Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Geld over aan het einde van de maand – 7 kleine tips

Kom je iedere maand altijd nét wat geld tekort en wil je daar voorgoed van af? Lees onderstaande 7 kleine tips en zie hoe je snel geld kunt besparen. Dit geld kun je bijvoorbeeld op je spaarrekening zetten, je schulden mee aflossen of je vaste lasten betalen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Maak zelf je lunch klaar

Werk je in een bedrijf waar een personeelskantine of een lekkere bakker in de buurt is? En kun je die lekkere (luxe) broodjes, sapjes en heerlijke salades echt niet laten liggen? Bedenk dan dat dit je een aantal euro per dag kost, en dat deze bedrijfslunch je uiteindelijk al snel zo’n 60 euro per maand kan opleveren door zelf je brood thuis te smeren.

Thuis kun je je boterham ook beleggen met wat stukjes tomaat en komkommer om het wat luxer te maken (bekijk een aantal lunch voorbeelden). Kun je het echt niet laten om gebruik te maken van de bedrijfskantine, verwen jezelf dan één keer per week met de bedrijfslunch. Op deze manier kun je toch een hoop geld besparen.

2. Stop met slechte en dure gewoontes

Vind je het ‘s avonds bij de koffie ook zo lekker om een koekje te nemen, en werk je er vervolgens een heel pak doorheen? Roep jezelf dan een halt toe. Koekjes zijn natuurlijk erg lekker, maar het is ook erg ongezond en uiteindelijk erg duur.

Leg per persoon een aantal koekjes neer en leg de verpakking weg. Zo bespaar je jezelf een aantal extra kilo’s en geld. Bekijk welke dure en ongewenste gewoontes jij hebt, en probeer deze te schrappen. Stop met roken, die reep chocolade bij de benzinepomp, dat derde biertje iedere dag en ga zo maar door.

3. Geen contant geld meer op zak

Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk of het liefst geen contant geld meer op zak hebt. Contant geld zorgt er namelijk voor dat je extra (onnodige) uitgaven gaat doen. Neem alleen contant geld op zak als het echt nodig is, bijvoorbeeld tijdens het stappen. Mocht je contant geld in je broekzak of portemonnee hebben zitten, stop dit dan in een spaarpot.

4. Gratis bellen via apps op je telefoon

Dit lijkt voor velen onmogelijk, maar er zijn tegenwoordig genoeg andere goedkopere manieren om mensen te benaderen. Denk eens aan e-mail, Skypen, FaceTimen, of Whatsappen. Met Whatsapp kun je naast onbeperkt berichten, foto’s en video’s versturen ook gratis bellen (net als Facebook Messenger overigens).

5. Stop met het doen van impulsaankopen

De leuke dingen die je niet nodig hebt, maar die je toch koopt zonder erover na te denken zijn impuls aankopen. Impulsaankopen vormen in veel huishoudens een enorme kostenpost. En dat terwijl de meeste mensen er nauwelijks gelukkiger van worden. Op soChicken vind je een praktische gids om impulsaankopen in 6 stappen uit je leven te bannen.

6. Maak alles echt op

Steek jij ook zo graag je mes in een nieuwe pot pindakaas? Zelfs als de oude pot nog genoeg pindakaas bevat voor twee boterhammen? Leer jezelf de gewoonte aan om gebruiksartikelen echt op te maken. Een ‘lege’ tube tandpasta gaat met een beetje wilskracht nog een week mee, en een lege fles handzeep kan aangelengd met een beetje water nog prima zijn werk doen.

7. Kook creatiever

Een gemiddeld gezin gooit zo’n 150 kilo voedsel per jaar weg. Heb jij nog vreemde etenswaren in je koelkast liggen die niet bedorven zijn? Probeer dan eens een creatieve maaltijd samen te stellen. Vaak kun je een heel eind komen door alles te roerbakken en een lekkere kruiden toe te voegen, of bijvoorbeeld door soep te maken.

Op zoek naar nog meer tips om geld te besparen?

Wil je tips die je echt gaan helpen om maandelijks meer geld over te houden? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

 

Heb jij meer kleine besparingstips die direct geld op kunnen leveren aan het einde van de maand? Deel ze dan hieronder via een reactie!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

29 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Wilma

    Plan aan het einde van de boodschappenweek een ‘kliekjesdag’ en wend je creativiteit aan om een maaltijd te maken van het overgebleven voedsel van de afgelopen 6 dagen.

  2. 🐐 Mary

    Ik ben het met Bianca eens, over contant geld. Het schijnt ook (volgens het nibud) dat wanneer er met contant geld betaald wordt, er een ‘pijnprikkel’ naar je hersenen gaat, het is nu eenmaal niet fijn om te zien dat je ‘voorraadje’ geld slinkt, en wanneer je pint, heb je deze prikkel juist niet. Je hoeft dan minder over je aankopen na te denken (dat is dus ook de reden waarom kinderen beter cash zakgeld kunnen krijgen ipv op een kinderrekening ;))

  3. 🐐 Renske

    Als aanvulling op ” kook creatiever”:

    Veel mensen vervloeken bepaalde soorten ” onkruid” in hun tuin, zoals bijvoorbeeld brandnetels en zevenblad, maar wist je dat ze eigenlijk heel erg smakelijk zijn?
    Deze twee soorten (en nog andere, zoals melganzevoet (lijkt op tuinmelde) en vogelmuur) zijn erg lekker in de soep of zelfs op zichzelf staand als alternatief voor spinazie. Deze planten zijn stuk voor stuk ontzettend gezond en zitten boordevol allerlei waardevolle stoffen. Recepten zijn veelvuldig op internet te vinden:)
    Waarom van de nood geen deugd maken? Natuurlijk zijn deze planten op de composthoop al best nuttig, maar wanneer je ze op je eigen bord kunt leggen voegt dat natuurlijk nog een stuk meer charme toe aan deze schijnbaar nutteloze planten;).
    Waarom niet een keer een mandje vol zevenblad plukken in plaats van die dure spinazie te kopen in de supermarkt? Ik noem maares wat.

    Het punt is dat veel planten die gratis in je tuin groeien, en die je vaak alleen maar lastig vindt, eigenlijk heel nuttig kunnen zijn en je ook nog eens geld kunnen besparen.
    Dus check je lapje grond en oogst vandaag nog (nu is een goeie tijd; de planten zijn nog relatief jong en mals) de ingredienten voor een lekker voorjaarssoepje of een gezonde stamppot. Enjoy!

    (Overigens zijn er nog veel meer eetbare wilde planten, maar ik kan hier moeilijk een complete encyclopedie gaan plaatsen:p. Vandaar even de namen van de meest voorkomende en de meest voor de hand liggende soorten. Mensen die meer willen weten kunnen van een erg handige database gebruik maken, genaamd: Het Internet)

  4. 🐐 Joke

    Wat denk je van iedere dag 10 % uit je portemonee halen, je moet eens kijken hoe veel en snel je weer geld hebt, DIE 10% MERK JE NIET!!!! zelfs als je maar 2 euro in je portemonee hebt. En dat is net mooi om wat extra te kopen!!!

  5. 🐐 Esther

    nou lekker, 1x per maand je boodschappen doen.
    wat als je alleen maar een fiets heb en dus op zo’n manier je boodschappen moet doen voor 2 kinderen (11 en 13 jaar) voor een hond, 5 konijnen en dan ook nog voor mezelf, ik haal gewoon 1x per week mijn boodschappen en altijd alleen het hoog nodige
    en dan is het ook zo, is het in die week op, dan is het jammer dan, wordt niet meer eerder iets gehaald als dat ik boodschappen weer ga halen.

  6. 🐐 dress to impress

    Koop 10 euro tegoed op skype en bel met je pc of laptop gratis en voor niets!! Ik zit regelmatig in het buitenland en bel daar uren met mn vriendinnen, via de laptop.
    Ook kan je met vriendinnen diensten ruilen. Bijvoorbeeld paar uurtjes oppas ruilen voor een mandje strijkgoed. Ramen lappen in ruil voor hulp bij de computer etc. Scheelt allerlei mensen betalen en is nog gezellig ook!

  7. 🐐 Bianca

    Ik gebruik skype om met vriendinnen en men zusje en moeder te bellen. Dit scheelt me sowieso al tientallen euro’s per maand aangezien ik een giga kletskous ben. Ook gebruik ik hyves en email om familieleden en vrienden op de hoogte te houden van bepaalde dingen.
    Wat betreft punt 3 zie ik ook voordelen van het juist wel betalen met contant geld. Op die manier zie en voel je namelijk hoeveel geld je uitgeeft. Als je altijd je pinpas gebruikt, heb je geen idee hoe snel het geld eruit vliegt.

  8. 🐐 Yvon

    Als je een weekbudget gebruikt, deel het maandbedrag dan door 5. Op die manier heb je aan het eind van de maand altijd een stukje geld over.

  9. 🐐 Atelier GelukWens

    Ik maak een lijstje van de maaltijden die ik de komende 14 dagen wil maken. Zo weet ik van te voren wat ik in de ochtend moet klaar leggen en kom ik niet meer zo snel in de verleiding om toch maar snel weer iets kant en klaars mee te nemen.
    Van sommige maaltijden – zoals spaghetti en bami maak ik de saus voor 2 keer. Dat scheelt ook nog eens in tijd.

  10. 🐐 Mirjan

    Wat ik me altijd afvraag is, is Skypen wel echt zoveel goedkoper? Het scheelt in belkosten, maar je verbruikt wel weer stroom om te kunnen skypen.

    Verder had ik nog een tip: Ik las dat je met een beetje wilskracht nog een week met je tube tandpasta kunt. Dit geld voor alle tubes van wat dan ook.. Wanneer je in de tube knijpt en er komt niets meer uit, lijkt de tube leeg te zijn, maar dat is ‘ie vaak niet. Knip de tube open en voila je ziet dat er nog genoeg in zit. Doe er na het openknippen wel een zakje o.i.d omheen om uitdrogen te voorkomen.

    Verder nog een tip.. is je douchegel of shampoofles ‘leeg’? Gooi er wat water bij in en je kunt er nog 1 of 2 keer gebruik van maken. Verder doen wij de douchegel e.d. altijd in een handpompje en gebruiken we voor douchegel een douchepuff, daardoor verbruik je veel minder dan wanneer je het gewoon uit de fles op je hand knijpt.

  11. 🐐 Ideetje

    knip een ‘lege’tube door de helft en schuif na gebruik van de inhoud de achterste helft over de bovenste helft, zit het weer vrij goed dicht, droogt vrijwel niet uit.

  12. 🐐 Boukje

    Kijk eens goed in de vriezer en voorraadkast wat je nog hebt, zo kun je mss een paar dagen rekken tot het nieuwe salaris er is.

  13. 🐐 jannie

    Ik zelf betaal dus ook contant,dit omdat ik anders geen overzicht heb wat ik uitgeef.
    Sindsdien sta ik ook niet rood,de pinpas heb ik niet altijd bij,anders koop ik kleren die ik niet nodig heb.Minder impulsief.Ik ga ook samen met een vriendin winkelen en kijk van te voren wat ik nodig heb.Ik zorg dat naar 6 maanden de vriezer ook leeg is,schoonmaken en voor 2 seizoenen weer voorraad erin.

  14. 🐐 Fonzie

    Badhanddoek 1x gebruikt na douchen: uithangen in de badkamer en laten drogen. Per gezinslid een eigen kleur plastic knijper eraan. Kan je zo je eigen handdoek vaak nog 1 keer gebruiken. Scheelt de helft handdoeken-draaien in de wasmachine! (Badkamer wel goed ventileren of raampje open)

  15. 🐐 san

    In een heel blokje voor de vaatwasser zit te veel afwasmiddel een half blokje is genoeg. gebruik zelfd e blokjes van de aldi die knip ik door met een schaar. De helft minder kosten en beter voor het milieu.

  16. 🐐 Charlotte

    Doe boodschappen met de zelfscan. Je ziet direct wat je uitgeeft en je kan dus zelf je kosten in de hand houden. Het werkt bij mij uitstekend. Lukte het me voorheen niet om binnen mijn boodschapbudget te blijven, nu lukt het me met gemak.

  17. 🐐 Elgiva

    Doe de vaatwasblokjes de deur uit. Koop een bus vaatwaspoeder en gebruik per wasbeurt 1 theelepel poeder. Erg vieze vaat ietsje meer. Je doet mega lang met 1 bus.

  18. 🐐 DekN

    Mobiel bellen en smsen met een goedkope bundel is toch echt een stuk goedkoper dan “gratis” whatsappen waar je een duur abonnement voor nodig hebt…

  19. 🐐 Bianca

    Ik pin altijd een vast bedrag voor 1 week boodschappen en ik vind het een sport om het daarvan te redden. Als ik overal voor zou pinnen ben ik toch het overzicht kwijt en ga ik denk ik veel meer uitgeven.

  20. 🐐 Elisa

    Bij de bespaar-tips van Jelle stond de tip om een keer per week je eten bij goedkope supermarkten te kopen. Deze tip zal in de praktijk niet echt stimuleren om steeds alle restjes op te maken door er een creatieve maaltijd mee te bereiden, zoals Billy aanraadt. Want ja, het is toch zo lekker goedkoop allemaal, waarom zou je dan nog moeilijk doen voor die restjes? Bovendien zit achter goedkoop voedsel vaak veel ellende; m.b.v. landbouwgif op grote schaal geteelde groenten en fruit, dierenleed in de bio-industrie en zuivel uit de melkplas. Als je je voedsel koopt bij natuurvoedingswinkels hoeft het ook helemaal niet zo duur te zijn als je producten van het seizoen koopt en luxe dingen. Bovendien ga je daar vanzelf respectvoller mee om en gooi je niet meer zo makkelijk iets weg. Bovendien is het veel milieuvriendelijker voedsel.

  21. 🐐 Elisa

    nog even een kleine aanvulling: producten van het seizoen kopen en géén luxe dingen (het woordje ‘géén’ staat per vergissing niet in bovenstaande tekst)

  22. 🐐 Annemieke

    Gebruik een stukje van je tuin of balkom om zelf (duurdere) groenten te verbouwen. Lekker, vers, goedkoop en bovendien heel erg leuk! Een vierkante meter is al genoeg om één keer per week lekker van te eten.
    In plaats van de vaatwasser te gebruiken kun je ook iedere avond na het eten even snel de vaat doen. In plaats van blokjes, glansspoel en vaatwaszout heb je alleen een beetje afwasmiddel en een afwaskwast nodig. Daarnaast hoef je ook geen dure producten te kopen omdat je vaatwasser niet fris ruikt!
    Gebruik schoonmaakazijn in plaats van wasverzachter. Beter voor je kleding, want wasverzachter bindt kalk aan je kleren én beter voor je wasmachine, want die wordt bij iedere wasbeurt onkalkt. Daarnaast ook nog eens goed voor je portemonee, want een liter schoonmaakazijn kost nog geen 50cent.

  23. 🐐 Marlinda

    Maak je eigen yoghurt. Op you tube is te zien hoe. Is ook vele malen lekkerder en nog leuk om te doen ook. Je weet wat er in zit zonder al die toevoegingen. He eigen kiemgroenten kweken. Het enige wat je nodig hebt is een grote glazen pot en kiemzaden. Ook erg leuk om met kinderen te doen. Gebruik je snijafval van groenten. Bewaar ze in de diepvriezer. Heb je genoeg bij elkaar gespaard dan kan je een heerlijke bouillon van maken. Ook dat kan je weer invriezen. Amandel melk is ook zelf te maken.

  24. 🐐 Marlinda

    Ik kook 2 x per week. Ik doe in 1 x de boodschappen. Wel van te voren weten wat je die week wilt eten. In porties in de vriezer doen. Maandag is mijn kook en boodschappen dag. Ze noemen het ook wel mealprepping. Scheelt een hoop tijd. En wat dacht je van de afwas. Zo heb je ook tijd voor andere leuke dingen en je hoeft niet meer elke dag naar de winkels waar je eventuele overbodige spulletjes haalt.

  25. 🐐 Lucy

    wat een goede tips, zoals ik het ook vaak doe trouwens. Met Marlinda voel ik helemaal mee. Maak zelf ook limonadesiroop bv van vlierbesbloesem, lang houdbaar, leuk om zelf te maken en zo heerlijk. Geen pakken sap, blikjes etc nodig. En het lijkt erop dat ieder huishouden tegenwoordig een kops theezakjes gebruikt. Onnodig duur, gebruik gewoon losse thee, in een theeei voor 1 of 2 kopjes of gebruik een vast filter wat je in de theepot kunt hangen. De kwaliteit van de losse thee is beter(in zakjes wordt het kleinere gruis gebruikt) en je doet er 10 keer zo lang mee. En zo kan ik nog wel en tijdje doorgaan……

  26. 🐐 Miriam

    Je kan ook iedere dag in de supermarkt je maaltijd kopen en gooi je niet zakjes groenten en aardappelen weg die over de datum zijn (bolle zakjes).
    Je kunt dan zelfs zakjes met 35% stickers kopen als je het meteen die avond bereid.
    Geen weggegooid eten dus. En strak houden aan je voedingspatroon en geen luxe eten en snoep kopen.

  27. 🐐 patricia

    Ik heb altijd contant geld op zak, een vast bedrag per week en op is op. Niks alles (boodschappen) pinnen, dan geef je makkelijk te veel uit.

  28. 🐐 johanna

    ik bak mijn eigen brood: heb hier een molen in de buurt met gezond meel. Bak een brood, laat afkoelen, in sneetjes snijden, boter, beleg en dan in een broodzakje. Dit in een doosje in de diepvries en ‘s morgens haal je uit de diepvries wat je nodig hebt aan brood voor die dag. Werkt goed met kaas en vleesbeleg, minder met zoet beleg. Je eet gezond brood, zonder allerlei toevoegingen en het bespaart je elke ochtend tijd. Bak gezonde cakejes vries die in en haal elke ochtend 1-2 cakejes eruit voor bij de ochtendkoffie. ( met havermout, of cranberries, of cacao of appel….etc).
    Zelf heb ik een soda-apparaat: daarmee maak je je eigen frisdranken van tonic ( bij de gin), tot cola( zeker als je dit niet vaak drinkt, veel goedkoper. Je maakt hiermee ook je eigen water met koolzuur. Eerst aanschaf is misschien wat duur, maar je haalt de kosten ter zo uit.

  29. 🐐 ilse

    vlees en groente die op datum zijn en een kortingssticker hebben kan je heel goed invriezen.
    diverse groente lopen weer uit als je ze op water zet b.v. bosuitjes, bleekselderie en prei, niet te ver af snijden in een potje met water in het raamkozijn na enkele dagen zie je dat het een beetje gegroeid is.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate