Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Brood bakken zonder te kneden

Brood bakken waar je nauwelijks tijd en energie in hoeft te steken. Dat was het doel - en is gelukt. Bekijk het stap voor stap recept om brood te bakken.

🐐 Dit artikel is geschreven door Veronique.

Brood bakken met weinig gist

Dit recept om brood te bakken bevat weinig gist en heeft een dag nodig om te rijzen. Op deze manier krijgen wilde gisten en melkzuurbacteriën alle kans om zich te ontwikkelen. Door dit fermentatieproces ontstaat natuurdesem. Toch is dit geen zuur brood. Door het langere rijzen van het brood vindt als het ware een voorverteringsproces plaats, dat het brood veel lichter verteerbaar maakt en tot een dag of drie houdbaar.

Bij het bakken van dit brood hoef je van tevoren niet te kneden. Dit recept is zonder broodverbetermiddelen – alleen water, meel, gist en zout. En is erg goedkoop om te maken. Exclusief elektra al vanaf 25 cent voor een groot brood. Maar zelfs een biologisch meergranenbrood kost inclusief elektra maar een kwart van de winkelprijs.

Basisrecept voor witbrood

Dit recept is voor een witbrood. Je kunt tot maximaal de helft vervangen door volkorenmeel of andere meelsoorten zoals rogge of spelt. Gebruik je componenten in het deeg waar helemaal geen gluten in zitten zoals havermeel of boekweitmeel of zaden of pitten dan daarvan niet meer dan 50 gram gebruiken. Hoe meer volkoren hoe compacter je brood.

Je kunt eventueel één of twee theelepels suiker of honing en een of twee theelepels appelazijn of wijnazijn toevoegen, dat maakt het volkorenbrood minder compact.

BELANGRIJK: gebruik een zakje gedroogde gist die niet weken open heeft gestaan en die niet over de datum is. Test daarnaast of je oven daadwerkelijk minimaal 225 graden haalt. Bij temperaturen eronder is een goed resultaat niet te bereiken.

Totale bereidingsduur: zo’n 5 minuten – rijstijden en baktijd uiteraard niet meegerekend. 🙂

Brood bakken voorbereiden – dag 1

Zet alle benodigdheden klaar. Dit heb je allemaal nodig om brood te bakken:

  • 1 theelepel gedroogde gist (of gebruik ca. 50 gram zuurdesemstarter)
  • 600 gram bloem
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 400 ml kraanwater op kamertemperatuur
  • optioneel: verschillende zaden
  • grote kom met deksel (of plastic folie)
  • deeghaak of pollepel met gat

Van de hoeveelheid deeg die we gaan maken, kun je twee kleine broden bakken van ca. 450 gram of één groot brood van zo’n 900 gram. Als je een klein huishouden hebt, gebruik dan de helft van het deeg en zet de rest afgesloten in de koelkast en gebruik dat binnen een week.

Voorbereiding:

  1. Doe de bloem in de kom, voeg een flinke theelepel grof zeezout toe en een afgestreken theelepel gist. Roer dat even door met de deeghaak of pollepel.
  2. Giet het water bij het bloemmengsel en roer tot de bloem is opgenomen en het een plukkerig deeg is (dat duurt maximaal een halve minuut).
  3. Dek de kom af met folie (laat een minuscuul kiertje open, zodat het koolzuurgas weg kan).
  4. Zet weg op kamertemperatuur of wat koeler (koeler geeft een betere smaak) voor 18 uur. Er is een marge van 12 tot 24 uur, dus veel flexibiliteit wanneer je kan bakken.

Wil je het brood eerder bakken? Zet het deeg dan warmer weg.
Wil je het brood later bakken? Zet het deeg dan koeler weg of zet de kom na zes uur in de koelkast waar je het kunt bewaren voor maximaal 7 dagen.

Dag 2 – het brood bakken

  1. Deze beschrijving is voor een klein broodje – gebruik hiervoor de helft van het deeg. De andere helft kun je terugzetten in de koelkast en binnen een week een tweede brood bakken. Wil je één groot brood bakken van al het deeg? Voeg in de laatste fase 5 tot 10 minuten extra aan de baktijd toe.
  2. Zet alle benodigdheden klaar: een gietijzeren pan met deksel en vuurvaste knop (de pan moet 250 graden aan kunnen), schone kom, bakpapier, spatel, kwastje, zaden, deegschraper en een grote plastic zak.
  3. Bekleed de mengkom met opgefrommeld bakpapier en strooi er wat zaden in. Bestrooi het werkblad met bloem en haal het deeg met de spatel uit de kom. Laat zo veel mogelijk lucht in het deeg zitten.
  4. Bestrooi het deeg licht met bloem en vouw het deeg voorzichtig een aantal keren naar binnen. Deel het deeg doormidden en doe de ene helft terug in de kom en in de koeling.
  5. Trek het deeg voorzichtig uit tot een rechthoekige lap. Vouw het deeg twee keer in de lengte en één keer in de breedte. Pak dan het deeg op, met de vouw naar beneden. Trek een aantal keren met je handen het deeg naar beneden terwijl je de deegbal in je handen ronddraait. De bedoeling is dat er op de bovenkant spanning komt.
  6. Leg de deegbal in de kom met de nette kant boven. Bestrijk de bovenkant met wat water en strooi er een handje zaden of pitten over. Doe de kom in een grote plastic zak en laat het brood op kamertemperatuur één uur rijzen.
  7. Verwarm de oven en de gietijzeren pan voor op 250 graden. Bestuif het brood met wat meel en snijd het in en laat het met papier en al voorzichtig in de gloeiend hete pan zakken. Doe de deksel op de pan en bak het brood met deksel in de pan af in 30 minuten. Het brood zal in de oven nog een heel stuk rijzen dus geen zorg als het van tevoren nog niet dubbel zo groot is.
  8. Haal na 30 minuten de deksel van de pan en laat het brood nog 10-15 minuten zonder deksel bakken. Haal het brood hierna uit de pan en laat het een uur afkoelen op een rooster.

Tip: Wil je er zeker van zijn dat het brood gaar is, gebruik dan een vleesthermometer. Als het brood niet heter van binnen is dan 90 graden, laat het dan nog 5 minuten extra in de oven staan. Ideaal is ongeveer 93 graden.

Je kunt dit brood ook bakken in een licht ingevette broodbakvorm (zoals deze). Voor een standaard vorm heb je het hele recept nodig. In dat geval laat je het brood rijzen in de bakvorm en zet deze in een voorverwarmde oven van 225 graden in 35-50 minuten (verschilt per oven).

Heb jij zelf al eens brood gebakken? Laat dit weten in een reactie hieronder. We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen hiermee.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

21 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Jane

    Broodbakken is heerlijk zen als je een dagje thuis bent. Je kunt het ook tussendoor doen. En het is heel eenvoudig. Voor mij heel goed omdat je met simpele producten werkt. En het huis ruikt er lekker door. Ik heb gister ook speltmeel voor brood van een voordelige supermarkt gebruikt.

  2. 🐐 Billy

    Hoi Jane, zo zien wij het ook. Heerlijk even een momentje voor jezelf en het huis ruikt heerlijk als het brood gebakken wordt in de oven. 🙂

  3. 🐐 elizabeth

    deze ga ik echt eens uitproberen.Ik kan namelijk door functiebeperking van een hand niet goed kneden. Meteen even opgeslagen bij mijn favourieten.

  4. 🐐 h

    fijn recept, weinig werk, weinig extra ingredienten, top, fijn voor op de camping, waar ik het dan doe in een DO, (dutch-oven)

  5. 🐐 Jeanne van de Ven

    Ik ga dit zeker proberen ik heb een broodbakmachine maar ik vind dat brood te vast , dus dit brood in de pan dat lijkt me wel wat en ook makkelijk.
    Ik hou je op de hoogte oke doei.

  6. 🐐 Billy

    We zijn benieuwd Jeanne of het brood gebakken in de pan de voorkeur gaat hebben t.o.v. je broodbakmachine. We horen het graag! 🙂

  7. 🐐 Rinske

    Dag allemaal, omdat ik hier in Zweden mijn eigen brood bak ( zweeds brood is erg zoet) en daarvoor de broodmachine gebruik, leek me dit voor de variatie wel leuk. Brood lijkt goed gelukt, is nog te warm om aan te snijden. 1 minpuntje: het bakpapier blijft aan de onderkant van het brood plakken. Papier invetten of met bloem bestuiven?

  8. 🐐 Vroon

    Rinske. Dat plakken kan komen doordat je deeg toch iets te nat is geweest. Probeer het de volgende keer eventueel met 20 ml. minder water. Een andere reden kan zijn dat je oven de temperatuur niet haalt, of dat hij langzamer opwarmt. Als je het broodje in een pan doet die niet loeiheet is gaat het papier ook plakken. In dat geval moet je langer voorverwarmen en de pan moet dus ook mee voorverwarmd. Vandaar ook de raad om de temperatuur met oventhermometer te controleren.

