Overzicht van duurzame schoonmaakmiddelen

Overzicht van duurzame schoonmaakmiddelen

In dit artikel geven we je een overzicht van onze 7 favoriete duurzame merken die schoonmaakmiddelen op de markt hebben gebracht. En dat allemaal voor een betere wereld. :) Wat is jouw favoriete eco merk?

Zelf schoonmaakmiddelen maken is nóg duurzamer

De meest duurzame schoonmaakmiddelen zijn vast en zeker de producten die we zelf maken. Hoe dat komt? Onder andere doordat de meeste schoonmaakmiddelen voor het overgrote deel uit water bestaat en we zelf zo goed als geen giftige ingrediënten in de winkel kunnen kopen.

Duurzame schoonmaakmiddelen die we regelmatig zelf maken:

Zo is het echt niet nodig om je toilet met bleek schoon te maken – zelfs Milieucentraal zegt het 😉. Er zijn genoeg duurzame alternatieven om je huis, kleding en jezelf schoon te maken.

Overzicht van duurzame merken

Heb je geen zin om zelf deze duurzame schoonmaakmiddelen te maken? Geen probleem, wij meestal ook niet. Vandaar dit overzicht van zeven duurzame merken met schoonmaakmiddelen die je naar hartelust kunt gebruiken. En ze ruiken allemaal nog lekker ook. 🌸

1. Schoonmaakmiddelen van Ecover

Laten we beginnen met Ecover – één van de meest bekende eco merken op het gebied van schoonmaken. Ecover is het eerste duurzame schoonmaakmerk waar we jaren geleden mee in aanmerking kwamen.

Ecover is begonnen met slechts een handjevol soorten schoonmaakmiddelen, inmiddels kent het een brede lijn aan duurzame schoonmaakmiddelen. Later dit jaar komen ze zelfs met een fles op de markt, gemaakt van 50% plastic uit de oceaan en 50% gerecycled plastic. 🎉

Meer over Ecover…

2. Method schoonmaakmiddelen – people against dirty

Met hun aantrekkelijke, vrolijke verpakkingen springt het eco schoonmaakmerk Method er echt tussenuit in de winkels. Method gebruikt geen chemische, giftige cocktails maar ingrediënten van planten. En van planten wordt iedereen vrolijk toch?

Alle flessen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic, we zijn benieuwd wanneer ze net als Ecover met oceaan plastic flessen op de markt gaan komen.

Meer over Method…

3. Marcel’s Green Soap

Met geuren van kardemom, lavendel, radijs en sandalwood is Marcel’s Green Soap één van de meest lekker ruikende schoonmaakmiddelen in dit rijtje. De verpakkingen van Marcel’s Green Soap zijn voor 99% biologisch afbreekbaar.

Marcel’s Green Soap is ontstaan met de onprettige gedachte dat het gootsteenkastje van oprichter Marcel vol stond met agressieve, chemische spullen waar de wereld niet bepaald schoner van wordt.

Bekijk de producten van Marcel’s Green Soap…

4. Eco schoonmaakmerk Klok

Duurzaam schoonmaken is niet alleen beter voor de wereld, maar ook voor jezelf. Zoals het Nederlandse merk Klok zelf aangeeft zijn hun schoonmaakmiddelen zo samengesteld dat ook de huid optimaal wordt gerespecteerd.

Wist je trouwens dat Zeepfabriek De Klok inmiddels al meer dan 100 jaar bestaat? Het uitgebreide assortiment van Klok zorgt er voor dat geen enkele plek in het huishouden in het ongewis blijft. Een fijne gedachte. 🙂

Bekijk de producten van Klok…

5. Duurzame merk Ecodoo

Van keukenrollen tot wasmiddelen – het Franse merk Ecodoo kent een breed assortiment ecologische producten. Het volledige assortiment van ecologische producten is gemaakt van biologisch afbreekbare grondstoffen. Vrij van petroleum, kleurstoffen en synthetische parfum.

Bekijk meer Ecodoo producten…

6. Wasballen van Ecozone

Ecozone heeft als doel dat we met z’n allen minder energie verbruiken, minder vervuilen en minder water gebruiken bij het schoonmaken of wassen. Waarschijnlijk ken je Ecozone van hun wasballen.

In een test van Tros Radar was te zien dat deze wasbollen van Ecozone daadwerkelijk hetzelfde effect op water hebben als regulier wasmiddel. Goed moment om eens uit te proberen. 🙂

Bekijk de wasballen van Ecozone…

7. Seepje – de schillen doen het werk

Met de slogan laat de natuur je was doen doet Seepje ook wat het belooft. In de verpakking zitten Sapindus mukorossi vruchten die in overvloed groeien aan bomen in- en rondom het Himalaya gebergte.

De schillen van deze vruchten bevatten een natuurlijke vorm van zeep. Zodra deze schillen in de wasmachine in aanraking komen met water, wordt dit zeep spontaan vrijgelaten. De bacteriën zullen verdwijnen en je was gaat er weer heerlijk van ruiken. Een duurzaam wasmiddel zonder chemische middelen.

Bekijk de duurzame producten van Seepje…


Dit zijn wat ons betreft de meest bekende merken met duurzame schoonmiddelen in hun assortiment. Er bestaan natuurlijk nog een helemaal andere duurzame merken op schoonmaakgebied. Laat zeker in een reactie achter wat jouw favoriete merk is en waarom je voor dit merk kiest. Daar zijn we heel benieuwd naar! 🙂

9 reacties

 1. marc
  09-10-2017

  Effectieve micro=organismen (EM) zijn fantastisch, ook om schoon mee te maken

 2. Elly
  09-10-2017

  Ik ben erg fan van “A good clean naturally” momenteel voor een prikkie te koop bij de Action.

 3. Marianne
  10-10-2017

  Ben fan van Feem afkomstig uit Belgie

 4. Vera
  10-10-2017

  Hoe duurzaam is een wasmiddel dat vanuit het Himalayagebied wordt geïmporteerd?

 5. Nicole
  10-10-2017

  Ecover

 6. Maja
  10-10-2017

  Ik gebruik al 15 jaar Ha-Ra! Werkt super, één fles voor het hele huishouden. Zuinig in gebruik 2 druppels op een emmertje water. Is natuurlijk en voor 99% biologische afbreekbaar. Ik heb sinds ik dit gebruik ook geen last meer van schoonmaak eczeem aan mijn handen. En de fles is navulbaar, dus minder afval!

 7. Corry
  10-10-2017

  Ik ben zeer tevreden over Marcel’s Greensoap
  Is voor vele doeleinde bruikbaar-ruikt erg lekker.

 8. Alinda
  16-10-2017

  Ik ben erg fan van de producten van Lilly’s Ecoclean!

 9. Michele
  23-10-2017

  Leuk idee voor dit artikel. Ik was laatst bij een inspirerende lezing van Gunther Pauli, de oprichter van Ecover. Van hem begreep ik dat Ecover helaas eigenlijk helemaal niet zo duurzaam is, omdat ze veel gebruik maken van palmolie en er dus bossen voor gekapt worden. Volgens mij kun je hele leuke zelfmaakmiddelen creëren met o.a. bakingsoda, citroen, appelazijn, schoonmaakazijn, etherische oliën. Pinterest heeft genoeg ideeën. Op de bucketlist voor de winter om daar eens mee te experimenteren.

Laat een reactie achter

© 2017, Stofzuigerzen. Alle rechten voorbehouden.

Gratis eboek om je huis schoon & opgeruimd te houden (+ handig schoonmaakrooster)

Tijd besparen in het huishouden? Download dan nu ons gratis eBoek, plus handig schoonmaakrooster.
Meer dan 30.000 Stofzuigerfans gingen je voor!

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.