Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hallo lekker cake recept – simpel en goedkoop

Als je een verjaardag hebt of gewoon gasten krijgt wil je ze graag wat lekkers aanbieden bij de koffie. Cake is hier vaak wel het antwoord op. Je kunt er eindeloos mee variëren en het is nog betaalbaar ook. Daarnaast is het erg simpel en leuk om te doen. Je huis ruikt dan ook meteen helemaal lekker naar zelfgebakken cake. Als dat geen vriendelijk welkom is?

🐐 Dit artikel is geschreven door Jolanda.

5 basis ingrediënten, that’s all

Je hebt voor een cake maar 5 ingrediënten nodig. Bloem, boter, suiker, zout en eieren, that’s it.

De meeste ingrediënten heb je vaak zelfs al in huis. Geen rare fratsen dus. Daarnaast kun je eindeloos variëren met dingen toevoegen die jij lekker vindt voor de meest lekkere cake recepten. Denk hierbij aan kokos, citroenrasp en citroensap, jam, chocolade, rozijnen, kaneel en appel etc. Ook kun je eventueel een zakje vanillesuiker toevoegen, voor net die extra smaak.

Lekker cake recept

Je hebt nodig:

  • 200 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • Snufje zout
  • Bakblik
  • Handmixer of garde.

& zo maak je de cake:

  1. Het werkt het fijnste als je de boter even een tijdje zacht laat worden.
  2. Verwarm de oven vast voor op 175 graden. Meng ondertussen de boter, suiker en zout tot een romig mengsel.
  3. Voeg hierna 1 voor 1 de eieren toe en mix het tot een glad mengsel.
  4. Vervolgens voeg je de bloem beetje bij beetje toe aan het beslag en blijf dit goed mixen tot het een glad beslag is.
  5. Vet de bakvorm in, doe er hierna iets bloem in. Door in de bakvorm een beetje bloem te doen komt de cake er beter uit als deze klaar is.
  6. Doe het beslag in de bakvorm en bak de cake in ongeveer 1 uur gaar op 175 graden. Met een satéprikker kun je controleren of de cake gaar is.
  7. Na het bakken stort je de cake op een rooster.

Nu komt het moeilijkste…. de cake volledig laten afkoelen. Eet smakelijk!

Is deze cake budgetproof?

Wat zijn dan ongeveer de kosten?

  • 250 gram ongezouten roomboter kost ongeveer 1,00 euro
  • 1 kilo bloem kost ongeveer 40 cent
  • 1 kilo suiker kost ongeveer 1 euro
  • 1 doos van 10 eieren kost ongeveer 1,60 euro
  • Samen kost het dus ongeveer 4 euro

Het ligt er natuurlijk aan bij welke winkel je dit haalt. Voor dit rekenvoorbeeld ben ik uitgegaan van de Lidl waar ik vaak naartoe ga. Met deze ingrediënten (je koopt immers geen halve pakjes) kun je in ieder geval één cake maken. Als je er nog eens drie pakjes roomboter bij haalt kun je zelfs al 5 cakes maken voor zo’n 7 euro!

Uit één cake kun je vaak rond de 14 plakken halen. Voor een gemiddelde vlaai betaal je vaak al rond de 10 euro. Dit is dan voor 10 – 12 personen. Tel uit je winst – daar kan vast nog wel een toefje slagroom vanaf.

Je kunt trouwens ook cakemix kopen. Maar daar moet je vaak alsnog suiker, eieren en boter bij toevoegen. Dan kun je net zo goed bloem gebruiken. Er zijn ook varianten waar je alleen maar water hoeft toe te voegen, maar daar zitten vooral die vervelende E-nummertjes in de ingrediëntenlijst…

Kant-en-klare cake vs. home made

Je kunt ook kant en klare cake kopen bij de supermarkt. Maar really… heb je ooit een cake gehad die ECHT lekker was? Met het maken van een cake ben je niet lang bezig. Je huis ruikt er lekker door en je bepaalt zelf welke smaak je maakt door dingen aan het beslag toe te voegen. De meeste mensen vinden het ook leuk als je zelf moeite voor ze doet. En had ik al gezegd dat het gewoon erg lekker smaakt?

Cupcakes

Naast een grote cake kun je natuurlijk ook cupcakes maken (check de video!). Staat altijd lekker feestelijk. Hier ben je dan wel extra papieren cupcake vormen voor nodig. Maar die kun je vaak bij een Action of Xenos goedkoop scoren.

Invriezen

Je kunt in één keer veel cake maken als je over een ruime vriezer beschikt. Of als je van te voren al weet wanneer je de cake nodig bent en dan geen tijd hebt om een cake te maken. Je kunt een cake namelijk gewoon invriezen. Een halve dag van te voren uit de vriezer trekken en serveren maar. De cake blijft namelijk net zo lekker. Je moet de cake, nadat je deze uit de vriezer hebt gehaald, niet nog halve week laten staan. Maar gewoon meteen opeten!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

8 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 T.Sunier

    Cake is lekker, je kunt, met wat handigheid, veel variëren, maar ik vind dat je wèl te licht over het maken ervan praat.
    Het gebak rijst in de oven, in dit recept slechts door de eieren en als dat proces verstoord wordt, komt het niet meer goed.
    Het kan wèl, alleen met deze ingrediënten maar dan moet je toch echt wel zorgvuldig te werk gaan. Voor de hobbykok is het veel en veel gemakkelijker om de bloem te mengen met bakpoeder of om zelfrijzend bakmeel te gebruiken ipv bloem.
    Van een professional weet ik: zover het de boter en de eieren betreft mag je goed klutsen, het is eigenlijk zelfs de bedoeling dat er geen suikerkristallen meer in het beslag aanwezig zijn, dus dat de suiker opgelost is. Daarom gebruik je ook het beste basterdsuiker en zeggen de banketbakkers, alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn, vooral ook de eieren anders mengt het erg slecht.
    Ga je eenmaal het (gezeefde meel toevoegen, dan mag er zeker niet meer geklutst of gemixt worden, maar moet het meel (dat gezeefd wordt om het luchtiger te maken), rustig door het ei-suiker-botermengsel geschept worden. Beslist niet langer meer roeren dan strikt noodzakelijk! het hoeft echt niet een super glad beslag te zijn, zoals je dat wel wilt bij brood of pannekoeken. En dan zo snel mogelijk in de lauwe oven, zachtjes aan, gentle please!
    Regel 2: Doe de ovendeur zeker niet open vóór het eerste halfuur verstreken is en daarna alleen heel voorzichtig; tocht kan desastreus zijn en ook ruw naar voren schuiven van de vorm.
    Ik denk dat iemand die voor het eerst cake maakt, echt niet zonder bakpoeder of zelfrijzend bakmeel moet werken.
    Cupcakes zijn sowieso veel makkelijker, want die zijn al binnen het halfuur klaar en kunnen niet zo snel instorten.
    De verhoudingen van cakedeeg zijn overigens wel gemakkelijk te onthouden: een zelfde gewicht van de vier hoofdingrediënten (een ei weegt ongeveer 50 gram).En doe er alsjeblieft in ieder geval, met het snuf zout, een smaakje in, zoals vanille, citroen/sinaasappelrasp of iets kruidigs zoals cardamom of kaneel/ koekkruiden.
    Nog een laatste punt van discussie:
    Cake is een luxegebak met van ouds luxe ingrediënten als roomboter en eieren.
    Vlaai is in de basis een eenvoudig boers gebak van een rest brooddeeg en fruit van het seizoen.
    Als je weet hoe je met brooddeeg omgaat, is een vlaai een fluitje van een cent, goedkoop en er kan weinig mis gaan. (en ontzettend lekker)
    In Limburg eten ze het vaak als bv een middagboterham.

  2. 🐐 Grart

    Je kan cake ook perfect wecken.
    Vet daarvoor rechte weckbokalen (de opening moet dus even groot zijn dan de bodem, anders gaat de cake er niet uit)goed in zonder de rand te raken.
    Vul de bokalen tot iets boven de helft met cakebeslag.
    Bak tot de cake gaar is. Sluit dan de bokalen met sluitring, klemmetjes en deksel en laat ze een half uur zachtjes koken in een kookpot met water tot een paar cm onder de rand van de weckbokalen.
    Dan laten afkoelen. Voel even of de deksels goed vastgezogen zitten. Deze cake is maanden houdbaar!

  3. 🐐 Lydia

    Lief bedoeld Jolanda en ik waardeer je artikel. Ik maakte 40 jaar geleden al cakes, wel op de manier van T.Sunier. Natuurlijk ben ik geen jonkie meer(66 jaar) en voor de jonge vrouwen is het weer goed om er op te worden gewezen.
    Ik vind vlaai helemaal niet snobistisch vooral de kruimelvlaai vind ik heerlijk maar het ophemelen van cupcakes daarvan heb ik wel een beetje genoeg. Was vroeger om te trakteren op school en dan versieren.Was veel werk en je wordt er nu mee om de oren geslagen of het de lekkerste gebakjes zijn die er bestaan. Het is een hype. Leuk om dus met kinderen te doen.
    Schrijf vooral nog eens een leuk artikel en trek je niets aan van oude taarten.
    Vriendelijke groet
    Lydia

  4. 🐐 Carolina

    Eerlijk gezegd vind ik dat je bij de kosten ook het energieverbruik mee moet nemen. Bij een grote/oude oven kan dat flink oplopen. Mijn oplossing: grote oven alleen aan als er veel tegelijk klaargemaakt kan worden. Anders klein bakoventje gebruiken. Verder prima en heerlijk recept!

  5. 🐐 Tamara Sunier

    Zeg Grart,
    Leg dat eens beter uit:
    BAKKEN in een weckpot?
    Je bedoelt toch niet dat je een glazen pot in de oven zet? Gaat dat goed? Geen scherven?

  6. 🐐 Veronica

    Er zijn wel meer en goedkopere leuke recepten. Bijvoorbeeld Limburgse knapkoek, waar maar 1 ei in moet en minder boter en suiker naar verhouding. Overheerlijk, vers uit de oven. En ook duidelijk dat je de moeite hebt gedaan om het zelf te bakken: Even googelen. Veel recepten geven een hoeveelheid met 500 gram bloem, maar dat kan je gewoon halveren. Hoeft ook maar 20 minuten in de oven dus scheelt het in energiekosten. 1 ei, 125 gram suiker, 125 gram boter, 250 gram meel zijn ongeveer de benodigde hoeveelheden. Per recept varieert dit iets. Dus voor onder de 1,25 ben je klaar en hebt dan ruim een pond koek.

  7. 🐐 Rob

    Ha ha, Maar een plakje cake is nog geen stuk vlaai! Net zoals een skoda geen audi is, en die komen nog wel van dezelfde stal (VW). Overigens kun je bij de supermarkt al smakelijke eenvoudige vlaaien krijgen voor rond de 5 euro. En ja, ik kom uit Limburg en ben dus bevooroordeeld, of moet ik in dit geval zeggen bevoorrecht 😉

  8. 🐐 Dionne

    Het is een heel lekker recept en niet moeilijk te maken (zoals sommige mensen hier zeggen)

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate