Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Basisingrediënten voor in iedere keuken

Of je nou een echte keukenprins(es) bent of niet, er zijn een aantal ingrediënten die in iedere keuken thuishoren. Basisingrediënten waarmee je alles lekkerder kan maken of die de basis vormen van veel gerechten. Een verzameling van de basisingrediënten in mijn keuken.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Olijfolie in de keuken

In olijfolie kun je een stukje vlees of aardappelen bakken, een salade ermee besprenkelen of een stukje stokbrood in dippen. Wat ons betreft een multifunctionele olie, die ook nog eens gezond voor ons is.

Onlangs was ik twee weken op vakantie naar Griekenland, waar ik een olijfoliefabriek heb bezocht. Hier werd verteld dat de zuurgraad van een olijf, de kwaliteit van de olie bepaalt. Extra vierge olijfolie is het minst zuur en daarom van de beste kwaliteit. Lekker dus om in te dippen met wat grof zeezout.

Wanneer je iets gaat bakken in olijfolie maakt de kwaliteit van de olie niet uit. Bij verhitting gaan de meeste vitamines en mineralen (helaas) verloren.

2. Peper en zout

Deze smaakmakers liggen natuurlijk voor de hand, maar peper en zout zijn niet te missen in iedere keuken. Omdat je deze ingrediënten naar smaak kan gebruiken, past het in ieder gerecht.

Let er wel op dat je een goede kwaliteit peper en zout gebruikt. Ook zijn het zout en de peper lekkerder wanneer je de peperbollen of het zeezout nog moet vermalen.

Wat betreft zout raden veel mensen Himalaya zout aan. Dit zout bevat meer dan 80 mineralen en ondergaat geen chemische behandeling. Hoewel dit zout veel goede stoffen bevat, is het belangrijk om zout in het algemeen met mate te gebruiken. In veel producten (denk aan brood en kaas, maar ook koekjes en andere lekkernijen) zit al veel zout, waardoor je snel te veel zout binnenkrijgt.

3. Yoghurt als basisingrediënt

Veel mensen zijn dol op yoghurt. Wij verbruiken zo’n 31 liter yoghurt per persoon per jaar. Heerlijk en maar goed ook, want yoghurt is wederom een multifunctioneel product. Met een handje havermoutpap erbij is het een perfect ontbijt en in een blender met fruit maak je van dit product een heerlijke smoothie.

Yoghurt kan ook in hartige gerechten gebruikt worden. Bijvoorbeeld door er een dressing van te maken. Meng hiervoor wat yoghurt met peper, zout, citroensap en wat olijfolie en giet het over een salade. Voila, je hebt een heerlijke salade dressing op basis van yoghurt gemaakt.

4. Een blik tomaten

Over het algemeen geeft men de voorkeur aan verse groente en fruit. Dat is natuurlijk ook heerlijk, maar dat wil niet zeggen dat ingeblikte producten slecht(er) zijn. Neem bijvoorbeeld een blik gepelde of in blokjes gesneden tomaten. Wanneer je op de ingrediëntenlijst kijkt, zie je niets anders dan tomaat. Zo’n goed gevuld blik is ideaal bij verschillende bereidingen.

Als zelfgemaakte pastasaus is het heerlijk (gevuld met groente en wat gehakt), alleen moet je de saus nog wel zelf kruiden. Maar ook zijn deze ingeblikte tomaten een goede basis voor een tomatensoep. Daarnaast passen gepelde tomaten goed bij een rijstgerecht en is dit ingrediënt ideaal om paprika’s mee te vullen.

Iedereen heeft natuurlijk een ander idee over basisingrediënten, maar wij zijn van mening dat bovenstaande producten multifunctioneel zijn. Er zijn natuurlijk nog veel meer basisingrediënten, zie hieronder het lijstje:

  • Melk
  • Boter
  • (geraspte) kaas
  • Citroen(sap)
  • Houdbare koolhydraatrijke producten (pasta, rijst, couscous)
  • Potjes groente
  • Eieren
  • Knoflook

Wanneer je deze producten in huis hebt, is het mogelijk om een lekkere maaltijd te bereiden, zonder daarvoor boodschappen te hoeven doen.

Mis je ingrediënten in dit lijstje? Laat een reactie achter, zodat iedereen zijn of haar basisvoorraad zo goed mogelijk aan kan vullen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

11 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 vb

    Houdbare room is altijd handig en teven multifuctioneel; te denken aan het verfijnen van soepen en sauzen maar ook heerlijk voor in de koffie. Veel lekkerder en gezonder dan (kunstmatige) koffiemelk etc.

  2. 🐐 Mark

    In plaats van potjes groente liever pakjes in de diepvries. Daarnaast (oosterse) kruiden en ook blikken kokosnootmelk en noodels. Vergeet ook niet een flink stuk gember in de vriezer te hebben liggen!

  3. 🐐 Tamara

    gember hoeft niet eens in de vriezer, blijft eindeloos goed.
    Verder noten, zaden, rozijnen, bloem, maar ook mosterd en natuurlijk kruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn in de tuin of in een pot

  4. 🐐 Thijs

    De vriezer is je beste vriend! Als je vriezer helemaal vol zit kost het minder stroom om hem koud te houden en voor vijf euro haal je kilo’s groente en fruit op de markt.

  5. 🐐 Anna

    Verse peterselie en koriander fijnknijpen en in kleine bakjes invriezen idem met rode pepertjes
    Heel handig en lekker!

  6. 🐐 Annabel

    Off topic maar: Als je bijvoorbeeld watermeloen of druiven in vriest kan je deze later als heerlijk snoepje gebruiken 🙂

    (ik heb het gisteren getest en het is waar: de watermeloen is nog beter en als je dit eet ipv ijsjes/snoepjes…)

  7. 🐐 Nienke

    Gedroogd fruit en kokos om gerechten zoet te maken ipv met suiker
    En ik heb altijd bouillonpoeder en/of blokjes in huis

  8. 🐐 Gea

    Keukenkastje:
    Suiker
    Bloem
    Maizena
    Paneermeel
    Zout
    Koffie
    Thee
    Olijfolie
    Azijn
    Bouillonblokjes
    Ketjap
    Sambal
    Pindakaas
    Honing
    Mosterd
    Peper
    Nootmuskaat
    Chilipoeder
    Vermecelli
    Spaghetti
    Penne
    Fusili
    Rijst
    Mihoen
    Blikjes tomatenpuree
    Blikjes tomatenblokjes
    Blikken bruine bonen
    Koelkastdeur:
    Eieren
    Gembersiroop
    Tomatenketchup
    Citroensap
    Mayonaise
    Chilisaus
    Melk
    Sour cream
    Kwark
    Vriesvak:kilo vlees in de aanbieding kopen, blokjes snijden, invriezen in porties van 100 g p.p.
    Biefstuk
    Kipfilet
    Varkenshaas
    Half casino wit, half volkoren
    Koelkast: alles in koelkastdozen
    Pond kaas 400 g snijden met kaasschaaf en in doos. 100 g raspen en in doos.
    200 g achterham plakjes doormidden snijden en in doos.
    Ongezouten gemengde noten in doos.
    Restje jus in doos.
    Restje tomatenblokjes in doos.
    Fruit voor vandaag snijden in doos.
    Drie soorten groenten uit aanbiedingen snijden en in doos.
    Investeer in koelkastdozen. Koop aanbiedingen kaas, vlees, groenten, fruit. Snijd alles ‘s ochtends, dan ben je nog fit. Tegen etenstijd is alles ‘pakklaar’
    Voorraad:
    Aardappels
    Uien
    Crackers
    Beschuit
    Biscuit

  9. 🐐 Deb

    ik heb ook altijd

    (kip) bouillion blokjes
    strooi/klontjes suiker
    bloem
    zelfrijzend bakmeel
    uien
    knoflook

    in huis vind ik echt onmisbaar

  10. 🐐 Dave

    Deze ingrediënten heb ik pas ontdekt en liggen sindsdien standaard in de keukenkast 🙂 gember, zoete aardappel, kerrie madras, Keltisch zeezout, sushi rijst,zeewier, rijstazijn, zoete soya saus, chilisaus, verse honing. Daarnaast kan ik een Tajine ook erg aanraden 🙂

  11. 🐐 Marjan

    Met jouw basis produkten kom je een heel eind. Ik houd erg van koken; met de produkten die je noemt kun je al veel moois maken. Fijn voor als je echt een heel smalle beurs hebt. Sinds ik de Aziatische supermarkten heb ontdekt, koop ik veel lekkere zaden, en ook zwarte peperbolletjes, in het groot in. Een mix maken van gedroogde zaden, gedroogde kruiden en wat citroenzest, is in een handomdraai gebeurd in de blender. Als je de zest gebruikt moet je het mengsel wel even laten drogen voor je het in een glazen potje opbergt. Zulke mengsels maken van iets gewoons een klein feestje. Doordat je de kruiden en zaden en specerijen groot in kunt kopen in dergelijke winkels, is het uiteindelijk niet duur. Idee om samen in te kopen en dan te verdelen. De mengsels maken het eten trouwens supergezond. Lees er eens een goed (Aziatisch of ayurvedisch) kookboek op na. Gember blijft wel lang goed….als je het in een potje met zanderige aarde bewaard. Op de aanrecht droogt het uit en hou je een rimpelig , niet-meer-lekker produkt over. Voor verse kurkuma geldt hetzelfde. Uien, had je die nou genoemd? Die weinig kostende maar zo gezonde en multibruikbare en zo lekkere bollen…die moet je eigenlijk ook altijd i. huis hebben. Met een beetje geluk blijven ze lang goed.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate