Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Huishouden een kinderspel – 8 creatieve ideeën voor behulpzame kinderen

De wereld om een kind heen begint van heel klein, naar steeds groter. De eerste jaren brengen kinderen dan ook veel tijd thuis door. Later komt daar de opvang, speelzaal, familie, vrienden etc. bij. Maar wat valt er toch veel te leren die eerste jaren thuis. Bekijk onze 8 creatieve ideeën om je kinderen mee te laten helpen in huis!

🐐 Dit artikel is geschreven door Kérima.

Blije gezichten en succes gegarandeerd

Een huishouden, daar zijn al zoveel interessante activiteiten aan de gang. Een kind neemt alles in zich op, zo ook het huishouden en alle huishoudelijke taken die er om zich heen gebeuren. Daar hoef je niets voor te doen, dat gebeurt gewoon.

Hoe georganiseerder je zelf in deze periode bent, hoe meer een kind daar later van profiteert. Ook komt een kind op een positieve manier in aanraking met de huishoudelijke taken als jij daar zelf plezier aan beleeft. Iets ‘moeten’ doen geeft bij ons al resistentie, bij kinderen al helemaal. Het zal toch moeten gebeuren, dan kun je het maar beter de leuke kanten ervan zien.

Als je het nog een creatieve draai geeft, heb je een grote kans dat je op medewerking van je kind kan rekenen. Gezellig, zo samen activiteiten ondernemen!

1. Sokken­memorie

Zoek alle sokken in huis die je kunt vinden en gooi ze op een hoop. Ja, ook die sokken die al lang geen partner hebben gezien, wie weet bloeit er iets moois op met zoveel sokken. Motiveer zoveel mogelijk mensen in huis, hoe meer spelers, hoe leuker. Zoek de paren bij elkaar, de speler met de meeste paren, heeft gewonnen.

Mochten er nu toch nog sokken overblijven, maak dan een eenzame­ sokken­mand en gooi deze de volgende keer er weer bij.

2. Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Op kinderhoogte zie je vaak handafdrukken (en soms ondefinieerbare substanties) op de ramen zitten. Volwassenen kijken eroverheen, maar voor een kind wordt het steeds lastiger de buitenwereld helder te zien.

Twee doekjes en een plantenspuit maken daar een eind aan. Op je knieën naast je kind en doe eerst voor hoe je het raam maakt en laat het kind dit overnemen. Het verschil is duidelijk te zien en hij zal zich steeds meer bewust worden van het schoonhouden van de ramen.

3. Zandloperrace

Bezoek dat onverwachts over een uur op de stoep zal staan? Deel dit met de kinderen en ook dat het voor je belangrijk is, een opgeruimd en warm welkom te creëren. Zet een zandloper, telefoon, wekker of iets anders dat veel herrie maakt als de tijd is verstreken, hoe meer herrie, hoe gemotiveerder de kinderen. In die tijd krijgen jullie met z’n allen veel voor elkaar!

4. Restaurantje spelen in eigen huis

Uit eten in eigen huis. De kinderen eens zelf de tafel laten dekken, geheel naar eigen indeling. Wel ruim op tijd deze taak doorgeven, zodat het kind alle tijd neemt om zijn creativiteit te uiten. Kan het kind al schrijven? Laat hem of haar dan eens naamkaartjes schrijven en zitplaatsen bepalen, ook leuk als je bezoek blijft eten.

5. Kok

Laat je kinderen eens helemaal los in de keuken. Jonge kinderen kunnen best een lekkere lunch verzorgen. Zorg voor voldoende heerlijke groenten, fruit, zaden en noten, en er komt een verrassend lekkere salade op tafel. Of een tafel vol met gesneden rauwkost, heerlijk én gezond.

Oudere kinderen kunnen (onder jouw toezicht) steeds ingewikkeldere recepten bereiden. Zelf een recept uitzoeken, boodschappenlijst maken, ingrediënten in huis halen, afmeten, koken, daar komt nog veel bij kijken wat een kind indirect leert.

En wat een betrokkenheid bij het eten! Wedden dat die moeilijke eter ineens zijn eigen pompoensoep tot de laatste druppel opeet?

6. Geheime codes wegboenen

Wel eens een vloer door kinderen gebruikt van dichtbij bekeken? Reuze interessant! De mooiste vormen zijn er te vinden in de vlekken. Ga met de kinderen op zoek en deel jullie ontdekte geheime codes met elkaar. Neem wel meteen voor iedereen een doekje mee en een plantenspuit.

Eventueel een camera om de mooiste vormen vast te leggen. De hartjes zijn mijn persoonlijke favoriet, bijna zonde ze weg te boenen!

7. Afwas

Knoeien met water, sop op je handen zien, met een magische borstel harde pastasaus van een bord af toveren, het heeft al een natuurlijke aantrekkingskracht op kinderen. Eigenlijk hoef je alleen de spullen klaar te zetten (denk ook aan een dweil op de vloer).

Bang dat je servies uitgedund wordt? Een kind zal automatisch voorzichtiger omgaan met servies dat breekbaar is in plaats van plastic. En breekt er per ongeluk toch iets, dan is het kind weer een ervaring rijker. Je kunt ook ervoor kiezen om uit hergebruikte (groente)potten te drinken. Niet erg als het breekt en een kind kan de (af)was doen!

8. Speurtocht

Stel woensdagmiddag, er zijn 4 vriendjes komen spelen, of 3, of 2 of soms kan zelfs 1 kind het voor elkaar krijgen. De vloer is niet meer zichtbaar! Puzzels, auto’s, poppen – overal ligt wel iets. Waar moet je nu beginnen vraag je je af. Dit vraagt het kind zich nog meer af.

Geef je kind duidelijk afgebakende opdrachten als het de weg kwijt is. Organiseer een speurtocht! “Zoek eens alles van de poppen bij elkaar” of “Alles dat blauw is, terug in de kast” of “Alles van hout terug op z’n plek”. Totdat alles opgeruimd is.

Is dit iets terugkerend in jullie huishouden? Maak kaartjes en zo kan je kind zijn eigen volgorde kiezen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate