoot zit daar bijvoorbeeld tussenin. Dat geldt ook voor gesneden groente, kant-en-klaar sausjes en andere producten die het leven makkelijker maken maar toch minder gezond zijn.

Pure, onbewerkte producten zijn goedkoper én gezonder. Kook niet uit dure pakjes, maar maak je eigen gerechten klaar met verse ingrediënten van het seizoen. Kook desnoods voor meerdere dagen en vries de rest in. Zo kun je voordelig én gezond koken.

Bespaar ook veel geld (én gesjouw) door te stoppen met frisdranken. Drink groene thee en water, en drink frisdranken bij wijze van uitzondering in het weekend of op speciale gelegenheden. Drink minder alcohol (erg duur en ongezond) en schakel over op één of twee flessen rode wijn per week. Vervang ongezonde snacks door gezonde snacks als fruit, cherry tomaatjes, komkommer of een handje (ongebrande) nootjes. Eet regelmatig biologische rijstwafels in plaats van brood.

4. Koop minder

Pure producten verzadigen beter dan fabrieksproducten. Ze bevatten meer voedingsstoffen, meer verzadigende vezels en ze geven je meer energie. Je hoeft er dus ook minder van te eten voordat je vol zit.

Een belangrijk deel van gezonde voeding is het beperken van porties. Eet je bijvoorbeeld niet vol aan borden pasta en andere producten vol met koolhydraten, maar eet meer groente zodat je lekker lang vol en verzadigd bent.

Door meer (biologische) groente te eten krijg je automatisch minder trek in dure en ongezonde snacks. Zo hoef je minder te kopen, en voel je je ook nog eens lekker fit en energiek!

5. Laat je informeren

Gezonde voeding is een studie, en hoe meer je er vanaf weet des te makkelijker je goedkoop gezond kunt eten. Blijf dus leren, blijf lezen over voeding en ontdek hoe je meer gezondheid kunt bereiken voor minder geld.

Je kunt je eigen groente, fruit en kruiden verbouwen. Je kunt speciale voeding kopen (zoals chia zaadjes) die duur zijn maar super gezond en bovendien heel lang meegaan. Je kunt je voeding aanvullen met voordelige (Kruidvat) supplementen. Je kunt meer groene thee gaan drinken (goedkoper dan cola) en heel simpel minder eten.

Gezond eten is niet duur

Gezond eten kan je juist geld besparen. Gezonde voeding geeft je meer energie, waardoor je minder behoefte hebt aan dure snacks en juist meer zin krijgt in voedzame, natuurlijke voeding van het seizoen. Wees creatief en merk hoe leuk het is om geld te besparen terwijl je steeds gezonder wordt!

Gezond eten en afvallen is simpel 😁

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor de online cursus blei lijf van onze zus soChicken.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! ?

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

 

 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

18 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Karin

    Goedemorgen Jelle,

    Dank voor dit stukje over voeding. Inderdaad; ik had altijd het idee dat biologische producten te duur voor me zijn, maar als je het zo bekijkt zoals jij het schrijft, stimuleert het me toch om weer bewuster en veel vaker biologischer te eten. Laat dit nou precies mijn wens zijn ten aanzien van voeding. Een heerlijke dag toegewenst!
    Karin

  2. 🐐 Carmen

    Hai Jelle,

    Zeker waar…Ik koop zoveel mogelijk bij de Groene Winkel (biologisch). Het is even een investering omdat ik nog veel nieuwe producten nodig heb,maar het is het dubbel en dwars waard. Want het voelt ook veel beter!

  3. 🐐 josine

    Goed stukje! Alleen jammer om te lezen dat houdbare biologische melk net zo gezond zou zijn als de verse. De houdbare variant is net als de niet-bio-melk ook verhit om hem houdbaar te maken en daarbij gaan nu eenmaal stoffen verloren. Haalt het dus bij lange niet bij de verse volle-bio-melk, maar iig wel beter dan de reguliere houdbare variant.

  4. 🐐 Elisabeth

    Goed artikel!! AH heeft regelmatig biologische produkten in de aanbieding en de prijs van vlees verschilt overigens niet veel van niet-biologisch vlees. Het leuke is ook dat mensen eerst heel sceptisch reageren (mijn man bijvoorbeeld) en er daarna aan gewend raken. Steeds meer vrienden en kennissen zijn gaan nadenken over biologisch eten dus het is een soort olievlek dienzich verspreid. Een bezoekje aan de natuurwinkel vind ik echt een kadootje!!!

  5. 🐐 Marlene

    Bedankt voor dit artikel, Jelle! Biologisch eten vult de maag en het smaakt veel beter. Ik proef het meteen als ik gewone groenten of vlees op m’n bord krijg en eet dit dus ook niet. Biologisch vlees/kip kan soms wat duur zijn, dus dat beperken we dan ook tot hooguit 2-3 x per week. Er zijn genoeg eiwitrijke alternatieven te koop, zoals bijv. ook boekweit. Een zonnige dag gewenst:-)

  6. 🐐 Arwen

    In potten groenten zit ook nog vaak, zelfs in de biologische potten van de ah, suiker/zout toegevoegd!

  7. 🐐 Natasja

    Leuk artikel! Biologisch eten hoeft idd niet duurder te zijn.

  8. 🐐 miep

    3x per week vlees of vis is genoeg om de noodzakelijke vitamines en mineralen binnen te krijgen, zeker als je dan ook nog eens 1x per week bonen eet. De Plus supermarkten hebben een heel groot assortiment bioprodukten, handig als je geen bio winkel of markt in de buurt hebt. Alleen sojamelk, daar ben ik het niet mee eens. Soja groeit hier niet dus moet van ver komen en leid tot ontzettende kaalslag van regenwouden m.n. in Brazilië waar op grote schaal illegaal gekapt wordt voor de verbouwing van soja.

  9. 🐐 charlotte

    Als kind heb ik niet anders gekend dan groenten uit eigen tuin, zoveel je wilde, vlees en vis, heel weinig was te duur en al het eten werd thuis klaargemaakt.
    Frisdrank kregen we bij een feestje, zin in snoep, dan eet maar een appel en kant en klare maaltijden was voor luie mensen.
    Dus gewoon terug naar de jaren 60!

  10. 🐐 carina

    Ik eet al jaren geen vlees meer. behalve wanneer ik ergens te gast ben; dan eet ik gewoon met de pot mee. Ik drink bijna alleen maar thee en meestal groene. Frisdrank is er alleen als ik gasten krijg en weet dat zij dat wel drinken. Wat betreft snoep heb ik alleen zwarte fair trade chocola in huis. RUDI, wat lekker is is wat jij lekker vindt en dat is deels ontwikkeld door gewoonte.
    Er zijn heel vel producten die lekker zijn als je je er aan gewend hebt. Maar dat moet je beWUst doen, dus WILLEN.
    En natuurlijk zo veel mogelijk biologisch als je je het kunt veroorloven.

  11. 🐐 Carola

    Ik ben het niet helemaal eens, echter sinds ik “gezonder” eet, merk ik juist dat ik veel meer geld kwijt ben aan boodschappen! Noten zijn erg duur! Chiazaden is bv ook telkens weer een investering. Ik eet het nl ‘bij’ hetgeen ik altijd al at. Begrijp me niet verkeerd, ik vind biologische en verse gezonde producten het geld meer dan waard, maar ik ben zeker niet goedkoper uit..

  12. 🐐 anneke

    Even een tip:
    als ik tegen sluitingstijd in de supermarkt kom loop ik altijd even langs het vlees. De meest producten zijn dan flink afgeprijsd i.v.m. de houdbaarheidsdatum. Ik maak het bij thuiskomst direct klaar of leg het gelijk in de diepvries.
    Zo betaal ik voor mijn bio vlees ongeveer de prijs van het “normale” vlees.

  13. 🐐 Karin

    Gewoon eten wat je lekker vindt, bewerkt/onbewerkt, biologisch/niet biologische, waar het heen gaat is het donker en er is nog nooit iemand 150 mee geworden…

  14. 🐐 Marie

    Eet alleen wat nu in het seizoen volop te verkrijgen is. Dus nu bloemkool eten, prei , radijs ect. Ik betaal voor een bloemkool nu 70 cent. Kan ik met mijn gezin van 6 ruim van eten. Van de stronk maak ik een bloemkoolsoepje met room en verse peterselie.
    koop anders diepvries en geen potten!! Zit suiker in!

  15. 🐐 Marjan

    Zelfs van de stronk en van het blad van de bloemkool kun je goed eten. Als je de harde schil van de stronk verwijdert, hou je een zeer zachte en delicate groente over.

  16. 🐐 Natascha

    In mijn hoofd kan ik het niet rijmen dat wanneer je gezond eet je er dan nog voedingssupplementen bij moet gaan nemen….. als het gezond is dan krijg je alles binnen wat je nodig hebt dus moet bijslikken toch niet nodig zijn!!!

  17. 🐐 Margarita

    goedkope supplementen zijn duurkoop!
    Besteedt uw geld niet aan junksupplementen, maar aan een goed product!

  18. 🐐 Margarita

    Hierbij namen van artsen die zich hebben ontwikkeld tot levensstijlexperts:
    dr Steven Gundry, dr Mark Stengler, dr Michael Cutler, dr Keith Scott Mumby (allen VS; nieuwsbrief ook in andere talen beschikbaar), dr Michal Heger, drs William Cortvriendt, dr Janneke Wittekoek, prof dr Erik Scherder (allen Nederland).
    Verder: vraag uw burgemeester uw stad/dorp om te vormen tot een blue zone-achtige gemeenschap. Dat stelde ik voor aan onze burgemeester
    en het eerste gesprek erover is recent gevoerd.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate