Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Simpele en effectieve dorpse huishoud oplossingen

Mijn kinderen zitten op een klein schooltje in een agrarisch dorpje. Simpel en back to basic. Uiteraard komt het taal­ en wiskunde programma aan bod, maar het dagelijks leven is hier net zo belangrijk. Net als de simpele en effectieve oplossingen in het huishouden.

🐐 Dit artikel is geschreven door Kérima.

Druiven en olijven plukken

Regelmatig worden er uitstapjes gemaakt. Het begin van het schooljaar in september, is het natuurlijk meteen druiven plukken met de hele school. Een paar maanden later olijven, het voorjaar is er de schooltuin rijk gevuld, en tussendoor komen ouders vertellen over ‘hun’ amandelen, walnoten, kippen, pruimen, geitenkaas, vijgen en allerlei ander lekkers van eigen bodem. Zo normaal.

Rijst als lijm gebruiken

Kinderen krijgen ook de mogelijkheid zelf te koken en bakken. Dat moet natuurlijk allemaal geproefd worden. Zelfs witte wijn wordt gebruikt in de kleuterschool! Daar stond ik eerst wel van te kijken, maar zo’n lokaal product, dat is traditie, dat is hier normaal. Hagelslag op brood, dààr stonden heel wat Fransen pas van te kijken! Het is allemaal zo relatief.

Op een avond, was mijn oudste dochter aan het knutselen toen ze ineens vroeg: “màm, mag ik wat rijst?”

“we gaan zo eten, maak je eerst je knutselwerk af?”

“ja, daarvoor heb ik juist rijst nodig, ik moet dit er nog opplakken, maar ik heb geen lijm meer.”

Hier wilde ik wel meer van weten.

Het bleek dat als op school de lijm op is, ze zelf nieuwe maken! Gewoon, natuurlijk. Van rijst. Dus ik het internet afspeuren, en inderdaad, het recept wat mijn dochter me leerde, kwam ik tegen.

Dorpse simpele effectiviteit

Lang niet alleen de school werkt op deze manier. Het hele dorp ademt simpelheid uit, heerlijk ontnuchterend. Lokale mensen hebben helemaal geen hoogtechnologische oplossingen nodig.

Voor elk huishoudelijk probleem zijn meerdere oplossingen, het is maar net welke kant je zelf op wil om een oplossing te vinden.

  • Onuitgenodigde knaagdieren in huis? Hoezo gif, je hebt toch een kat?! Neem nog een kat desnoods.
  • Buurvrouw jarig? Hoezo op zoek naar een cadeau in de winkel? Die pruimenboom gaf zoveel, daar is voor het hele jaar weggeef­potten­jam van gemaakt.
  • Onkruid op je terrein? Waarvoor gif spuiten? De schapenhoederbuurman laat er grààg z’n schapen grazen.
  • Even wat minder weerstand in de herfst? Een lekkere boswandeling om rozenbottels te plukken, vol vitamine C.
  • De kippen hebben luizen? Wàt voor chemisch poeder zoek je? Nee, joh, gewoon wat lavendelspray op doen. Hang er meteen een bosje lavendel in, dan komen ze niet terug.
  • Samen lunchen? Iedereen neemt gewoon iets zelfgemaakt mee.
  • Dure biologische eieren uit de supermarkt? De buren hebben ook kippen, ze verkopen graag wat eitjes. Zelfde geldt voor een krop sla.
  • Gebruik je veel eieren? Bouw een hok van restafval, kippen houden is zo makkelijk!

Er zit nog zoveel rijkdom verscholen in deze simpelheid. Inmiddels heb ik geleerd lokaal oplossingen te vinden en niet meteen internet af te speuren om vervolgens op zoek te moeten naar een specifiek commercieel product. Veel effectieve oplossingen zijn in en om het huis te vinden, net als het al decennia lang het geval was in zo’n dorpje.

Mijn problemen in het huishouden waar ik tegenaan loop zijn niet nieuw, oplossingen zijn er ook altijd al geweest. Ook (of moet ik zeggen juist) van vόόr de grote reclamemarketinginvasie.

Recept om lijm van rijst te maken:

  1. Zet ongeveer 330 ml water op het vuur met daarin 200 gram rijst of rijstmeel. Laat dit een tijd op een laag vuurtje pruttelen. Rijst dat al een keer gekookt is, kan ook gebruikt worden, handig als er restjes over zijn bijvoorbeeld.
  2. Laat deze rijst flink doorkoken met voldoende water (bijvullen indien nodig), het zetmeel dat van nature in de rijst aanwezig is, krijgt zo de kans om in het water op te lossen. Dit water wordt steeds meer troebel en iets dikker.
  3. De ingedikte brei kan dan gefilterd worden, de vloeistof af laten koelen en op een koele plaats bewaren in een (jam)pot die afgesloten kan worden.
  4. De vele mooie knutsels kunnen vervolgens gemaakt worden!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Jan

    Rijstlijm??? Nog nooit van gehoord. Dat ga ik zeker eens uitproberen!

  2. 🐐 Gastouder Bimbambom

    Lijm van rijst: wat een geweldig idee! Ik probeer zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken in mijn kinderopvang bedrijfje, nu kunnen we ook lekker knutselen zonder chemische troep. Is er ook een manier om zelf (biologische) verf te maken?

  3. 🐐 Eva

    Met Brinta kan het ook, is weer iets duurder….

  4. 🐐 Edwin

    Een Elektrische kachel verbruikt 2 K watt per uur is 0,50 cent. Mijn Oplossing investeer in een goede zuiver petroleum kachel. van af 130 € Ik gebruik dit ook . Bevalt Prima . Als je vragen hebt e mail me maar .

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate