Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Beginnen met schoonmaken – zo geef je je huis een flinke beurt

Alle begin is moeilijk, dat is een veelgehoorde uitspraak. En ook nog eens hartstikke waar! Schoonmaken is zo'n taak waar je maar moeilijk mee kunt beginnen. Of toch niet? Met onze tips is het begin voortaan een makkie.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Zorg voor de juiste voorbereiding

Schoonmaken is over het algemeen niet de meest favoriete klus – het moet toch gedaan worden. Helaas. Maar wil je hieraan beginnen, dan is een goede voorbereiding van groot belang.

Om te beginnen met schoonmaken heb je in de eerste plaats de juiste producten nodig. Een goed schoonmaakproduct (deze kun je ook heel gemakkelijk en goedkoop zelf maken, geschikte tools om schoon te maken en natuurlijk een beetje frisse energie. Ga dus niet na een lange en vermoeide werkdag schoonmaken, maar kies een ander moment wat jou het beste uitkomt.

2. Kies het juiste moment om schoon te maken

En dat geschikte moment is een belangrijk onderdeel van beginnen met schoonmaken. Zoals ik al zei, is het onverstandig om moe en uitgeput aan het schoonmaken te slaan. De klus wordt dan (gevoelsmatig) veel zwaarder en waarschijnlijk heb je niet het gewenste resultaat, omdat je simpelweg te moe bent om dit klusje goed te klaren.

‘s Ochtends zijn de meest mensen nog vol met goede moed en voldoende energie, daarom is dit een ideaal moment van de dag om lekker te gaan soppen. Doordeweeks of in het weekend, het is aan jou wat voor jou een prettig moment is. Zelf vind ik het fijn om het hele weekend vrij te zijn, dus zorg ik ervoor dat ik doordeweeks mijn huis schoonmaak. Dit is dus een persoonlijke voorkeur.

3. Visualiseer een schoon huis

Je begint vaak ergens aan met een bepaald doel. In het geval van schoonmaken is dat een fris, schoon en opgeruimd huis. Probeer daarom dit resultaat voor jezelf te visualiseren.

Hoe fijn is het om niet meer te hoeven niezen van het stof, vanavond in een fris ruikend bed te stappen, om je niet meer te storen aan de vlekken op het raam en niet meer tegen een grote berg wasgoed aan te hoeven kijken. Inderdaad, een heerlijk gevoel toch? Door het resultaat van een bepaalde taak in te beelden, is het dus voor veel mensen gemakkelijker om ergens aan te beginnen. Het proberen waard!

4. Beetje bij beetje

Het hele huis schoonmaken is een hele klus; logisch dat je daar als een berg tegen op ziet om mee te beginnen. Maak het daarom voor jezelf gemakkelijker door deze taak, in dit geval je huis schoonmaken, op te delen in kleinere stukken (de kaizen methode). Doe bijvoorbeeld vandaag de bovenverdieping en later in de week de onderverdieping. Je kunt ook per kamer werken, net wat jij prettig en praktisch vindt.

5. Soort bij soort

In bovenstaande tip heb ik voorgesteld om de schoon te maken ruimte te verdelen in kleinere taken, waardoor het gemakkelijker is om te beginnen. Maar niet alleen per vertrek, ook per klusje kun je het schoonmaken verdelen. Een goede tip daarbij, is om te beginnen met de taak die je het minst vervelend vindt.

Begin bijvoorbeeld met het stofzuigen, dit is zo gedaan en is niet heel arbeidsintensief. Ben je eenmaal lekker bezig, dan is beginnen met dweilen zo gedaan. Vervolgens haal je zelfs nog even een doekje over je meubels heen. Probeer het jezelf zo leuk mogelijk te maken en begin gewoon met het leukste (of moet ik zeggen, minst vervelende) klusje.

6. Niet leuker, wel makkelijker

De Belastingdienst zei het wel: we kunnen het niet leuker maken, maar wel gemakkelijker. En dat is precies wat wij ook proberen te doen. Schoonmaken is nou eenmaal niet het leukste klusje, maar het hoort erbij.

Door goede schoonmaak- en opruimtips op te zoeken wordt het huishouden een stuk gemakkelijker. En daardoor ook makkelijker om ermee te beginnen. Verdiep je dus een beetje in het schoonmaken, en voor je het weet ben je de schoonmaak koningin van jouw huishouden.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Vroon

    Ben het helemaal eens met het vinden van het juiste moment. Toen ik nog werkte maakte ik tijdens de week schoon en zorgde dat het weekeinde vrij bleef. Mijn grote hobby is echter lange boswandelingen, liefst met zo min mogelijk verstoring zodat ik ook wild en vogels kan zien. Dan is het weekeinde geen ideale tijd, aangezien de bossen steeds meer door mountainbikers, ruiters, paintball groepjes etc als een soort pretpark worden gebruikt. Om van de zondagswandelaars nog maar te zwijgen, hoewel die doorgaans niet veel verder komen dan zo’n 250 meter van de parkeerplaats. Nu ik niet meer werk heb ik mijn schema omgegooid. In het weekeinde doe ik de grote klussen in huis en was ed. Doordeweeks hou ik de boel bij en ga ik er dagelijks op uit. Dat bevalt veel beter.

  2. 🐐 christine

    hoi,
    uiteindelijk na vele jaren een methode gevonden waar ik mij goed bij voel=
    dagelijks een poetsklus van 1u verdeeld in 20minuten afstoffen, 20 minuten stofzuigen en 20 minuten dweilen. 2x in de week in de namiddag 1u extra poetsklus (maandelijkse, trimestrieel en halfjaarlijkse en jaarlijkse klussen.)Een ludiek kookwekkertje wordt dan ingesteld en goed in het zicht gezet en leuke muziek op , die saaie poetsklussen worden aangenamer met de tijd.
    s’avonds word er altijd een opruimtoer gedaan.Ik zucht of stel nog weinig mijn poetsklussen uit,daar ik enorm geniet van een opgeruimd frisruikend huisje.
    groetjes

  3. 🐐 Judith

    ‘s ochtends……ja of niet. Als avondmens ben ik ‘s ochtends niet vol energie en goede moed 😉 in tegendeel.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate