Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Geld besparen in het huishouden – 5 ideale tips

Geld uitgeven aan huishoudelijke spullen is echt niks aan. Dit geld geef je toch liever uit aan een gezellig etentje met vrienden? Met deze tips in dit artikel ga je veel geld besparen in het huishouden.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. De juiste winkels

Wil je geld besparen in het huishouden dan is het makkelijk om de eerste de beste huishoudwinkel in te lopen. Dat scheelt waarschijnlijk tijd, maar dit is niet altijd de beste optie voor je portemonnee. Veel winkels waar je huishoudelijke artikelen kunt kopen, verkopen enkel die dure A-merken. Dat terwijl je ergens anders huismerken kunt kopen van dezelfde kwaliteit, maar voor een veel lagere prijs.

Probeer uit te vinden waar jouw favoriete huishoudelijke artikelen het goedkoopst zijn én welke huismerken je goed bevallen. Zo bespaar je op jaarbasis als snel een paar tientjes.

2. Ga lekker DIY-en

Een mixer zelf maken of een dweil in elkaar klussen, dat gaat natuurlijk een beetje lastig, maar zelf schoonmaakmiddelen maken die je in het huishouden gebruikt zijn vaak heel gemakkelijk te maken.

Zo hebben we eerder geschreven over het wondermiddel baking soda, wat te gebruiken is voor tientallen huishoudelijke zaken. Daarnaast blijkt goedkoop (schoonmaak-)azijn ook heel bruikbaar te zijn voor verschillende schoonmaaktaken in en rondom het huis.

Wat betreft grotere huishoudelijke artikelen moet je een beetje creatief zijn als je deze zelf wilt maken. Een dweil maken is bijvoorbeeld veel te veel gedoe (en kost uiteindelijk waarschijnlijk zelfs meer geld!), maar de steel kun je heel goed zelf regelen door gewoon een houten stok bij de bouwmarkt te kopen.

3. Koop een tweedekansje

We raden je niet aan om een flesje ontvetter tweedehands te kopen, maar elektrische apparaten zijn juist heel geschikt om tweedehands op de kop te tikken. Denk aan een broodbakmachine, (keuken-)weegschaal of een stofzuiger. Vaak worden deze voor minder dan de helft van het geld op tweedehands websites aangeboden, vaak nog zo goed als nieuw.

Je kunt ook naar de kringloopwinkel bij jou in de buurt gaan gaan. Hier staan vaak genoeg handige spullen, zoals televisies en kruimeldieven, die nog prima werken en een stuk goedkoper zijn.

4. Aan de ruil

Sommige dingen heb je nou eenmaal een paar keer per jaar nodig. Denk aan een hogedrukreiniger, biertap of een ladder. Hoe gemakkelijk is dat om slechts een van deze artikelen aan te schaffen en daarvoor in de plaats de andere dingen te ruilen.

Heeft de buurman een feestje? Dan kan hij jouw biertap lenen. Moet jij de studentenkamer van je dochter verven? Dan leen je zijn trap! Hartstikke handig én een goede manier om een hoop geld (en ruimte in je huis!) te besparen. Gooi dit dus op de volgende buurtborrel of verjaardag in de groep en wacht eens de reacties af. Waarschijnlijk zullen veel mensen enthousiast zijn.

Ook op een website als Peerby of via vele Facebook groepen kun je tegen een kleine vergoeding jouw eigen spullen aanbieden om te laten huren, maar zelf kun je ook een handig apparaat huren. Geen dure aankopen meer doen, maar tegen een kleine vergoedingen iets lenen. Heel goed voor  je portemonnee, goed voor die krappe opslagruimte in je huis, het milieu (minder spullen in huis = minder meuk = minder productie) en natuurlijk voor de band onderling met de mensen in de buurt waar je iets van leent. Het community gevoel komt hier echt van terug.

5. Terug naar de oorsprong

Huishoudelijke artikelen zijn handig, maar soms niet altijd even nodig. Een mixer kun je vervangen door een goedkope garde, de magnetron maak je niet schoon met een speciaal schoonmaakmiddel maar met heet water en citroen en brood bak je gewoon in de oven die er toch al staat.

Denk bij iedere huishoudelijke aankoop na of je het product daadwerkelijk nodig hebt, of dat dit een (overbodig) luxe aankoop is. Probeer creatief te denken en bespaar binnen mum van tijd tientallen euro’s op deze uitgaven.

Wat doe jij om geld te besparen op je huishoudelijke producten? Maak jij zelf de meest fancy zeem om de ramen te laten glimmen? Of struin je zelf wekelijks de kringloopwinkel af op zoek naar geschikte koopjes? We zijn erg benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 martin

    Ik ben gestopt met stofzuigen, omdat ik niet langer tegen het lawaai kon. Laminaat en zeil veeg en dweil ik 1 x per week. En elke dag met een blik en veger met steel.

    De vloerbedekking op de overloop doe ik met een groffe buiten-bezem en dat werkt veel beter dan een stofzuiger. Plus je ziet wat ervan afkomt en dat is veel. Zo pak je alles. Het is wel wat zwaarder !

    De gestoffeerde trap doe ik met een kort harige groffe borstel. Hij weegt niets. Het wordt veel sneller en beter schoon dan met een stofzuiger of kruimelstofzuiger (de beste keus v/d consumentenbond).

    De stoffen bank doe ik ook met de kort harige grove borstel. Hij wordt stralend schoon binnen 1 minuut. Terwijl je veel langer met de stofzuiger bezig bent. Wel een laken over je tafeltjes heen leggen. Want er komt veel stof vanaf ! Laken opvouwen en buiten uitschudden.

    Dan de zachte grote en kleine bezem met dezelfde borstel schoon kammen en alles is schoon !

  2. 🐐 Ingrid

    Goedkoper is het zeker, om spullen te lenen in plaats van ze zelf te kopen. Maar wie leent die spullen dan uit? Degene die het wel koopt natuurlijk. Die betaalt de aanschaf, het onderhoud, en zit met de versleten spullen na veelvuldig gebruik door anderen. Als de spullen al terugkomen.

  3. 🐐 leukegeit

    Hoi Ingrid. Uiteraard is er iemand die de spullen heeft gekocht, maar als jij spullen van iemand anders hebt geleend, dan kunnen zij vast en zeker ook weleens iets van jou lenen. Zo besparen jullie beide! 🙂

  4. 🐐 Ingrid

    Ik ben gestopt met uitlenen, omdat de leners altijd degenen zijn die zelf nooit iets uitlenen.

    Zelf maken is weer wel een goed idee. Maar “een dweil in elkaar klussen, dat gaat natuurlijk een beetje lastig” ???

    Dat is juist 1 van de eerste dingen die je doet als je weinig geld hebt of geen zin meer allerlei overbodige troep te kopen. Een oud weatshirt wil niemand meer dragen. Weggeven of verkopen? Dat kan echt niet. Knip het in stukken en maak van voorkant en achterkant een dweil of poetslap. De mouwen worden ovenwanten.

    Het is echt makkelijk te doen, die dweil zelf maken. Zo bespaar je niet alleen een paar euro, maar je hoeft weer een keer minder in de rij voor de kassa te staan en je hebt minder vuilnis te sjouwen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate