Azijn – Het lijkt wel een wondermiddel

Azijn – Het lijkt wel een wondermiddel

Azijn is voor heel veel dingen te gebruiken: Het verdrijft bijvoorbeeld vieze geurtjes, het geeft een glanzend effect, het is lekker en bovendien is het niet schadelijk voor het milieu! Bekijk waar wij azijn allemaal voor gebruiken.

Verschil tussen tafelazijn en schoonmaakazijn

Azijn mogen we dan wel een ‘wondermiddel’ noemen, houd er alleen wel rekening mee dat je de juiste azijn gebruikt. Tafelazijn wordt gemaakt door de biologische oxidatie van alcohol. Voor schoonmaakazijn en andere technische toepassingen wordt azijnzuur gebruikt dat langs de chemische weg is gemaakt. Dit is dus ook totaal niet geschikt voor menselijke consumptie.

Waar gebruiken wij schoonmaakazijn voor – onze toepassingen:

 • Poetsen van ramen en spiegels met azijn (verdund of onverdund) en met een krant schoonwrijven. Op deze manier zul je geen strepen op je ramen krijgen.
 • De magnetron schoonmaken door een bakje azijn zo’n 3 minuten te verwarmen op de hoogste stand en vervolgens een kwartier te laten staan. Daarna zul je merken dat de vieze geur in de magnetron snel verdwenen is en je door de ingetrokken azijn de magnetron veel makkelijker kunt schoonmaken met een spons.
 • Een kopje azijn in het toilet gieten en deze een nacht te laten staan. Je zult merken dat je de volgende ochtend met een toiletborstel heel makkelijk het toilet schoon kunt maken en dat de nare geur verdwenen is.
 • Giet wat water met schoonmaakazijn in een spray flacon en maak je badkamer ermee schoon. Gegarandeerd schoon resultaat.
 • Zo af en toe doen we naast het wasmiddel een kopje schoonmaakazijn in de wastrommel met een beetje soda voor een fris resultaat.
 • Gebruik schoonmaakazijn als wasverzachter. Je was ruikt heerlijk fris en scheelt een hoop geld ten opzichte van die dure wasverzachters.
 • Giet een beetje schoonmaakazijn met wat water in je waterkoker om deze te ontkalken. Laat de waterkoker een keer of twee goed doorkoken. De kalk zal als sneeuw voor de zon verdwijnen en je waterkoker zal weer als nieuw blinken. Wel even goed naspoelen, want je wilt natuurlijk niet die zure smaak van schoonmaakazijn in je mond ervaren.
 • En natuurlijk is azijn ook goed te gebruiken voor een heerlijke dressing. Zorg er wel voor dat je hiervoor tafelazijn gebruikt of een ander type azijn dat geschikt is voor consumptie. Een lekkere dressing die wij vaak in onze salades gebruiken is: azijn (1/4 deel) en olijfolie (3/4 deel). Vervolgens een gesnipperd uitje, en wat peper en zout. Makkelijk, maar erg lekker! Zorg er wel voor dat je een goede azijn in huis hebt, om zo een lekkere en uitgesproken smaak te krijgen.

Lees ook ons artikel met nog eens 10 tips om je huis schoon te maken met schoonmaakazijn. Zo zie je maar weer waar één goedkope fles azijn allemaal goed voor is. 🙂

Daarnaast is azijn biologisch afbreekbaar, waardoor het geen nadelige werking heeft op het milieu. Goede reden dus om vaker azijn te gebruiken. Heb je zelf nog tips en suggesties waar je azijn voor kunt gebruiken, laat het ons dan weten door een bericht onder dit artikel achter te laten.

VOLG STOFZUIGERZEN OOK GEZELLIG OP FACEBOOK EN PINTEREST!60 reacties

 1. Alicia
  19-06-2010

  De toepassing die ik mis is natuurlijk voor het ontkalken van de douche. Er is vrijwel niets wat net zo goed werkt als azijn, en zeker niets wat minder slecht is voor het milieu.

  Maar mijn echte tip: je kunt behang heel makkelijk afhalen als je het natspuit met water met een scheut azijn. Even natmaken en zodra het ingetrokken is, trek je zonder plamuurmes hele banen van de muur.

 2. miet
  19-06-2010

  Om leren zetels schoon te maken en op te frissen werkt azijn een heel erg goed.

 3. Biegmama
  19-06-2010

  Schoonmaakazijn in het toilet werkt aanzienlijk sneller als je er eerst een liter heet water in doet en vervolgens een scheut azijn. Dan kun je na een kwartietje al met de borstel aan de gang.
  Een oude spuitfles vullen met verdunde schoonmaakazijn en in de badkamer houden. Na het douchen de (glazen) wanden inspuiten, droogmaken en kalk krijgt geen kans.

 4. Anita
  19-06-2010

  Ik gebruik azijn onverdund om het onkruid uit mijn tuin te weren. In een plantenspuit doen en op een zonnige dag het onkruid besproeien. Binnen een dag is het ingedroogd en makkelijk te verwijderen.

 5. Manja
  23-06-2010

  Ik kan me van mijn scheikundelessen nog herinneren dat azijn de werking van zeep teniet doet. De details van dit chemische proces ben ik vergeten, maar het lijkt me dus niet slim om azijn en zeep samen in de wastrommel te doen. Wat ik zelf wel doe, is azijn gebruiken in plaats van wasverzachter. Geen zeepresten meer in je was.

 6. matthijs
  14-07-2010

  Ik gebruik inderdaad ook azijn voor allerhande toepassingen vooral voor het ontkalken is dit een supermiddel en vooral supergoedkoop tov de dure chemische middelen die schadelijk zijn voor het milieu Echter opgepast azijn maakt vlekken op marmer !!!

 7. Nathasja
  16-07-2010

  Ik gebruik azijn ook altijd als ontkalker, maar ook als anti prik middel. Als bij ons iemand geprikt wordt door wat voor beest dan ook, hup en washandje met azijn er een poosje ophouden en weg is de jeuk!!!
  O, ja, azijn op natuursteen is geen succes, het bijt uit en de steen lost op….

 8. mormeltje
  20-07-2010

  Azijn , (gewoon tafelazijn ) is een supermiddel tegen kalk/schimmelnagels. Elke morgen je nagel er mee insmeren, ook goed bij de nagelriem, en vanaf dat moment gaat er weer een prachtige nagel groeien. Teennagels groeien niet hard dus het duurt wel ff, maar je ziet het beter worden. Daarna elke week een keer uit voorzorg en je blijft mooie nagels houden in je slippertjes !

 9. Wendy
  28-07-2010

  Ik gebruik azijn om de waterkoker te ontkalken. Waterkoker vullen, flinke scheut azijn erbij en aanzetten. Als het erg verkalkt is een paar uur later staan en hij is zo goed als nieuw!

 10. Remy
  02-08-2010

  Ook tegen voetschimmel is azijn een wondermiddel.Dagelijks de voeten ermee deppen en niet afwassen maar aan de lucht laten drogen.
  Nieuwe kleding ruikt naar azijn en niet voor niets! Bij zwarte of gekleurde was een scheutje azijn erbij zorgt ervoor dat de kleuren minder snel vervagen en de was zachter is.
  Voor terrassen kun je de groene aanslag er ook mee verwijderen.
  De vloer kun je ook streeploos met een mengsel water/azijn dweilen en het neutraliseert ook geurtjes.

 11. Mark
  16-11-2010

  In Spanje raakte ik jaren geleden vreselijk verbrand van de zon. De oma’s daar kochten wat liters goedkope azijn en drenkte daar doeken in en wikkelde deze vervolgens om mij heen. Een paar uur later was alle pijn verdwenen en de huis prachtig bruin.

 12. Mike
  17-04-2011

  Al eerder werd gemeld dat azijn het goed doet op onkruid. Dat klopt helemaal. Hebt u ook last van kattenstaarten? Ondverdunde azijn (al dan niet met een geurtje) er op spuiten en na een dag of tien vallen ze in stukjes uit elkaar. Door het netwerk van wortels zullen ze gauw weer elders opduiken. Consequent zijn wordt beloond.

  Wat het ontkalkenvan de badkamer betreft: drenk wat keukenpapier in de azijn en wikkel dit rond je verkalkte kraan en douchestan. Laat dit een nachtje (of dagje) staan. De kalk is ovoor een groot gedeelte opgelost en de rest kun je er met een nat sponsje of doekje zo afvegen.

 13. Sarah
  19-05-2011

  Voor het schoonmaken van de magnetron, aanrecht, spiegels, ramen etc. hebben we het toch wel over schoonmaakazijn? Tafelazijn wordt alleen gebruikt voor eten?

  Sorry voor mijn ‘blonde’ vraag, maar ik heb echt nog nooit azijn gebruikt..

 14. Stofzuigerzen
  19-05-2011

  Hoi Sarah, bedankt voor je reactie.
  Ja, klopt. Tafelazijn gebruik je echt alleen maar om te verwerken in het eten. Schoonmaakazijn is bedoeld om schoon te maken en is niet geschikt om te verwerken in een lekkere dressing. 😉 Succes met schoonmaken!

 15. nelly
  21-03-2012

  net zo goed en goedkoper dan
  wirlpool-reiniger
  een fles schoonmaakazijn (eucaliptus
  voor de geur ) in schoon water 10 minuten
  borrelen en klaar is kees en het ruikt heerlijk fris
  en voor de groene aanslag kreeg ik het advies van mijn schoonzoon prima en goedkoop spul

 16. Claudia
  20-04-2012

  Ik gebruik in het huishouden gewone tafelazijn. Voor het ontkalken van de waterkoker bijvoorbeeld. En laatst ook maar voor de douchekop, aangezien het antikalkmiddel op was.
  In de inleiding wordt wel verteld wat het chemische verschil is tussen de twee, maar ik begrijp eigenlijk nog niet welke soort je dan wanneer gebruikt, en of je tafelazijn net zo goed kunt gebruiken, voor de waterkoker werkt het prima 😛 (ik begrijp wel dat je schoonmaakazijn niet kunt eten, dat is logisch)

 17. Heleen
  10-05-2012

  Ik gebruik veel azijn, voornamelijk voor ontkalken en tegen nare luchtjes. Ik heb drie katten en als de bakken niet op tijd wordt verschoond maakt eentje nog wel eens een uitstapje, azijn werkt ook erg goed om deze geur te verwijderen. Gebruik geen bleek dit vinden katten juist lekker, dat gebruik ik dus voor het schoonmaken van de kattenbakken

 18. amanda
  21-06-2012

  tafelazijn werkt ook goed op spiegels schoon te maken, en ook de koffie en senseo ontkalk ik met azijn en water 50/50 werkt perfect.Dat van die schimmel teen wist ik niet ga ik proberen nu,had al gehwol gekocht 12,45 daar had ik heel wat litertjes azijn voor kunnen halen.

 19. Karin
  18-07-2012

  Met een flinke scheut azijn in water krijg je de ergste vlekken uit de vloerbedekking weg. Niet te nat maken en achteraf droog deppen.

 20. Yvonne
  30-07-2012

  Ik heb laminaat met een v-groef. Ik wil dit eens goed desinfecteren. Heb ergens gelezen dat dit met (schoonmaak)azijn kan. Heeft iemand hier ervaring mee? Of een suggestie hoe wel te desinfecteren?

 21. irene
  23-09-2012

  tip! bij een kwallen beet, maakt niet uit van welke kwal dan ook: een stukje keuken rol in azijn laten weken (ongeveer een minuut) en over de kwallen beet plakken met wat tape vast plakken, heeel snel vermindert de pij van de beet!!

 22. Nicolette van Zanten
  18-11-2012

  Azijn en schoonmaak azijn wordt hier door elkaar gebruikt. Graag zou ik lezen wanneer ik “gewone” azijn of beter schoonmaak azijn kan gebruiken. Uiteraard bij ontkalking is het duidelijk. Bijv. voor de was als wasverzachter. Stel je hebt last van allergieën van de wasmiddelen is natuurazijn dan beter? Hoeveel gebruik je dan?

 23. Anita
  20-02-2013

  ik heb ook gehoord over het gebruik van azijn als wasverzachter, maar gebruik je dan de schoonmaakazijn of tafelazijn? En is het eigenlijk wel goed voor je kleding? Ik heb een beetje het gevoel dat er dan gaten in gaan vallen…

 24. Desiree Brandsma
  01-03-2013

  Na een housefeest waren de dure nubuck timbalands van mijn dochter verziekt door bier en drank op het suede. Wat gewone witte azijn met warm water op een wonderschoonmaakdoekje flink schrobben en drogen met de fohn. Eventueel herhalen. De laarzen die zij wilde weggooien zijn als nieuw.

 25. Karin
  02-03-2013

  Azijn is inderdaad een heel erg handig middel.

  Voor alle schoonmaakklussen, en azijn als wasverzachter, waterkoker ontkalken etc gebruik je schoonmaakazijn.

  De gewone azijn gebruik je in recepten etc.

 26. Trees
  09-03-2013

  Schoonmaakazijn in de vaatwasser ipv spoelmiddel,prima!

 27. monique
  22-03-2013

  tafelazijn tegen hoofdluis. Puur gebruiken nat maken met de fles azijn. laten trekken rond 3/4 uur en uitspoelen+ kammen met de luizenkam. (niska)

 28. eveline salario
  02-05-2013

  Als je verbrand bent 1 deel azijn op 7 delen water( hoe schrijf je dat) met tisues op de verbrande delen leggen. door de warmte verdampt het water snel en de geur van azijn is ontspannend. Ik heb dit waarschijnlijk geleerd toen ik nog een klein kind was en op bezoek was bij mijn familie in Sicilie. Ik las hierboven dat ze dat in Spanje ook doen!

 29. eveline salario
  02-05-2013

  Je moet dan wel steeds de tissues opnieuw indompelen als het water verdampt is, en dat gaat best snel als je erg verbrand bent. Ik las op een andere site dat azijn verkoelend en kalmerend werkt, en dat je het ook aan je badwater kunt toevoegen.

 30. neeltje
  15-05-2013

  Azijn in een bak water, laat daar je bespoten appels in weken, en na 20 min ofzo, even met flink warm water afspoelen… je krijgt echte drap in je bak. Als alle appels schoon zijn, nog even naspoelen met koud water, omdat appeltjes dat nu eenmaal fijn vinden…

 31. Desiree
  24-05-2013

  Ramen wassen: emmer warm water met een scheut azijn en een druppel afwasmiddel. Tip van mijn Poolse hulp, werkt super!

 32. Dita
  14-06-2013

  Ik heb een paar dagen geleden nieuw tapijt van in een kamer gelegd, 4×4. ‘t Is een soort sisal, dus stro of riet oid. Nu blijkt dat er, ook na dagen luchten, een zware graslucht vanaf komt, veel sterker dan vroeger de bekende riettegels. Het slaat op m’n luchtwegen. Weet iemand: zou azijn kunnen helpen?

 33. Duckie
  25-06-2013

  Alles wat je in of op je lijf gebruikt: tafelazijn. Dus bij verbranden, steken etc. geen schoonmaakazijn gebruiken. Ik gebruik echter overal tafelazijn voor.
  Nog een azijn-tip: heb je shirts die steeds erg snel bij dragen naar zweet ruiken? Laten weken in water en azijn, uitwassen en het euvel is verholpen. Deppen (onverdund met een wattenschijfje) in je oksels werkt ook goed tegen nare zweetluchtjes.

 34. Henk
  31-07-2013

  (Schoonmaak)azijn is zuur. Zuren lossen kalk op. Wil je je terrastegels die kalk bevatten niet vernielen, dan GEEN azijn erover gieten. Ook niet verdund.

 35. Henk
  31-07-2013

  @Neeltje: die drab is gewoon de waslaag die om de appels zit. Die waslaag beschermd de appels en is niet gevaarlijk of zo.
  De appels gewoon wassen is al genoeg.

 36. Henk
  31-07-2013

  Azijn kan rvs aantasten. Niet elk roestvast staal is van dezelfde kwaliteit. Een fabrikant van een wasmachine of afwasmachine zou moeten aangeven of het gebruikte staal tegen azijn zou kunnen. Aangezien ze al snel gewoon goedkoper willen werken, en geen risico willen nemen, zullen ze al snel zeggen dat je geen azijn moet gebruiken en alleen de middelen die ze zelf ervoor verkopen. Van die middelen weten ze wat de gevolgen zijn en van andere middelen weten ze het niet of willen het niet weten (omdat bijvoorbeeld azijn veel goedkoper is).

  Vooral hetere azijn kan het staal nog meer aantasten. Bij wasmachines zomaar azijn bij de hoofdwas gooien is dan misschien ook geen slim idee. De meeste wasmachines hebben wel een rvs-trommel en kuip, maar daar is dus niet altijd van bekend van welke kwaliteit die is. Bovendien zijn de lasnaden eventueel nog gevoeliger voor het hete zuur.

  Azijn in het wasverzachterbakje gooien zal minder gevolgen hebben voor je wasmachine, omdat er dan met koud water gespoeld wordt.

  Ook weet je natuurlijk nooit wat de azijn voor invloed heeft op de waseigenschappen van het wasmiddel. Die wasmiddelen hebben niet voor niets een bepaalde samenstelling. Als azijn het wondermiddel zou zijn, zouden ze er wel azijn in stoppen om vervolgens er reclame voor te maken.

  Als er sprake is van roestvrij staal dan wil het alleen maar zeggen dat op het moment het staal niet geroest is, maar het kan later altijd nog roesten.
  Roestvast staal zal bij normaal gebruik en omstandigheden niet roesten, maar de vraag is dus of de fabrikant ook vindt dat je azijn in hun machines mag gebruiken.

 37. Rik
  06-08-2013

  Heeft je strijkijzer aanslag en is stroef? Een uurtje in een schaaltje met een dun laagje azijn zetten, afvegen en hij glanst weer zo mooi als nieuw.

 38. Chris
  13-08-2013

  Open katers hun vreselijk stinkende sproei plasjes werkt (onverdunde) schoonmaakazijn zelfs tegen.

 39. joepiekee
  16-10-2013

  Doe voor de helft water en de helft azijn met een kneepje afwasmiddel in een spuitfles. Met deze oplossing en een microvezeldoekje poets het toilet, badkamer, aanrecht deuren en ramen mee. Werkt supersnel. Een ik hoef ook niet met emmers sop te sjouwen.

 40. bitterzoet
  29-01-2014

  Ik dronk als kind al de zure augurken pot leeg. Heb behoefte aan azijn inwendig. Was ziek, pus in buikholte volgens operateur van geprongen blinde darm, had in jaren geen azijn meer genomen, ben nu al twee jaar aan het herstellen, gaat zeer traag, maar pakte vorige week azijn om sucadelapjes af te blussen en heb uiteindelijk geen water toegevoegd, alleen veel azijn; op een kilo vlees een liter azijn. Dit met groente en aardappels mee laten koken; dikke brei en in een week opgegeten. Geen idee wat ik vanuit wetenschappelijk standpunt doe. Heel mijn lijf lijkt diep dankbaar. Ik vermoed een ongeweten koemelkallergie, die op oudere leeftijd ernstige gewrichtsklachten geeft; iets met delging van die symptomen? Ook verdwenen zomaar al die donkere ouderdomspensioenvlekken op mijn handen en onderbenen. En die heb ik al zeker 8 jaar. Azijn? Medicijn. Maar vertel het niemand anders storten de geldzieken zich erop. Doe voorzichtig. Ik luister extreem goed naar míjn lijf maar ken het uwe niet en wéet niet wat ik doe, chemisch, alleen intuïtief. Vriendelijke groet allemaal en bedankt voor de tips.

 41. Patricia
  03-02-2014

  Azijn gaat de werking van zeep tegen omdat het de zuurgraad verlaagt. Zeep is basis, azijn is zuur. Azijn met waspoeder combineren is dus geen goed idee omdat je de werking van je wasmiddel daarmee vermindert.
  Maar omdat azijn wel heel goed zweetvlekken/geurtjes wegneemt, schimmels verwijdert (bv. bij een muf ruikende wasmachine), de was schoner en zachter maakt en bovendien de wasmachine ontkalkt (ik ben het niet eens met een van de posts waarin iemand twijfelt aan de kwaliteit RVS van bepaalde wasmachinetrommels en deze dus door azijn kunnen worden aangetast – als fabrikanten trommels van kwalitatief inferieure rvs-kwaliteit zouden maken, had je immers met of zonder azijn binnen de kortste keren roest in de trommel. Bovendien raden fabrikanten altijd aan om wasmachines regelmatig te ontkalken… en die ontkalkers zijn zure middelen bv. op basis van citroenzuur).
  Wat ik dus doe is dus geen wasmiddel, maar een flinke guts schoonmaakazijn (ongeveer een kopje)in het bakje van de voorwas. Om het energieverbruik van de voorwas te compenseren was ik alleen op lage temperatuur, meestal 30 graden, vervuilde was op 40. Bovendien kun je bij voorwassen met azijn met iets minder wasmiddel voor de hoofdwas toe, dus zo ontlast je het milieu weer. Ik zet de wasmachine dan gelijk aan zodat het zuur direct wordt verdund. Vervolgens normaal waspoeder (vloeibaar kan dus niet in deze constructie) in het hoofdwasbakje en een heel klein scheutje wasverzachter in het betreffende bakje. Je zou daar ook nog een klein scheutje azijn voor kunnen nemen als je bijvoorbeeld allergisch bent, maar ik vind de geur altijd wel prettig.
  Voordelen: goed voor het milieu want je gebruikt minder wasmiddel (vloeibare wasmiddelen zijn daarbij ook slechter voor het milieu)en azijn is biologisch afbreekbaar, zweetgeur in kleding verdwijnt als sneeuw voor de zon, de was is schoner, vetvlekken gaan er beter uit, zachter en de kleuren blijven beter. Als je de was uit de trommel haalt ruik je nog wel iets van de azijn, maar na het drogen is dat weg en ruikt het gewoon heel schoon en fris.
  Heel hardnekkige zweetvlekken kun je trouwens een nachtje voorweken in een emmer met water en schoonmaakazijn en daarna gewoon wassen.
  Overigens kun je schoonmaakazijn in verschillende geuren kopen.

 42. an
  24-04-2014

  Ik heb ooit de wasmachine ontkalkt met azijn, daarna roetvlekken in de was! Heel veel wasmiddelen bevatten een antikalkmiddel.

 43. sjak
  08-05-2014

  Schoonmaakazijin inderdaad een prima middel tegen schimmel/kalknagels. Waar dure aangeprezen oplossingen geen enkel effect opleverde, azijn bleek de afdoennde oplossing.

 44. Jan van Gorsel
  18-05-2014

  schoonmaakazijn is inderdaad voor van alles te gebruiken om schoon te maken maar de rubbers in/van mijn drukspuit gaan er van kapot, kost me steeds een nieuwe drukspuit, weet iemand daar wat op?.Zijn er drukspuiten schoonmaakazijn bestendig?

 45. marianne
  28-06-2014

  hallo,
  ik heb eigenlijk een dringende vraag. ik heb meerdere huisdieren (hond, kat en twee knaagdieren) maar ik krijg de laatste tijd van mensen te horen dat ze het vinden stinken in mijn woning.. terwijl ik iedere week kattebak schoon maak, 2 x per week de kooien van de knaag dieren. maar toen ik mijn hondje net had heeft die nogal wat ongelukjes binnen gehad. en aan gezien ik laminaat heb liggen vroeg ik me af of ik daar ook (schoonmaak) azijn voor kan gebruiken in de hoop dat de geur verdwijnt? is er iemand die mij wat advies kan geven ?

  groetjes ….

 46. Orsidee
  01-07-2014

  Doet men veel fout met onverdunde eetazijn te gebruiken om lederen zetels schoon te maken. Ik woon ergens op een eiland en daar zie ik geen schoonmaakazijn.
  Met dank en groeten

 47. Krekeltje
  01-07-2014

  Marianne, laminaat lastig schoon te krijgen als er urine tussen de planken is gekomen en is opgedroogd. Zelf zou ik het wel aandurven om met een met (verdund) schoonmaakazijn nat gemaakt doekje over die plaatsen en in de groeven te poetsen. Misschien eerst uittesten op een onopvallende plek ivm doffer worden van laminaat? Laminaat kan in de groeven gaan opbollen als er veel vocht in kan trekken, dus ik zou het er niet ingieten. Om de kamer fris te laten ruiken kan je buiten bereik van huisdieren (ipv omgooien) schalen/ bakjes met schoonmaakazijn neerzetten. Heb je een open keuken, dan zet je een pannetje met een laagje choonmaakazijn op en laat dit een kwartiertje koken, de vieze geur in de keuken en kamer trekt hiermee weg.
  Kooien van knaagdieren schoonmaken met schoonmaakazijn werkt prima, met chloor krijgen de knaagdieren eerder de neiging om de chloorlucht weer te overstemmen met hun plaslucht.

 48. Danielle
  07-07-2014

  Jan, de rubbers in de drukspuit worden aangetast door de schoonmaakazijn.
  Daardoor gaat de spuit kapot. Was zelf van de week terug geweest met de drukspuit en in de winkel werd mij dit verteld!

 49. Adrie
  08-07-2014

  wijnazijn: als je grieperig bent of je niet goed voelt, 2 liter wijnazijn in een heet bad daar een half uurtje in gaan liggen en direct in je bed erna, de volgende dag weer helemaal opgeknapt en ben je dat grieperige gevoel kwijt

 50. Linda
  18-07-2014

  Scheutje (tafel)azijn door de boerenkool voorkomt maagzuur

 51. marie
  28-09-2014

  Heb nog nooit schoonmaakazijn gekocht. Ik gebruik voor alles gewoon tafelazijn, de goedkoopste, werkt uitstekend voor allerlei klusjes en je kunt het eten. Dus nooit een vergissing.

 52. georges mertens
  12-01-2015

  ik ben op zoek naar de preciese (? %-oplossing in water) samenstelling van ‘spiritus van azijnzuur’ (destijds in de handel
  groeten GM

 53. Muriel
  04-03-2015

  Wel belangrijk om te weten is dat je nooit soda en azijn samen moet toevoegen. Dat veroorzaakt een chemische reactie die slecht is voor de wasmachine en bovendien heffen ze elkaars positieve effecten dan ook op. Azijn kun je inderdaad aan je hoofdwas toevoegen. Soda kun je gebruiken om de machine schoon te maken door een lege machine op minimaal 75 graden te laten draaien. Zie ook Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vetluis

 54. wil
  06-09-2015

  Ik geef als tip.als je hond buiten of wat dan ergens in ga rollen vis of vogel krijg je die stank met shampoo er niet uit eerst gewone azijn erop ff in laten trekken en daarna pas met shampoo .het werkt echt ..

 55. Ellen
  24-10-2015

  Voor degenen met schoolgaande kinderen: bij hoofdluis helpt elke dag kammen met een goede luizenkam en conditioner. Maar dan gaan niet alle eitjes weg. Als je eerst wat tafelazijn door de conditioner doet kam je de eitjes makkelijker weg doordat “lijm” waarmee ze vastkleven aan het haar dan oplost.

 56. Alice
  27-05-2016

  Zet bij oliebollen of pannenkoeken bakken een pannetje azijn op je fornuis. Het neutraliseert de geur.

 57. Alice
  27-05-2016

  Bij hoofdluis: haren insmeren met azijn, doek eromheen, nacht laten inwerken. Alle eitjes gaan dood of laten makkelijk los; een van beide of allebei ( dat weet ik niet meer).

 58. Arno
  01-08-2016

  Het ruikt misschien niet geweldig maar mijn moeder vertelde vroeger dat muggen niet van azijn houden. Mijn vader voegde toe dat azijn net zoiets is als een combinatie van sterilon en trekzalf.
  Daarom deed ik wat (tafel)azijn op de bovenzijde van mijn handen en op mijn voorhoofd als we warme zomernachten hadden met veel muggen. En hoewel ik voor muggen ‘lekker bloed’ heb en vaak gestoken werd, was het radicaal over na het azijngebruik.
  Als ik wel eens gestoken werd door een mug of ander beest, drukte mijn vader een in azijn gedrenkt washandje op de plek en zei dat ik het niet mocht afwassen ondanks de stank…
  Ik was een lastig kind maar daar ging ik nooit tegenin. Niet bij mijn moeder en niet bij mijn vader. Want hun azijn ideeën werkten beter dan veel tegenwoordige troeo van de reclame waar je vaak nog veel voor moet betalen ook…

 59. Cees van Zwieten
  14-09-2016

  Leuke tips. Ik las dit omdat de leverancier van onze keramische vloer ons aanbeval om schoonmaakazijn te gebruiken. Ik weet echter niet of ik het dan onverdund of verdund moet gebruiken.
  Iets heel anders: waarom soda toevoegen aan azijn (tip voor de was)? Soda neutraliseert zuur; ik vraag me af wat er dan van de werking overblijft. Of gaat het alleen om de geur?

 60. Lucy
  25-10-2016

  gebruik voor de tuin om onkruid tussen de tegels en mos te bestrijden geen azijn!
  Dit is een weinig milieuvriendelijke manier. ook gaat het bodemleven er dood van. Branden is een betere oplossing. Nog beter: voorkomen dat er onkruid groeit, dus voordat het bloeit en zaad schiet, eruit trekken.

Laat een reactie achter

© 2017, Stofzuigerzen. Alle rechten voorbehouden.

Gratis schoonmaakrooster + eBoek om je huis schoon & opgeruimd te houden!

Tijd besparen in het huishouden? Download dan nu ons gratis eBoek, plus handig schoonmaakrooster.
Meer dan 27.500 Stofzuigerfans gingen je voor!

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.