  9. 🐐 Kurt

    Wij gebruiken een gelijkaardige manier van broodbakken sinds een tijdje.
    Heerlijk van smaak en lekker krokant. En vooral … het kost geen tijd en moeite.
    Ik ben alleen nog op zoek naar een rechthoekige “Dutch oven” / gietijzeren pan om het brood in te bakken i.p.v. een rond. Zo kunnen we hopelijk 2 broden tegelijk bakken. Heeft iemand een idee of deze bestaan en waar je deze kan kopen?

  10. 🐐 ellie

    heb je voor volkorenbrood dezelfde ingrediënten nodig als voor het gewone brood zoals hierboven beschreven

  11. 🐐 Trudie

    Heerlijk brood!
    Al een paar keer gemaakt!
    Houden we erin hier!?
    Heb je nog een recept van mueslibollen?

  12. 🐐 Bianca

    Hoi. Heerlijk hoor zelf brood bakken alleen … ik vond dat er weinig of tot geen smaak aan zat. Zijn er nog andere dingen die je er door kan doen voor meer smaak ? Nu heb ik hier ook al deeg die eigenlijk kant en klaar is .. zou het daar ook mee lukken ??

  13. 🐐 Dylano

    Ik heb dit brood gebakken maar de korst was keihard en het brood was ook niet echt luchtig het leek wel een steen waar zou dit nu aan liggen?

  14. 🐐 jolanda

    Kan dit brood ook gebakken worden in een hete lucht oven?

  15. 🐐 Krista

    Ik heb je recept gevolgd, met als variatie 400g bloem en 200g tarwemeel. Ook heb ik een handje zonnepitten toegevoegd en die ook als garnering gebruikt. Het is heerlijk geworden! Knapperig, luchtig en heel mooi van kleur. Zo handig dat ik nu nog deeg overheb om een nieuwe te bakken. Echt een heel handig recept, en zo goedkoop. Bedankt!! 🙂

  16. 🐐 Saske

    Lekker brood! Het is voor mij het eerste brood in mijn nieuwe oven en ik ben heel tevreden.
    3/4 tarwebloem en 1/4 volkorenmeel gebruikt en een theelepel suiker en wijnazijn toegevoegd. Goede korst, mooie structuur, ik ga verder experimenteren met andere meelsoorten.
    Bedankt! 😀

  17. 🐐 annelie

    kan ik ook krenten of rozijnen toevoegen voor een krenten brood te maken
    grt annele

  18. 🐐 Hannah

    Ons derde brood zit nu in de laatste tien minuten in de oven, dit is ‘gewoon’ volkoren met havermout, gisteren hebben we met rozijnen en kaneel en noten gebakken en eergisteren met cruesli en volkorenmeel en havermout. Witbrood vind ik niet spannend haha. Vanavond weer deeg maken en dan grotere hoeveelheid of twee verschillende soorten, want als de oven toch heet is kan ik net zo goed twee broden achter elkaar bakken. Eén brood eten we binnen twee uur op.

  19. 🐐 Glenn

    Dankjewel voor het recept.
    Je zegt op het einde dat het bakken ook mogelijk is in een gewone bakvorm. Deze moet dan niet afgesloten worden, klopt dat?
    Het rijzen dient dan te gebeuren in de bakvorm. Bedoel je dan zowel de 1ste (die van 18 uur) als 2 de rijs (die van een uurtje) of enkel de laatste van een uur?

    Alvast hartelijk dank voor uw reactie!

  20. 🐐 Anne Marie

    Brood uit de broodbakmachine? Ik heb dat ding een keer geleend van mijn schoonzus en dat was geen succes. Bovendien mis je dan het hele proces van broodbakken, dan kun je net zo goed brood halen bij de bakker.
    Ik bak mijn gistbrood in een broodvorm en zuurdesembrood in een gietijzeren pan. Gaat super. Voor gist heb je vooral warmte nodig en voor zuurdesem tijd. Een gistbrood is in een paar uur helemaal kant en klaar. Voor zuurdesem moet je wat meer geduld nodig.
    Het allerlekkerste: vers gebakken brood met een flinke lik goede boter en (eigengemaakte) jam. Hmmmm…

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate