Azijn – Het lijkt wel een wondermiddel

Azijn – Het lijkt wel een wondermiddel

Azijn is voor heel veel dingen te gebruiken: Het verdrijft bijvoorbeeld vieze geurtjes, het geeft een glanzend effect, het is lekker en bovendien is het niet schadelijk voor het milieu! Bekijk waar wij azijn allemaal voor gebruiken.

Verschil tussen tafelazijn en schoonmaakazijn

Azijn mogen we dan wel een ‘wondermiddel’ noemen, houd er alleen wel rekening mee dat je de juiste azijn gebruikt. Tafelazijn wordt gemaakt door de biologische oxidatie van alcohol. Voor schoonmaakazijn en andere technische toepassingen wordt azijnzuur gebruikt dat langs de chemische weg is gemaakt. Dit is dus ook totaal niet geschikt voor menselijke consumptie.

Waar gebruiken wij schoonmaakazijn voor – onze toepassingen:

 • Poetsen van ramen en spiegels met azijn (verdund of onverdund) en met een krant schoonwrijven. Op deze manier zul je geen strepen op je ramen krijgen.
 • De magnetron schoonmaken door een bakje azijn zo’n 3 minuten te verwarmen op de hoogste stand en vervolgens een kwartier te laten staan. Daarna zul je merken dat de vieze geur in de magnetron snel verdwenen is en je door de ingetrokken azijn de magnetron veel makkelijker kunt schoonmaken met een spons.
 • Een kopje azijn in het toilet gieten en deze een nacht te laten staan. Je zult merken dat je de volgende ochtend met een toiletborstel heel makkelijk het toilet schoon kunt maken en dat de nare geur verdwenen is.
 • Giet wat water met schoonmaakazijn in een spray flacon en maak je badkamer ermee schoon. Gegarandeerd schoon resultaat.
 • Zo af en toe doen we naast het wasmiddel een kopje schoonmaakazijn in de wastrommel met een beetje soda voor een fris resultaat.
 • Gebruik schoonmaakazijn als wasverzachter. Je was ruikt heerlijk fris en scheelt een hoop geld ten opzichte van die dure wasverzachters.
 • Giet een beetje schoonmaakazijn met wat water in je waterkoker om deze te ontkalken. Laat de waterkoker een keer of twee goed doorkoken. De kalk zal als sneeuw voor de zon verdwijnen en je waterkoker zal weer als nieuw blinken. Wel even goed naspoelen, want je wilt natuurlijk niet die zure smaak van schoonmaakazijn in je mond ervaren.
 • En natuurlijk is azijn ook goed te gebruiken voor een heerlijke dressing. Zorg er wel voor dat je hiervoor tafelazijn gebruikt of een ander type azijn dat geschikt is voor consumptie. Een lekkere dressing die wij vaak in onze salades gebruiken is: azijn (1/4 deel) en olijfolie (3/4 deel). Vervolgens een gesnipperd uitje, en wat peper en zout. Makkelijk, maar erg lekker! Zorg er wel voor dat je een goede azijn in huis hebt, om zo een lekkere en uitgesproken smaak te krijgen.

Lees ook ons artikel met nog eens 10 tips om je huis schoon te maken met schoonmaakazijn. Zo zie je maar weer waar één goedkope fles azijn allemaal goed voor is. 🙂

Daarnaast is azijn biologisch afbreekbaar, waardoor het geen nadelige werking heeft op het milieu. Goede reden dus om vaker azijn te gebruiken. Heb je zelf nog tips en suggesties waar je azijn voor kunt gebruiken, laat het ons dan weten door een bericht onder dit artikel achter te laten.55 reacties

 1. marie
  28-09-2014

  Heb nog nooit schoonmaakazijn gekocht. Ik gebruik voor alles gewoon tafelazijn, de goedkoopste, werkt uitstekend voor allerlei klusjes en je kunt het eten. Dus nooit een vergissing.

 2. georges mertens
  12-01-2015

  ik ben op zoek naar de preciese (? %-oplossing in water) samenstelling van ‘spiritus van azijnzuur’ (destijds in de handel
  groeten GM

 3. Muriel
  04-03-2015

  Wel belangrijk om te weten is dat je nooit soda en azijn samen moet toevoegen. Dat veroorzaakt een chemische reactie die slecht is voor de wasmachine en bovendien heffen ze elkaars positieve effecten dan ook op. Azijn kun je inderdaad aan je hoofdwas toevoegen. Soda kun je gebruiken om de machine schoon te maken door een lege machine op minimaal 75 graden te laten draaien. Zie ook Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vetluis

 4. wil
  06-09-2015

  Ik geef als tip.als je hond buiten of wat dan ergens in ga rollen vis of vogel krijg je die stank met shampoo er niet uit eerst gewone azijn erop ff in laten trekken en daarna pas met shampoo .het werkt echt ..

 5. Ellen
  24-10-2015

  Voor degenen met schoolgaande kinderen: bij hoofdluis helpt elke dag kammen met een goede luizenkam en conditioner. Maar dan gaan niet alle eitjes weg. Als je eerst wat tafelazijn door de conditioner doet kam je de eitjes makkelijker weg doordat “lijm” waarmee ze vastkleven aan het haar dan oplost.

Laat een reactie achter

© 2016, Stofzuigerzen. Alle rechten voorbehouden.

Maak je huishouden blij!
GRATIS Gids met stappenplan naar een leuker huishouden

Maak je huishouden simpel en leuk met Stofzuigerzen. Download onze gratis gids met 3 basics voor een leuker huishouden.
Ruim 20.000 lezers gingen je voor!

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.